Svetska bronza za najmlađi dvojac bez kormilara u Varezeu

Viktor Pivač i Martin Mačković osvojili su u dvojcu bez kormilara bronzano odličje na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje je u nedelju, 27. jula 2014, završeno u Varezeu. U skifovima Aleksandar Filipović peti na svetu, a Jovana Arsić šesta. Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić šesti u B finalu

Srpsko veslanje je nastavilo niz uspeha na međunarodnoj sceni. I na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u nedelju, 27. jula 2014, završeno u Varazeu stiglo se do odličja. Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković osvojio je bronzanu medalju u žestokoj konkurenciji 16 starijih i iskusnijih posada. U druga dva naša finala u nedelju u Varezeu Aleksandar Filipović je osvojio peto mesto među 29 skifova, dok je Jovana Arsić u istoj disciplini završila takmičenje na ukupno šestom mestu u konkurenciji 21 skifistkinje.

Prošlogodišnji juniori Viktor Pivač i Martin Mačković svoju prvu sezonu u seniorskoj konkurenciji počeli su bajkovito. U finalu dvojaca bez kormilara srpski čamac, najmlađi na šampionatu, ostvario je izvanredan uspeh osvojivši bronzano odličje u oštroj konkurenciji znatno iskusnijih veslača. Pivač i Mačković su finalnu trku izveslali za 6:33,91 i finišom iz snova došli do odličja. Bolji od njih su bili jedino Italijani Lodo i Vičino (6:28,48), koji su potvrdili ulogu favorita u Varezeu, i Australijanci Hargrivs i Vetli (6:32,07) koje su dan ranije „tukli“ u polufinalu. Posle osvajača medalja kroz cilj su prošli Turci Kazaklij i Sahinoglu (6:34,90), Grci Hristomanos i Lampridis (6:39,84) i Rumuni Marijuc i Ivašču (6:41,66).

– Izuzetno teška trka. Sve ekipe su mnogo jako krenule od starta, a Viktor i Martin su zaostali. Ipak, to ih nije pokolebalo. U središnjem delu trke bili su izvanredni, a u finišu više nego perfektni. Poslednjih 300 metara su izveslali sa 105 odsto svojih mogućnosti i zasluženo su stigli do postolja. Čestitam im na svemu što su prikazali u Varezeu – bio je prezadovoljan trener ove posade Aleksandar Ivković.

Sve do poslednjih 500 metara delovalo je da je naš čamac daleko od postolja. Posle prvih 500 metara bio je šesti, a do ulaska u poslednju četvrtinu trke uspeo je da popravi taj plasman samo za jednu poziciju. A onda je usledio srpski stampedo. Pivač i Mačković su krenuli u nezadrživ finiš. Prvo su ostavili iza sebe turski čamac, potom je „pala“ i grčka posada. Naši momci su nezadrživo hitali ka postolju a da je bilo samo malo više vremena nema sumnje da bi i Australijanci bili „progutani“. U svakom slučaju i bronza je ogroman uspeh za Pivača i Mačkovića koji su, ubrzo posle učešća na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu gde su u teškom četvercu sa značajno iskusnijim Goranom Jagarom i Jovanom Popovićem bili 12. seli su u dvojac bez kormilara i odmah pokazali da su dobitna kombinacija.

– Iako smo u Vareze stigli s ogromnim samopouzdanjem, tek posle kvalifikacione trke smo shvatili da imamo štofa za medalju. Čamac je išao fenomanlano i bili smo uz rame sa glavnim konkurentima za zlato – Italijanima. Fenomenalna startna trka u Italiji kao da nas je malo uljuljkala. U polufinalni okršaj smo izgleda ušli malo opušteno. Nismo bili na nivou koji smo hteli ali smo ispunili glavni cilj. To nas je dodatno mobilisalo za finale jer smo znali da ne možemo da očekujemo medalju dodatno ne podignemo nivo veslanja. Znali smo šta treba da radimo, odlično smo odradili trening pred finalni okršaj, fenomenalno smo se osećali i epilog nije mogao da bude drugačiji. Kao najmlađa posada na šampionatu osvojili smo bronzu i presrećan sam zbog toga. Ovo će nam biti ogroman podstrek za nastavak karijere u seniorskoj konkurenciji – u jednom dahu je ispričao Martin Mačković.

I njegov veliki prijatelj i „saigrač“ u čamcu Viktor Pivač, s kojim je lane postao evropski juniorski prvak u osmercu a nakon toga u istom čamcu osvojio i svetsku junuiorsku bronzu, nije krio ushićenje zbog velikog uspeha u Varezeu.

