S tri posade u Hamburg

U ponedeljak, 4. avgusta 2014, srpska veslačka reprezentacija putuje na Svetsko prvenstvo za juniore koje će se od 6. do 10. avgusta održati u Hamburgu. Boje Srbije u Nemačkoj brane osmerac Nikola Cvijetić, Igor Đerić, Dušan Slavnić, Nemanja Lečić, Miloš Milićević, Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Zoran Rajić, kormilar Mateja Jošić, četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbanski, Kristijan Stevaović, Filip Prodanović i Ljiljana Jošić u skifu. Optimizam u našim redovima pred odlazak na planetarni šampionat

Posle završnih priprema srpska veslačka reprezentacija u ponedeljak, 4. avgusta 2014, putuje u Nemačku gde će učestvovati na Svetskom prvenstvu za juniore, koje će od 6. do 10. avgusta okupiti 732 veslača i veslačica iz 57 zemlje. Na šampionatu u Hamburgu naša zemlja će nastupiti sa tri posade koje su se rezultatima u dosadašnjem delu sezone izborile za nastup na najjačem takmičenju za veslački podmladak. Osmerac će činiti Nikola Cvijetić (Crvena zvezda), Igor Đerić (Partizan), Dušan Slavnić, Nemanja Lečić, Miloš Milićević (Crvena zvezda), Uroš Dimitrijević, Marko Ristić, Zoran Rajić (Smederevo) i kormilar Mateja Jošić (Partizan), četverac skul Milan Mijić, Luka Vrbanski (Danubius 1885), Kristijan Stevanović, Filip Prodanović (Galeb) dok će u ženskom skifu veslati Ljiljana Jošić (Čurug). Pred odlazak u Nemačku naši reprezentativci su širili optimizam i gotovo uglas poručili da su spremni za sve ogromne izazove koji ih očekuju tokom svih pet dana šampionata u Hamburgu.

Srpski osmerac je napravljen od tri posade koje su veslale na Evropskom prvenstvu za juniore u Belgiji krajem maja. Pored Cvijetića, Lečića, Slavnića, Milićevića i kormilara Jošića, koji su osvojili bronzu u četvercu sa kormilarom, tu su i Đerić i Dimitrijević iz dubl skula (u Belgiji bili sedmi) i Ristić i Rajić iz dvojica bez kormilara (14). Po rečima štrokera Rajića završne pripreme na Bledu su pokazale da osmerac može daleko da dogura u Nemačkoj gde će protiv sebe imati još devet čamaca.

– Odlično smo radili u završnim pripremama i sa velikim optimizom putujemo u Nemačku. Razlog za to nalazimo u rezultatima sa testova po kojima smo čak bolji i od prošlogodišnjeg srpskog osmerca koji je postao evropski juniorski prvak u Belorusiji dok je na Svetskom prvenstvu za juniore u Litvaniji osvojio bronzu. Čamac zaista ide odlično, ali jedno su testovi a drugo je samo takmičenje. Moramo da budemo fokusirani od početka. Čeka nas izuzetno jaka konkurencija. Tu su prošlogodišnji svetski juniorski prvaci i viceprvaci Nemci, koji su propustili ovogodišnji juniorski Evropski šampionat, odnosno Italijani, kao i aktuelni šampioni Starog kontinenta Francuzi i vicešamioni Rusi... U svakom slučaju očekuje nas težak posao ali verujem u ovu ekipu i u Nemačku putujemo sa namerom da napadnemo svetsko zlato – kazao je Zoran Rajić koji će samo nedelju dana nakon SP predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Nankingu gde će veslati u skifu – Iz Hamburga se vraćamo 11. avgusta i istog dana putujem za Kinu. Imaću dovoljno vremena da se “prešaltam” u skif i siguran sam da ću na dostojan način predstavljati našu zemlju na ovako velikom takmičenju, tim pre što sam jedini veslač iz Srbije koji će nastupiti na Igrama.

Četverac skul je pretrpeo dve izmene u odnosu na Evropsko prvenstvo za juniore u Belgiji gde je bio 10. Umesto Pavla Stankovića i Petra Zelića, pored Kristijana Stevanovića i Filipa Prodanovića, koji su nastupili u Belgiji, veslaće Milan Mijić i Luka Vrbanski. Štroker Prodanović kaže da je cilj ove posade da se plasira u finale šampionata koje će od starta juriti, pored našeg, još 26 čamaca.

– Imali smo završne pripreme na Srebrnom jezeru i zadovoljni smo koliko je urađeno. Napredovali smo iz dana u dan, a od samog formiranja novog četverac skula pokazalo se da čamac u ovoj kombinaciji ide mnogo brže u odnosu na onaj koji se ogledao u Belgiji. Konkurencija je žestoka, ali mi se nadamo do možemo do finala. Za tako nešto biće potrebno da od početka budemo na svom najvišem nivou. Favoriti za postolje su osvajači evropskih odličja u Belgiji – Italija, Rumunija i Slovenija. Takođe, i Nemci, koji su propustili šampionat u Belgiji, imaju jaku posadu a od vanevropskih selekcija u borbu za odličja mogu da se umešaju Novi Zeland i SAD – istakao je Prodanović.

Ljiljana Jošić će biti naša jedini predstavnik u ženskoj konkurenciji u Nemačkoj. Darovita veslačica iz Čuruga za dlaku je “promašila” finale na EP za juniore u Belgiji koje je završila trijumfom u B finalu i osvajanjem sedmog mesta. U ženskom skifu u Nemačkoj je prijavljeno najviše posada – čak 35.

– Nikada nisam veslala na takmičenju gde je u mojoj disciplini prijavljen toliki broj posada. Biće zanimljivo i teško ali se nadam da ću ovoga puta uspeti da se domognem finala. U Belgiji mi je 35 stotinki nedostajalo da se plasiram među šest najboljih i tada sam najbolje naučila da je mala granica između A i B finala. Upravo zbog toga sam dobila još veći motiv za rad. Trenirala sam pakleno, ispravljala neke tehičke greške i čamac sada ide mnogo bolje i brže u odnosu na Belgiju. Kada je konkurencija u pitanju mislim da su najozbiljnje rivalke Amerikanka i Nemica, koja nije veslala u Belgiji, kao i Francuskinja, Ruskinja i Bugarka koje su osvojile, drugu, treće, odnosno četvrto mesto na Evropskom prvenstvu. Beloruskinja koja je u Belgiji trijumfovala neće nastupiti pošto ova zemlja na Svetsko prvenstvo šalje drugu veslačicu – rekla je Jošićeva.

Pored takmičara na Svetskom prvenstvu za juniore putuju i Dušan Kovačević, trener reprezentacije koji će sa Aleksandrom Smiljanićem voditi osmerac, Radovij Mijatov (skif) i Aleksandar Jasinski (četverac skul). Kvalifikacije u disciplinama skif i četverac skul su na programu 6. avgusta popodne, dok će osmerac startovati u kvalifikacijama dan kasnije.