Pivač i Mačković direktno u polufinale

Srpski dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković plasirao se među 12 najboljih čamaca na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu. Dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić i Jovana Arsić u ženskom skifu priliku za polufinale tražiće kroz repersaž u petak, kada će se na stazi naći i Aleksandar Filipović u četvrtfinalu skifa i četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković u polufinalu

Posle Aleksandra Filipovića u skifu i četverca bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković koji su startovali u sredu preostale tri srpske posade imale su u četvrtak, 24. jula 2014, vatreno krštenje na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Varezeu. Od tri naša čamca u prepodnevnom delu programa priču oko polufinalna završio je dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković, dok će dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić i Jovana Arsić u ženskom skifu priliku za plasman među 12 najboljih posada u svojim disciplinama morati da potraže kroz repesaže u petak.

Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković do direktnog plasmana u subotnje polufinale ove discipline (13,58 č) došao je drugim mestom u drugoj grupi kvalifikacija koje je osvojio s vremenom 6:45,70, što je bilo ukupno četvrto vreme od svih dvojaca na šampionatu. Uz naš čamac među 12 najboljih iz ove grupe plasirala se i Italija (6:40,19), dok će trećeplasirana Mađarska (6:53,75), četvrtoplasirana SAD (6:56,51) i petoplasirana Španija (6:59,86) u repesaž. Naš dvojac je od početka krenuo odvažno. Zauzeo je drugo mesto, iza Italijana koji su najbolje povukli. Na sredini trke ove dve posade su se već značajno odvojile i Pivač i Mačković su bez većeg naprezanja zadržali drugo mesto koje ih je odvelo u polufinale. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale plasirale su se Turska (6:48,15) i Južnoafrička Republika (6:52,58), a iz treće Australija (6:40,37) i Grčka (6:43,06).

Petar Jovanović i Marko Jošić su na svom debitantskom nastupu na nekom velikom takmičenju osvojili s vremenom 6:54,08 četvrto mesto u trećoj grupi kvalifikacija dubl skula za lake veslače pa će u petak veslati u repesažu od 11,01 č. Prva dva mesta i direktan plasman među 12 najboljih u ovoj disciplini (polufinale na programu u subotu od 14,40 č) osvojile su Francuska (6:34,72) i Italija (6:37,86), dok će trećeplasirana Republika Irska (6:38,34) i petoplasirana Poljska (7:04,23), poput našeg čamca, priliku za plasman u polufinale tražiti u repesažu. Jovanović i Jošić su odlično startovali. Bili su drugi, ali su kroz prvu četvrtinu trke prošli kao treći. Prvu „hiljadarku“ su završili kao četvrti i na tom mestu su ostali do kraja. Iz prve grupe kvalifikacija dubl skula za lake veslače direktan plasman u polufinale obezbedile su Češka (6:33,63) i Novi Zeland (6:34,32), iz druge Nemačka (6:27,92) i Mađarska (6:33,37), a iz četvrte Holandija (6:44,26) i SAD (6:48,86).

Jovana Arsić će priliku za plasman u polufinale planetarnog šampionata potražiti u repesažu koji je na programu u petak od 12,11 č. Naša skifiskinja je u četvrtak s vremenom 8:08,89 osvojila treće mesto u drugoj grupi kvalifikacija iz koje je samo prvoplasirani čamac Mađarske (8:00,26) otišao direktno među 12 najboljih (polufinale na porgramu u subotu u 15,22 č). Poput Arsićeve iz ove grupe kvalifikacija u repesaž su otišle i drugoplasirane SAD (8:03,83), četvrtoplasirana Belorusija (8:09,04) i petoplasirani Japan (8:10,93). Iz prve grupe kvalifikacija ženskog skifa direktno u polufinale se plasirala Velika Britanija (7:58,34), iz treće Litvanija (7:49,44), a iz četvrte Italija (8:00,12).

– Pivač i Mačković su izveslali ono što se od njih i očekivalo. Na samom startu su imali mali peh, Italijani su to iskoristili i pobegli. Naš čamac se ubrzo stabilizovao i uz kontrlolisano veslanje zauzeo mesto koje ga je odvelo direktno u polufinale. Nije želeo da juri prvo mesto jer je to bio dogovor pre trke – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković – Što se tiče dubl skula za lake veslače Jovanović, Jošić i Arsićeve u ženskom skifu za ove dva čamca smo znali da je realnij da traže svoje mesto u polufinalu kroz repesaž i u skladu sa tim su izveslali kvalifikacione trke.

Pored pomenutih dubl skula za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić i ženskog skifa Jovana Arsić koji će veslati u repesažima svojih disciplina, u petak, 25. jula, od srpskih posada na stazu izlaze i četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković koji će veslati u polufinalu i Aleksandar Filipović koji će se od 11,43 č u četvrtfinalu boriti za plasman u polufinale skifa.