Jovani evropsko zlato, Nikolaju olimpijska viza

Jovana Arsić, nova šampionka Evrope u skifu, bila je ubedljiva na obe trke u Olimpijskom regatnom centru kraj Segedina. U finalu je na cilj stigla pet sekundi ispred drugoplasirane Nemice Foster

Danas nam je divan dan! Ne, nikome nije bio rođendan, ali su se nekima najveće želje upravo ispunile. Najpre našem novom reprezentativcu, Nikolaju Pimenovu, koji je trijumfom na Evropskoj kvalifikacionoj regati obezbedio vizu za predstojeće Olimpijske igre, a zatim našoj najboljoj veslačici, Jovani Arsić, koja je postala prvakinja Evrope i još jednom pokazala da sve spremnija dočekuje olimpijsku regatu u Parizu. Danas je, finalnim trkama, okončan Evropski šampionat u veslanju za seniore u Segedinu, gradu poznatom po velikom broju sunčanih dana u toku godine, ali i gradu koji će naši veslači da pamte po velikom uspehu koji su ostvarili.

Dame imaju prednost. Jovana Arsić, nova šampionka Evrope u skifu, bila je ubedljiva na obe trke u Olimpijskom regatnom centru kraj Segedina. Finale je izborila prvog dana šampionata, u četvrtak, a zabeležila je najbolje vreme u obe kvalifikacione grupe (7:27.42). Ubedljiva je bila i kada je bilo najpotrebnije, a u nedelju je na cilj stigla pet sekundi ispred drugoplasirane Nemice Foster. Podsećamo da je Jovana još na Svetskom prvenstvu, održanom u Beogradu septembra prethodne godine, izborila olimpijsku vizu, a da je nedavno trijumfovala i na Memorijalnoj regati Paolo d'Aloja u Italiji.

- Sjajno se osećam, sve je prošlo kako treba – izjavila je Jovana Arsić za sajt Svetske veslačke federacije odmah nakon završenog finala. – Bila je to veoma dobra trka, kontrolisala sam je sve vreme. Dobro poznajem stazu, dvadesetak puta sam bila ovde u Segedinu, još u mlađim kategorijama.

Ogroman uspeh postigao je i Nikolaj Pimenov, koji je postao član reprezentacije Srbije početkom 2023. godine. On je u Segedin stigao sa samo jednim ciljem – da izbori mesto na Olimpijskim igrama. U najvećem gradu na Tisi imao je 16 protivnika u skifu, koji su u četvrtak bili podeljeni u tri kvalifikacione grupe. Pimenov je bio u svojoj bio najbolji, sa ukupno drugim vremenom u kvalifikacijama (6:53.18). Polufinale je bilo na programu u petak, a Nikolaj je i u njemu pokazao klasu, zabeleživši najbolje vreme u ovoj rundi takmičenja (7:13.07). Veliko finale bilo je na programu u nedelju, a Pimenov je još jednom izveslao sjajnu trku, ostavivši najvećeg rivala, Vasiljeva iz Bugarske, dve sekunde iza sebe, mada su obojica, uz Belgijanca Brisa, ostvarila ono po šta su došli – olimpijske vize.

- Upravo sam izborio Olimpijske igre i tako sam srećan – nije krio emocije Nikolaj Pimenov u kratkoj izjavi za Svetske veslačke federacije odmah posle finalne trke. – Toliko sam radio ove i prošle godine, toliko toga sam promenio. Bila je to luda promena u mom životu i mislim da zaslužujem ovo što mi se dogodilo danas.

Velike zasluge za sjajne rezultate naših najboljih veslača idu i njihovom treneru, našem proslavljenom reprezentativcu Nikoli Stojiću, koji sa Jovanom Arsić i Nikolajem Pimenovim radi 365 dana godišnje, kako u reprezentaciji, tako i u matičnom, Veslačkom klubu Partizan.

- Ostvarili smo ono što smo planirali – samouvereno je zvučao Nikola Stojić samo par sati nakon pobeda njegovih veslača. - Bili smo svesni kvaliteta, bez euforije smo došli u Segedin i potvrdili ga na stazi. Svaka im čast na borbenosti, Nikolaj je u sve tri trke bio dominantan, Jovana u svoje dve. Tokom četiri dana takmičenja uslovi na stazi su se menjali, ali to nije uticalo na naše šampione. Idemo dalje, ovo je super, ali nas čeka još izazova u narednom periodu. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću, Ministarstvu sporta i Olimpijskom komitetu na podršci našim najboljim veslačima u ova teška vremena za naš sport.

Na Evropskom seniorskom prvenstvu u Segedinu učestvovala su još četvorica srpskih veslača. Dvojac koji su činili veslači Crvene zvezde Dušan Slavnič i Viktor Pivač zauzeo je osmo mesto (druga pozicija u B finalu), dok je dubl skul u kojem su veslali Aleksandar Beđik iz Partizana i Matija Rajković iz Grafičara završio na 15. poziciji (treće mesto u C finalu).

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: Ivana Vlahović