Bljesak srpskih veslača za put u Grad svetlosti

Nikolaj Pimenov i Martin Mačković su u utorak, u švajcarskom Lucernu, i treći put za nekoliko dana izveslali sjajnu trku i potpuno zasluženo obezbedili jednu od dve preostale vize za najveći sportski događaj na planeti

Novi bljesak srpskih veslača i nova viza za put u Grad svetlosti. Nakon što je Jovana Arsić kao naša jedina olimpijka nedavno osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Segedinu, u kojem joj se na putu za Pariz ekspresno pridružio Nikolaj Pimenov pobedivši na kvalifikacionoj regati u Mađarskoj, novu radost Srbiji danas je doneo dubl skul u sastavu Pimenov-Mačković, izborivši još jednu normu za predstojeće Olimpijske igre. Nikolaj Pimenov i Martin Mačković su u utorak, u švajcarskom Lucernu, i treći put za nekoliko dana izveslali sjajnu trku i potpuno zasluženo obezbedili jednu od dve preostale vize za najveći sportski događaj na planeti.

Reprezentativci Srbije i veslači Partizana na cilj finalne trke stigli su iza dubla Sjedinjenih Američkih Država u sastavu Kozik-Dejvison, sa kojima će da “ukrste vesla” i za nekoliko meseci u glavnom gradu Francuske, ali to nije moglo da pokvari raspoloženje našim takmičarima.

- Ovo je veliki dan za sport u Srbiji – izjavio je Martin Mačković za klupske društvene mreže odmah posle velikog uspeha u finalu olimpijskih kvalifikacija. - Nakon svih loših stvari koje su pratile odlazak i moje učešće na ovom takmičenju, uspeo sam da zajedno sa Nikolajem i trenerom Stojićem uradim nešto što svaki sportista sanja. Pariz postaje realnost. Presrećan sam zbog ostvarenog uspeha.

Nikolaj Pimenov je u Lucern stigao za francuskom vizom u džepu, a novim sjajnim nastupom “završio je posao” i svom klupskom kolegi Martinu Mačkoviću, pa je njegovu sreću zaista bilo teško opisati.

- Osećam se kao da sam u snu – pokušao je Pimenov da dočara svoja osećanja za sajt Svetske veslačke federacije. – Tek pre tri dana saznali smo da možemo da učestvujemo u kvalifikacijama i ovo mi zaista znači sve na svetu.

Velike zasluge za ogroman uspeh srpskih reprezentativaca ima i njihov prvi trener, Nikola Stojić, ali i njegov pomoćnik Miloš Stanojević, kao i fizioterapeut Milan Bosić.

Druga srpska posada, dvojac koji su činili Viktor Pivač i Dušan Slavnić, sa trenerom Milošem Tomićem, takođe nas je na najbolji način predstavljala u Švajcarskoj, ali u današnjem finalu zauzela je šestu poziciji, što nije bilo dovoljno za plasman na Olimpijske igre.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