Beograd, prvo mesto okupljanja svetske veslačke elite u 2017.

Četiri dana pred početak prvog ovogodišnjeg Svetskog kupa, koji će od 5. do 7. maja biti održan na Regatnoj stazi na Savskom jezeru, treneri Nebojša Ilić, Aleksandar Ivković i Radivoj Mijatov izneli očekivanja od nastupa srpskih čamaca na domaćem terenu

Beograd i Regatna staza na Savskom jezeru od petka do nedelje (5-7. maj 2017) biće mesto okupljanja svetske veslačke elite koja će se boriti za odličja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu. U konkurenciji takmičara i takmičarki iz 26 zemalja, među kojima će biti brojni učesnici olimpijskih igara, uključujući i one koji su se lane ogledali u Riju, naći će se i desetorica srpskih reprezentativaca. Naši prošlogodišnji olimijci veslaće u dva čamca. Miloš Vasić i Nenad Beđik nastupiće u dvojcu bez kormilara, disicplini u kojoj zajedno s velikim uspehom veslaju gotovo tri godine. S druge strane Marko Marjanović, koji je u Riju bio u dubl skulu sa Andrijom Šljukićem, na Svetskom kupu u Beogradu veslaće u skifu. Trener ovih čamaca Nebojša Ilić kazao je da su Vasić, Beđik i Marjanović maksimalno spremni da pokažu svoju pravu vrednost na prvom velikom međunarodnom takmičenju u ovoj sezoni.

– Očekujem, pre svega, da naš reprezentativni dvojac bez kormilara i skif u prvom susretu sa konkurencijom svetskog kalibra izveslaju rezultate za koje su sposobni u ovom trenutku i da dokažu visok međunarodni standard. Oba čamca su u proteklom periodu postizala izuzetno dobre rezultate, kako na testovima tako i na njihovoj prvoj zvaničnoj regati u 2017, Croatia Open u Zagrebu, gde je Marjanović u finalu skifa za manje od dve sekunde izgubio od Martina Sinkovića, olimpijskog pobednika iz Rija u dubl skulu. Ne razmišljam o konkurenciji u Beogradu, bitan mi je samo nastup naših čamaca, a ako izveslalju ono što bi trebalo i ono što moraju plasman u A finale bi se podrazumevao – istakao je Ilić.

Miloš Stanojević će nastupiti u skifu za lake veslače u kojem je 2015. osvojio svetsku bronzu, a lane bio šesti na Svetskom prvenstvu za seniore u Roterdamu. Za razliku od Stanojevića, koji ima ogoromno međunarodno iskustvo, četverac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić u Beogradu će imati „vatreno krštenje“ na velikoj sceni.

Osim Lucića, koji ima određeno međunarodno iskustvo, ali koji je, što se velikih takmičenja tiče imao dvogodišnju pauzu, seniorima B Beđiku, Đeriću i Laziću, ovo će biti prvo veliko međunarodno senorsko takmičenje. Radili su dobro u proteklom periodu, spremni su i jedini zadatak im je da postignu svoje najbolje vreme. Konkurencija će biti jaka. U četvercima će nastupiti mnogi učesnici olimpijskih igara, a po kvalitetu možda iskaču Britanci i Holanđani – smatra trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

U dubl skulu za lake veslače ogledaće se Petar Jovanović i Marko Jošić kojima je ovo prva godina u staža u seniorima A. Lane su se od konkurencije seniora B „ispisali“ osmim mestom na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Roterdamu.

– Završne pripreme za Svetski kup imamo sa olimpijskim dvojcem Beđik, Vasić, što mnogo znači Jovanoviću i Jošiću, mladoj ekipi koja će u Beogradu debitovati u konkurenciji seniora A. Mnogo su napredovali su iskusnije Beđika i Vasića i to im je ulilo dodatno samopouzdanje i ohrabrilo ih pred početak takmičenja na Savskom jezeru. Maksimalno su spremni u ovom trenutku da izvuku iz sebe ono najbolje, a prvi cilj nam je plasman u polufinale. Tek posle toga razmišljali bismo o eventualnoj borbi za finale, koja bi najviše zavisila od jačine grupe u polufinalu. Iako u Beograd neće nastupiti neke jake posade dubl skula za lake veslače konkurencija će biti izuzetna. Ipak, mislim da će Poljska, finalista Igara u Riju, Portugalija, u kojoj veslaju sjajni „lakići“, i Velika Britanija biti glavni favoriti za postolje. Ostale reprezentacije, među kojima je i naš čamac, su tu negde po kvalitetu i verujem da sa svima možemo da se takmičimo – rekao je Radivoj Mijatov, trener dubl skula za lake veslače.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 4. maja. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 6. maja, a A i B finala u nedelju.