Teški četverac probija led

Srpske posade dobile protivnike u kvalifikacijama Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine koje u sredu, 23. jula 2014, počinje u Varezeu. Pored četverca bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković u sredu na stazi i Aleksandar Filipović u skifu. Jovan Arsić u ženskom skifu, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković i dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić veslaju kvalifikacije u četvrtak

U Varezeu je u utorak, 22. jula 2014, obavljen žreb kvalifikacionih grupa Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine koje počinje u sredu i na kojem će Srbiju predstavljati pet posada. Led na šampionatu probija četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković koji u sredu u 16,38 č vesla u drugoj grupi kvalifikacija. Naš teški četverac će se za jedno od prva tri mesta koja direktno vode u polufinale u petak boriti sa posadama Španije, Francukse i Velike Britanije. Poslednjeplasirani čamac će u repesaž u četvrtak od 15,56 č. Nakon četverca na stazu će izaći i Aleksandar Filipović koji će od 17,27 č veslati u prvoj grupi kvalifikacija skifa u kojoj će se za četiri “vize” koje vode u četvrtfinale boriti sa čamcima Australije, Novog Zelanda, Letonije, Belorusije i Slovenije. Poslednja dva čamca će šansu za plasman među 24 najboljih tražiti kroz repesaž u četvrtak od 16,10 č.

Ostale srpske posade startuju na šampionatu u četvrtak. Dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković svrstan je u drugu grupu kvalifikacija. Za jedno od prva dva mesta koja vode direktno u polufinale od 10,05 č boriće se sa posadama SAD, Španije, Italije i Mađarske (repesaž u ovoj disciplini je u petak). Petar Jovanović i Marko Jošić će od 11,36 č veslati u trećoj grupi kvalifikacija dubl skula za lake veslače gde će se sa čamcima Poljske, Republike Irske, Italije i Francuske boriti za dva mesta koja vode direktno u polufinale (repesaži u petak). Naposletku na stazu će izaći i Jovana Arsić koja će od 12, 46 č veslati u drugoj grupi kvalifikacija ženskog skifa sa čamcima Japana, SAD, Belursije i Mađarske. Samo pobednik ide u polufinale dok će ostale veslati u repesažu u petak.