POJEDINCI IZ OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE POKUŠAVAJU DA PREUZMU RUKOVOĐENJE VESLAČKIM SAVEZOM SRBIJE

IZMIŠLJAJUĆI AFERE, OPTUŽUJUĆI BEZ OSNOVA I PRAVEĆI RAZDOR ČAK I NA SVETSKOM VESLAČKOM NIVOU, OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE POKUŠAVA DA DISKREDITUJE VESLAČKI SAVEZ SRBIJE I PREUZME RUKOVOĐENJE SRPSKIM VESLAČKIM SPORTOM

 

POJEDINCI IZ OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE POKUŠAVAJU DA PREUZMU RUKOVOĐENJE VESLAČKIM SAVEZOM SRBIJE NA NELEGITIMAN I NELEGALAN NAČIN KORISTEĆI ČAK I PRIJATELJSKE VEZE U SVETSKOJ VESLAČKOJ FEDERACIJI

 

Veslački savez Srbije podneće tužbu Stalnoj sportskoj arbitraži Olimpijskog komiteta Srbije u cilju pobijanja odluke koju je Izvršni odbor ove sportske institucije doneo juče na hitnoj sednici, a koja je posledično proizvela negativno dejstvo na međunarodnom nivou jer je usled takvog nesportskog poteza Olimpijskog komiteta Srbije, Svetska veslačka federacija danas odlučila da privremeno suspenduje Veslački savez Srbije do razrešenja situacije u srpskom veslačkom sportu.  

Veslački savez Srbije smatra da je odluka o suspenziji nastavak aktivnosti pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije koji žele da na nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom Srbije. U pitanju su funkcioneri Olimpijskog komiteta Srbije koji su ujedno simpatizeri i članovi „Partizana“, a među njima je „najglasniji“ Đorđe Višacki, generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije. Đorđe Višacki je u prethodnom sazivu bio član Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije. Pre četiri godine veslački klubovi - članovi Veslačkog saveza Srbije su na potpuno legitiman i legalan način na sednici Skupštine VSS-a sa apsolutnom većinom glasova promenili rukovodstvo Saveza koje je do te sednice Skupštine 25 godina vladalo Savezom, i u kojoj je većina članova bila naklonjena isključivo Veslačkom klubu „Partizan“. Prethodno rukovodstvo je „privatizovalo“ Savez zarad ispunjenja ličnih i interesa jednog veslačkog kluba i njegovih sestrinski osnovanih veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja.

Veslački savez Srbije smatra da generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki, zloupotrebljava svoju funkciju i instituciju Olimpijskog komiteta Srbije kako bi degradirao sadašnje rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije i koristi Olimpijski komitet Srbije da bi isključivo pružao podršku i pomoć svom klubu, Veslačkom klubu „Partizan“, u aktivnostima koje imaju za cilj da stvore podelu u srpskom veslačkom sportu, dezavuišu istinu, spinuju javnost i destabilizuju rad Veslačkog saveza Srbije.

Koristeći funkciju generalnog sekretara Olimpijskog komiteta Srbije i lične prijateljske veze sa pojedincima u Svetskoj veslačkoj federaciji, Đorđe Višacki, već pune četiri godine omalovažava sadašnje rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije i iznosi neistine o navodno lošem rukovođenju srpskim veslačkim sportom kako u zemlji tako i u inostranstvu. Time stvara privid haosa u srpskom veslačkom sportu zbog čega je krovna svetska veslačka federacija po drugi put u ovoj godini privrememo suspendovala Veslački savez Srbije i traži hitne odgovore i objašnjenja od Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i Veslačkog saveza Srbije.

Poslednji u nizu takvih koraka bilo je neprihvatanje rezultata izbornih i kontrolnih trka u Veslačkom savezu Srbije i direktno mešanje Đorđa Višackog u izborni proces za sastav posada veslačke reprezentacije Srbije koje će se boriti za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Šta više, Olimpijski komitet Srbije izvršio je pritisak na Svetsku veslačku federaciju (FISA) da ista dozvoli da se na Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati u Lucernu u maju ove godine takmiči srpska posada koju nije direktno predložio Veslački savez Srbije, kako inače nalažu pravila, što je FISA pod pristikom OKS-a i uradila. Posledično zbog toga, Veslački savez Australije koji je imao posadu u istoj toj trci je podneo tužbu protiv Svetske veslačke federacije.