– Iako smo loše startovali odmah smo uhvatili pravi ritam i znali smo da možemo do postolja ako ne dozvolimo ostalima da se previše odlepe, jer je finiš naša najjača deonica. Posle prvih 500 metara smo bili poslednji i već tada smo morali da krenemo u mali napad da se konkurenti ne bi previše odvojili. Na polovini trke smo došli do petog mesta, a kada smo se osvrnuli videli smo da nam Turci i Grci mnogo beže i tada je usledio drugi napad. Na ulasku u poslednjih 500 metara smo krenuli na sve ili ništa. Osećali smo da imamo više snage od grčkog i turskog čamca koji su bili četvrti, odnosno peti. Finiširali smo kao nikada u životu i ništa nije moglo da nas zaustavi na putu ka odličju – istakao je Pivač i dodao – Italijani su potvrdili da su neprikosnoveni. Australijanci, koje smo pobedili u polufinalu su osvojili srebro. Mislim da su se manje potrošili od nas u polufinalu i to se videlo u finalnom okršaju. Odlično su krenuli i uspeli da istraju do kraja. Bilo kako bilo nemamo za čim da žalimo. U Varezeu smo postigli ogroman uspeh tim pre što nam je ovo prva godina nakon juniorskg staža.

Aleksandar Filipović nije uspeo da se od konkurencije mlađih seniora oprosti medaljom u kojoj ima zlato u četvercu sa kormilarom na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Litvaniji 2012. Posle tri pobede u Varezeu u poslednjoj trci, u finalu skifa, osvojio je peto mesto s vremenom 7:00,63. Svetski prvak postao je Čeh Ploček (6:49,15), srebro je pripalo prošlogodišnjem juniorskom svetskom prvaku u skifu Poljaku Vegrickom (6:51,02), a bronza Litvancu Galisanskisu (6:52,56). Četvrti je bio Nemac Stejnhard (6:57,30), a poslednji Grk Angelopulos (7:05,19). Za razliku od prethodnih trka u Varezeu Filipović nije uspeo da se odmah na startu izdvoji. Posle prvih 500 metara bio je četvrti, a na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ nakratko se probio na treću poziciju. Ipak, u drugoj polovini trke nije uspeo da zadrži to mesto. Prvo ga je pretekao čamac Poljske, a u poslednjih 200 metara i Nemac Stejnhard, pa je naš reprezentativac završio kao peti.

– Filipović nije uspeo da u finalu izvesla onako kako smo zamislili. Imao je problema sa pravcem od početka ali je, uprkos tome, do polovine trke bio u kombinaciji za postolje. Ipak u drugih 1.000 metara je polako počeo da posustaje i na kraju je bio peti. Filipović je samo deset dana pred šampionat u Varezeu veslao u dubl skulu na Svetskom kupu u Lucernu i upravo je finalna trka pokazala da nije uspeo dovoljno da se adaptira na skif – kazao je član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije i selektor juniora Dejan Guslov.

Najprijatnije iznenađenje polufinala ženskog skifa Jovana Arsić, kojoj je poput Filipovića šampionat u Varezeu bio poslednji u konkurenciji seniora do 23 godine, i u finalu ove discipline izveslala je dobru trku koju je s vremenom 7:46,94 završila na petom mestu. Medalje su osvojile Litvanka Valcikajt (7:27,33), Italijanka Magnagi (7:31,48) i Nemica Binken (7:36,00), dok je peto tj. šesto mesto pripalo Britanki Lajden (7:38,30) odnosno Letonki Gulben (7:45,67). Arsićeva je odlično startovala. Posle prvih 500 metara bila je druga, ali je na ulasku u drugu polovinu trke pala na četvrtu poziciju. U narednih 500 metara ju je prestigla Britanka, a u poslednjoj četvrtini trke i Letonka.

– Jovana je samim plasmanom u finale premašila sva očekivanja. Pred Vareze smo smatrali da je B finale po njenoj meri ali nas je ona sve prijatno iznenadila. U finalu jednostavno nije bilo snage za još jedan podvig u Varezeu – smatra Guslov.

Petar Jovanović i Marko Jošić su svoj prvi nastup za reprezentaciju na nekom velikom takmičenju završili je na 12. mestu u konkurenciji 19 čamaca. Srpski dubl skul za lake veslače u B finalu ove discipline s vremenom 6:42,16 zauzeo je šesto mesto. U borbi za plasman od sedmog do 12. mesta najbolja je bila Ukrajina (6:30,20) posle koje su kroz cilj prošle Grčka (6:33,06), Novi Zeland (6:34,32), Republika Irska (6:34,72) i SAD (6:37,39). Jovanović i Jošić su od početka bila na začelju. Uprkos velikom trudu do kraja nisu uspeli da se probiju na neku višu poziciju koja bi ih „poterala“ i u konačnom plasmanu.