SREBRNO JEZERO

Na Srebrnom jezeru, koje se nalazi na 120 km od Beograda, u Opštini Veliko Gradište (dugačko je 14 km, a široko 300 metara) Veslački savez Srbije je više puta organizovao pripreme veslača svih kategorija. Ipak, poseban značaj ovaj regatni centar je dobio 2012. kada je na njemu „rođen“ Nacionalni veslački centar VSS čime je postao, pored Beograda, glavna baza srpskog veslačkog sporta. Nacionalni veslački centar je svečano otvoren 25. aprila 2012, samo pet meseci pošto je udaren kamen temeljac. Vrpcu je presekla tadašnja potpredsednica Vlade Srbije i koordinator Ministarstva omladine i sporta Verica Kalanović uz prisutsvo preko 100 zvanica, koje su činili predstavnici brojnih medija, visoki funkcioneri Opštine Veliko Gradište, vrhuška Veslačkog saveza Srbije, brojni reprezentativci naše zemlje...

Gradnja Nacionalnog centra počela je 15. novembra 2011, najviše zahvaljujući Ministarstvu omladine i sporta i Opštini Veliko Gradiše koji su prepoznali značaj ovog projekta. U njega je uloženo ukupno 15 miliona dinara od kojih je nešto više od dve trećine obezbedilo resorno ministarstvo. Nacionalni veslački centar poseduje hangar za čamce, svlačionice, sanitarni prostor, ergometranu, teretanu kao i posebnu kancelariju za sastanke stručnog štaba.

Da ima sve optimalne uslove za pripreme prvi su se uverili naši reprezentativci koji su u ovom regatnom centru brusili formu za Olimpijske igre u Londonu 2012. Takođe, dobijanjem ovog centra Veslački savez Srbije je došao u mogućnost da organizuje velika međunarodna takmičenja i van Beograda i da na taj način populariše veslanje ali i ceo sport uopšte i u, uslovno rečeno, malim sredinama. U isto vreme, s obzirom na vrhunske uslove na Srebrnom jezeru došlo se u priliku da se ova lokacija ponudi stranim reprezentacijama i klubovima za pripreme.