Zbog celog tog haosa koji je izazvao jedan čovek iz srpskog sporta, Đorđe Višacki, Svetska veslačka federacija sada opominje sve sportske „stejkholdere“ u Srbiji odnosno Ministarstvo sporta, Olimpijski komitet Srbije i Veslački savez Srbije i traži hitno razrešenje situacije u srpskom veslačkom sportu.

Umesto da radi na smirivanju tenzija koje je sam izazvao, Generalni sekretar OKS-a zakazao je hitnu sednicu Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije na kojoj je jednostrano svalio svu krivicu na Veslački savez Srbije krijući svoj „doprinos“ u stvaranju haosa vezanog za srpski veslački sport, a koji je proizveo i tužbu australijske veslačke federacije protiv Svetske veslačke federacije. Usled takve jednostrane priče, članovi IO OKS-a juče su izglasali suspenziju i pokretanje postupka protiv Veslačkog saveza Srbije zbog navodne povrede Etičkog kodeksa Međunarodnog olimpijskog komiteta bez konkretnog navođenja po kom osnovu, članu, stavu ili odredbi je Veslački savez Srbije povredio navedeni kodeks.

Veslački savez Srbije smatra da ne postoji pravni osnov u Statutu Olimpijskog komiteta Srbije i Zakona o sportu za donošenje ovakve odluke Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije i da je jedini cilj takve odluke Olimpijskog komiteta Srbije bio upravo to da Svetska veslačka federacije suspenduje Veslački savez Srbije kako bi Olimpijski komitet Srbije, odnosno lično Đorđe Višacki, preuzeo rukovođenje srpskim veslačkim sportom. Zbog toga će Veslački savez Srbije zaštitu svojih prava zatražiti u zemlji i inostranstvu koristeći sva pravna sredstva.

Veslački savez Srbije želi ovim putem da upozna javnost i sa činjenicom da već pune četiri godine trpi napade pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije odnosno funkcionera ove sportske institucije koji su ujedno članovi i simpatizeri „Partizana“, a koji na ovakav način pokušavaju da se obračunaju sa svojim rivalima, kako bi povratili pozicije u Veslačkom savezu Srbije koje su imali pre, a u isto vreme i „klubaštvo“ u veslački nacionalni granski savez.

Veslački savez Srbije smatra da je nekorektno i nesportski da pojedinci iz Olimpijskog komiteta Srbije vode neprincipijelni rat protiv jednog nacionalnog granskog saveza u Srbiji, koristeći metode „blaćenja“ rukovodstva saveza, uskraćivanja finansijske pomoći i podrške u radu saveza, otkazivanja dogovorenih finansijskih odnosa i participiranja u organizovanju lažnih sednica Skupština saveza na kojima su se falsifikovala dokumenta zarad pokušaja nelegalnog i nelegitimnog preuzimanja saveza.

Posebno ističemo da Olimpijski komitet Srbije, između ostalog, u proteklim godinama:

  • nije ispoštovao dogovor oko plaćanja naručenog takmičarskog veslačkog čamca za potrebe treniranja i takmičenja olimpijske veslačke posade, te je isti samostalno platio Veslački savez Srbije;
  • nije ispoštovao dogovor oko plaćanja honorara za angažovanog inostranog trenera, jednog od najboljih veslačkih stručnjaka na svetu, za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije, te je i taj deo samostalno platio Veslački savez Srbije;
  • insistirao na angažovanju isključivo „Partizanovog“ trenera za potrebe seniorske A veslačke reprezentacije Srbije koji u tom trenutku nije imao iskustva u treniranju vrhunskih sportista reprezentativnog ranga;
  • nije ispunio pismeno datu obavezu za pomoć i podršku u organizaciji Svetskog kupa u veslanju 2022. godine i Svetskog prvenstva u veslanju 2023. godine, koju je 2019. godine lično potpisao generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije, Đorđe Višacki.

Đorđe Višacki je takođe u prethodne četiri godine četiri puta verbalno i fizički nasrtao na funkcionere Veslačkog saveza Srbije za šta postoje pismene pritužbe koje je Veslački savez Srbije zvanično uputio Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu sporta Republike Srbije.

Posle svega navedenog, više je nego jasno da je jedini cilj pojedinaca iz Olimpijskog komiteta Srbije, članova i simpatizera „Partizana“, bio i ostao, da na nelegalan i nelegitiman način preuzmu rukovođenje Veslačkim savezom Srbije čime bi se ponovo stvorili uslovi za ostvarivanje interesa samo jednog kluba i pojedinaca u srpskom veslačkom sportu.

Veslački savez Srbije će se svim dozvoljenim sredstvima odupirati tome, a uskoro će obelodaniti sva dokumenta koja idu u prilog ovom saopštenju.