Dejan Guslov: Ciljamo dva finala

U sredu, 23. jula 2014, u Varezeu počinje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine na kojem će Srbiju predstavljati pet posada. U sredu na stazi Aleksandar Filipović u skifu i četverac bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević, Nikola Selaković. Jovan Arsić u ženskom skifu, dvojac bez kormilara Viktor Pivač, Martin Mačković i dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić veslaju kvalifikacije u četvrtak

U sredu, 23. jula 2014, u Varezeu počinje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine na kojem će učestvovati 800 veslača i veslačica iz 51 zemlje. Boje Srbije na šampionatu u Italiji braniće 10 reprezentativaca u pet čamaca. U skifovima će veslati Aleksandar Filipović i Jovana Arsić, jedina predstvanica naše zemlje u ženskoj konkurenciji. U dvojcu bez kormilara nastupiće Viktor Pivač i Martin Mačković, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić, a u četvercu bez kormilara Vuk Matović, Nikola Kekić, Igor Lončarević i Nikola Selaković. Led probija teški četverac koji će u sredu od 16,59 č veslati u kvalifikacijama ove discipline. Sat vremena kasnije u kvalifikacijama veslaće i Aleksandar Filipović u skifu. Ostale naše posade, ženski skif, dvojac bez kormilara i dubl skul za lake veslače, kvalifikacione trke imaće u četvrtak.

Po rečima člana selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije i selektora juniora Dejana Guslova srpski tim u potpunosti spreman dočekuje start šampionata.

– Sve posade su vredno trenirale u završnim pripremama i u dobroj formi i raspoloženju dočekuju početak takmičenja u Italiji. Sudeći prema rezultatima u proteklom periodu i prema konkurenciji koja nas očekuje u Varezeu realno je da u subotu i nedelju dve naše posade veslaju za medalju. Sve preko toga bilo bi prebacivanje plana i ciljeva koji su postavili pred naše reprezentativce u Varezeu – kazao je Dejan Guslov.

Iskusni stručnjak napominje da su svetska prvenstva za mlađe seniore iz godine u godinu sve jača i da će šampionat u Varezeu biti najjači u istoriji ovog takmičenja.

– S početka planetrani šampionati za mlađe seniore nisu bili atraktivni i privlačni kao što je bio slučaj za juniorskim i seniorskim šampionatima. Međutim, vremenom sve više kvalitetnih veslača i veslačica uzrasta do 23 godine se prijavljivalo za ovo takmičenje. Ove godine u Varezeu će nastupiti veliki broj takmičara svetske klase koji su već osvajali svetske seniorske medalje i olimpijska odličja. U svakom slučaju svetska prvenstva za mlađe seniore su odlična stanica ka seniorskoj konkurenciji i veoma bitan pokazatelj da li neki takmičar ima materijal za vrhunski rezultat u seniorskom uzrastu. Iako se dešava da pojedini veslači koji u mlađim seniorima postignu odličan rezultat to ne ponove u seniorima dosta njih zablista i u nastarijoj uzrasnooj kategoriji – ističe Guslov kojem će društvo u stručnom timu u Varezeu praviti trener reprezentacije Aleksandar Ivković, kao i treneri Lazo Pivač, Radivoj Mijatov i Srđan Jovanović.