Juniori spremni za start na Svetskom prvenstvu

U sredu, 6. avgusta 2014, u Hamburgu počinje Svetsko prvenstvo za juniore na kojem će boje Srbije braniti 14 takmičara u tri čamca. Četverac skul Mijić, Vrbanski, Stevanović, Prodanović i Jošićeva u skifu startuju u sredu, osmerac Cvijetić, Đerić, Slavnić, Lečić, Milićević, Dimitrijević, Ristić, Rajić, kormilar Jošić vesla kvalifikacije u četvrtak. –Jasinski: Četverac skul ima ogromnu želju i motiv da se nađe u finalu. Kovačević: Osmerac maksimalno u svakoj trci. Mijatov: Jošićeva mnogo brža u odnosu na Belgiju

Na regatnoj stazi odrađeni su prvi treninzi. Srpska juniorska reprezentacija upoznala se sa poprištem Svetskog prvenstva za juniore i po rečima trenera potpuno spremno očekuje start šamionata u Hamburgu koje će okupiti elitu svetskog veslačkog podmlatka. Led u Nemačkoj, u kojoj će se do 10. avgusta za svetska odličja boriti 732 veslača i veslačica iz 57 zemlje, probija četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbanski, Kristijan Stevanović, Filip Prodanović. Naš čamac u sredu, 6. avgusta, oko 15,30 časova vesla kvalifikacije ove discipline u kojoj je prijavljeno 27 posada. Po rečima trenera četverca skula Aleksandra Jasinskog momci su raspoloženi i maksimalno motivisani i sa nestrpljenjem čekaju start prvenstva.

– Imamo ogromnu želju i motiv da u Hamburgu dođemo do finala. Ovaj čamac je pretrpeo promene u odnosu na Evropsko prvenstvo pošto su novi članovi posade postali Mijić i Vrbanski. Na regati na Bledu pokazalo se da ova kombinacija mnogo bolje funkcioniše. Čamac je brži i stabilniji, napredovali smo na završnim pripremama iz dana u dan i spremni smo da se uhvatimo u koštac za izuzetno jakom konkurencijom u Hamburgu, možda i najjačom od svih disciplina. U odnosu na evropski šampionat u Belgiji prijavljeno je čak 13 čamaca više. Favorita za medalju je mnogo a ja bih odvojio evropske prvake Italijane, viceprvake Rumune kao i Slovence koji su bili treći u Belgiji ali koji su se pojačali za ovo takmičenje. Sa ovim čamcem smo se takmičili na regati na Bledu i bili drugi u finalu sa nekoliko sekundi zaostatka. Takođe, tu su mnogo jake posade Velike Britanije i Nemačke, koje se nisu takmičile na šampionatu Starog kontinenta, kao i Novi Zeland, čije je veslanje u samom svetskom vrhu. Sve u svemu očekuje nas težak posao, a sam plasman će zavisiti i od žreba i sportske sreće koja će, nadam se, biti na našoj strani – kazao je Jasinski.

U sredu će se na stazi naći i Ljiljana Jošić koja će veslati u ženskom skifu, disciplini u kojoj je prijavljeno čak 33 čamaca. Kvalifikacije u ovoj disciplini počinju od 17,27 č. Trener Ljiljane Jošić Radivoj Mijatov kaže da je njegova pulenka maksimalno spremna i da je plasman u finale cilj koji se nameće.

– U odnosu na Evropsko prvenstvo za juniore u Belgiji gde je zamalo ostala bez finala i gde je, potom, trijumfovala u B finalu Ljiljana je mnogo brža i spremnija. Od Belgije smo mnogo radili na tehnici i poboljšanja su više nego očigledna. U duelu sa seniorkama na Srebrnom jezeru “bacala” je neke mnogo dobre rezultate i sa optimizmom očekujemo start šampionata. Ima zadatak da od početka krene maksimalno s ciljem da do finala pokuša da stigne pobedama. Čvsrto verujem da će uspeti u tome, naravno uz uslov da u svakoj trci pruži svoj maksimum – smatra Mijatov.

Osmerac Nikola Cvijetić, Igor Đerić, Dušan Slavnić, Nemanja Lečić, Miloš Milićević, Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Zoran Rajić, kormilar Mateja Jošić, svoj nastup u Hamburgu počinje u četvrtak, 7. avgusta, kada su od 12,07 č kvalifikacije ove discipline.

– U Hamburgu će se takmičiti deset najboljih svetskih osmeraca, a gde je naše mesto među njima znaćemo tek posle kvalifikacija. Srpski juniorski osmerac je potpuno nova posada i do sada nije imala nijednu trku tako da će vatreno krštenje imati u kvalifikacijama Svetskog prvenstva. Plan priprema je odrađen od početka do kraja a nisu nas omele ni neke manje povrede tokom trenažnog procesa. Atmosfera je na najvišem nivou, čamac ide odlično a pokazao je ohrabrujuće rezultate na treninzima. Međutim, sve to tek treba da se vidi kako funkcioniše na samom takmičenju i bližu sliku o njegovoj snazi imaćemo tek pošto izveslamo i prvu zvaničnu trku. Ulazimo u šampionat bez ikakvih kalukalcija i cilj nam je da se u svakoj trci borimo za najviši mogući plasman – istakao je trener osmerca Dušan Kovačević koji vodi ovaj čamac u tandemu sa Aleksandrom Smiljanićem.

Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u utorak u popodnevnim časovima.