Tri finala u Varezeu

Viktor Pivač i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara i Aleksandar Filipović i Jovana Arsić u skifovima plasirali su se u finala Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Varezeu. Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić u B finalu. Četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković deseti na svetu

Srbija će imati tri posade u finalu Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine, epilog je subotnjeg polufinalnog dana u Varezeu. Za medalje u Italiji u nedelju, 27. jula 2014, boriće se dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković te Aleksandar Filipović i Jovana Arsić u skifovima koji su u velikom stilu stigli do najvažnijih okršaja na planetarnom šampionatu. Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić poslednjeg dana prvenstva veslaće u B finalub za plasman od sedmog do 12. mesta, dok je četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković završio učešće u Varezeu u subotu 10. mestom u ovoj discipline.

Prvi je do finala u subotu stigao dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković. U prvoj grupi polufinala naš čamac je atomskim finišem trijumfovao s vremenom 6:44,13, što je drugo vreme polufinala, pa će se u nedelju od 11,30 č boriti za medalju. Pored našeg čamca među šest najboljih iz ove grupe otišle su i drugoplasirana Turska (6:44,28) i trećeplasirana Australija (6:44,88), dok će SAD (6:47,36), Nemačka (6:47,99) i Finska (7:42,73) u B finale. Pivač i Mačković su od početka zauzeli treće mesto, iza Australijanaca koji su najbolje povukli, i Turaka. Na tom mestu naši su bili na prolasku kroz 500, 1.000 i 1.500 metara. Amerkinaci su ih do tog trenutka pratili u stopu ali su Pivač i Mačković prvo odbili sve napade ovog čamca a onda u poslednjih 500 metara krenuli u ubitačni finiš. Iako su u ulasku u poslednju četvrtinu trke zaostajali za Australijancima gotovo četiri, a Turcima dve sekunde naši momci su mic po mic smanjivali razliku da bi u poslednjih desetak metara izbili na čelo i trijumfalno prošli kroz cilj.

– Pivač i Mačković su danas izveslali fenomenalnu trku sa izuzetno jakim finišem, jačim nego što je možda trebalo. Ukoliko ponove izdanja iz dosadašnjeg dela šampionata imaće šanse za medalju. Najbitnije u ovom trenutku jested a se što bolje oporave za nedeljno finale i da povrate energiju potrošenu u polufinalnom okršaju – kazao je trener ove posade Aleksandar Ivković.

Iz druge grupe polufinala u finale su se plasirale Italija (6:42,28), Grčka (6:47,23) i Rumunija (6:47,54), a u B finale Južnoafrička Republika (6:50,56), Mađarska (6:56,90) i Slovenija (7:5,60).

– Sve do sada ide po planu. Momci su odlično izveslali i ovu trku i u uzbudljivom finišu uspeli da dođu do prvog mesta što će im mnogo značiti kada se bude pravio raspored trka za finale. Od početka su uhvatili pravi ritam i mogu da budem prezadovoljan njihovim dosadašnjim učinkom na šampionatu tim pre što se radi od jednoj od najmlađih posada koja je ove godine tek zakoračila u seniorsku konkurenciju. Međutim, plasmanom u finala naš posao u Verezeu nije završen. Pokušaćemo da se što bolje spremimo za okršaj za medalju u kojem nema posebne taktike. U finale su ušle svi najjači čamci i ko bude bio najbolje inspirisan doći će do postolja. Italijani, od kojih su Viktor i Martin izgubili u kvalifikacijama, pokazali su da su jedni od favorita za medalju. Mnogo su iskusniji od našeg dvojca ali će u finalu biti sve otvoreno – istakao je tim menadžer srpske ekspedicije u Varezeu i otac Viktora Pivača, Lazo Pivač.

Treća trka – treća pobeda u Varezeu. Aleksandar Filipović nastavio je sa briljantnim izdanjima na šampionatu. Posle pobeda u kvalifikacijama i četvrtfinalu naš skifista upisao je i trjimf u polufinalu koji ga je odveo u borbu za medalju u nedelju od 14,30 časova. S vremenom 7:13,78 Filipović je trijumfovao u prvoj grupi polufinala iz koje su u finale otišli i čamci Grčke (7:15,69) i Litvanije (7:25,78). U B finalu veslaće Rusija (7:33,36), Švajcarska (7:35,36) i Norveška (7:40,82). Naš reprezentativac je od počeka nagazio i poveo trku. Posle prvih 500 metara imao je sekundu prednosti u odnosu na drugoplasiranu Litvaniju, posle 1.000 dve sekunde u odnosu na, u tom trenutku drugu, Rusiju a u poslednjih 500 metara je već imao gotovo četiri sekunde zalihe za najbližim pratiocem. To mu je omugućilo da rutinski izvesla poslednju četvrtinu trke i da u velikom stilu uđe u finale. Iz druge grupe polufinala u finale su se plasirale Poljska (7:04,56), Češka (7:07,07) i Nemačka (7:09,15), a u B finale Belorusija (7:13,77), Mađarska (7:33,49) i Slovačka (7:46,99).

Tačku na još jedan sjajan dan u Varezeu stavila je Jovana Arsić. Naša skifiskinja je s vremenom 7:55,37 osvojila treće mesto u prvoj grupi polufinala i tako uz prvoplasiranu Letoniju (7:49,65) i drugoplasiranu Veliku Britaniju (7:51,15) došla u priliku da se u nedelju od 14,45 č bori za svetsku medalju. U B finale otišli su čamci Mađarske (7:55,64), Belorusije (8:05,84) i SAD (8:07,92). Arsićeva je fenomenalno startovala. Posle prvih 500 metara je bila prva, a čelnu poziciju je uspela da sačuva i na ulasku u drugu polovinu trke. Tada su je pretekle Letonka i Britanka i opasno počela da je ugoržava Mađarica. Bitka sa skifiskinjom Mađarske trajala je gotovo čitavu drugu polovinu trke. U jednom trenutku Mađarica je izbila na treće mesto, ali se Arsićeva poslednjim atomima snage vratila na mesto koje je vodilo u veliko finala. Prošla je krzo cilj treća sa svega 27 stotinki prednosti u odnosu na Mađaricu. Iz druge grupe polufinala u finale su se plasirale Litvanija, Nemačka i Italija dok će u B finale Holandija, Danska (7:58,00) i Švajcarska (8:26,58).

– Filipović je taktički odlično izveslao trku. Kao i u četvrtfinalu do 1.500 metara je već obezbedio „vizu“ za finale i nije bilo potrebe za nekim forsiranim finišem. S druge strane Jovana je u polufinalu bila izvanredna. Do poslednjeg zaveslaja se borila za finale i na kraju uz ogromnu borbenost stigla do najboljih šest skifiskinja. S obzirom na žestoku konkurenciju može se slobodno reći da je najprijatnije iznenadila u subotu – istakao je član selektorske komisije VSS i selektor juniora Dejan Guslov – Filipović je do sada bio siguran ali ga sutra očekuje najteži ispit u Varezeu. Zaista mislim da nema favorita i svih šest čamaca koji su se domogli finala mogu do postolja. Što se tiče Arsićeve ona je samim plasmanom u finale premašila očekivanja. Pokušaćemo do sutra da ispravimo neke greške. U svakom slučaju cilj je već daleko ispunila, nema šta da izgubi i može da uživa u finalnom okršaju.

Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić nije uspeo da se plasira u finale pošto je u svojoj polufinalnoj grupi s vremenom 7:12,54 bio šesti. Prva tri mesta osvojile su Francuska (6:40,92), Holandija (6:41,94) i Mađaraka (6:43,24), dok će četvrtoplasirani Novi Zeland (6:45,88) i petoplasirana Grčka (6:52,05), poput Srbije, u B finale koje je na programu u nedelju od 10,19 č. Naš čamac je posle prvih 500 metara bio peti, ali je ubrzo skliznuo na šestu poziciju na kojoj je ostao do kraja trke. Iz prve grupe polufinala u finale su se plasirale Nemačka (6:39,19), Češka (6:42,83) i Italija (6:42,84), a u B finale SAD (6:44,96), Republika Irska (6:50,83) i Ukrajina (6:57,17).

– Jovanović i Jošić su samim plasmanom u polufinale opravdali očekivanja. U okršaju za finale imali su žestoku konkurenciju i više od toga nisu mogli. Radi se o izuzetno mladoj i neiskusnoj posadi koja je Varezeu pokazala kvalitet. Nadam se da će u B finalu biti na svom najvišem niovu do sada – rekao je Guslov.

Četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković šampionat u Varezeu završio je na 10. mestu. Naš teški četverac, koja je bio najmlađi u Italiji u konkurenciji ovih čamaca, u B finalu ove disicipline zauzeo je četvrto mesto s vremenom 6:14,24 iza posada Hrvatske (6:09,17), Belorusije (6:10,60) i Kine (6:11,76), a ispred čamaca Francuske (6:15,88) i Republike Irske (6:20,33). Poput polufinala srpski četverac je odlično krenuo. Posle prve “hiljadarke” bio je prvi, ali je tada počeo da popušta. Na ulasku u poslednju četvrtinu trke pao je na treće mesto koje je u finišu izgubio od Kineza pa je tako kroz cilj prošao kao četvrti.

– Što se same trke tiče teški četverac je prvih 1.000 metara odradio odlično. Međutim, u trećoj četvrtini su krenuli problemi, ne sa snagom kao što je slučaj u prethodnim trkama u Varezeu, već sa tehničkim detaljima. Dva puta su izgubili pravac, kačili veslom bove i ponovo kretali. To ih je koštalo boljeg plasmana u B finalu. Sve u svemu, sudeći da se radio o čamcu u čijem sastavu je čak trojica veslača koji su lane bili juniori i Vuk Matović koji je po godinama stariji ali kojem je ovo prvo takmičenje u konkurenciji mlađih seniora mogu da budem zadovoljan učinkom na šampionatu. Naši momci su u pojedinim segmentima trka pokazali da mogu da se nose sa svima i kao što su na kraju bili deseti lako je moglo da se desi da budu i šesti. Bila je prisutna trema u prve dve trke što i ne čudi s obzirom da su debitovali u konkurenciji seniora B i das u za konkurente imali znatno iskusnije protivnike. Kasnije su se opustili, zaveslali mnogo bolje, i značajno popravili utisak s početka šampionata – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.