Nova godina počela “pre roka”

Tronedeljne reprezentativne pripreme održane su u Tivtu, trajale su od 29. novembra do 15. decembra. Za sezonu 2024 glavni cilj je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, ali pre toga, da probamo da što više veslača kvalifikujemo za to takmičenje – kaže Nikola Stojić

Nova godina, novi izazovi, stare ambicije – samo najviše. Uostalom, sa Nikolom Stojićem, našim proslavljenim reprezentativcem,  a sada trenerom seniorske reprezentacije Srbije u veslanju, ne može drugačije. Osvajač 20 medalja sa najvećih svetskih i evropskih takmičenja, četvorostruki učesnik Olimpijskih igara, na svoje veslače pokušava da prenese sve što ga je krasilo u 30 godina dugoj karijeri. Upravo zbog toga, njegova 2024. godina počela je mesec dana “pre roka”, kada je na prve pripreme za narednu sezonu odveo naše najbolje veslače.

Tronedeljne reprezentativne pripreme održane su u Tivtu, trajale su od 29. novembra do 15. decembra. Zanimalo nas je koliko je veslača učestvovalo, da li je bilo promena u sastavu i da li je neko blizu poziva u seniorsku reprezentaciju?

- Pripreme su odradili svi naši kategorisani sportisti u programu Olimpijskog komiteta Srbije, Pariz 2024: Jovana Arsić, Miloš Vasić, Martin Mačković, Nikolaj Pimenov i Aleksandar Beđik – započeo je “raport” Nikola Stojić. - Nažalost, Aleksandar Filipović, koji je veslao u dubl skulu sa Aleksandrom Beđikom, odlučio je da ode u sportsku penziju nakon osvojenog 14. mesta na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Ovih petoro sportista su u prethodne dve sezone jedini ispunjavali kriterijume Veslačkog saveza Srbije za nastupe na evropskim i svetskim prvenstvima, dominantni su na domaćim takmičenjima i nažalost, niko im se nije približio po standardu treniranja, a samim tim i po rezultatima. Dodajem i da sam protekle tri sezone samostalno radio sa ovom grupom veslača, što je bilo veoma naporno i zahtevno, pogotovu tokom 2023. godine sa četiri posade. Zbog toga mi se od prošlog meseca priključio trener Miloš Stanojević, kako bi mi pomogao u realizaciji trenažnog procesa sa našim najboljim takmičarima. Veliku zahvalnost dugujemo Olimpijskom komitetu Srbije, koji je u potpunosti podržao realizaciju ovih priprema i konstantno nam pruža podršku na osnovu ispunjenja propisanih kriterijuma za naše sportiste.

Šta je bio cilj u ovoj fazi priprema, kada su sledeće i gde? Kakvo je bilo vreme, kakvi uslovi?

- Tokom pripremnog perioda promenili smo način rada u odnosu na protekle dve sezone. Sada svi veslaju skifove i kvalitet treninga je podignut na viši nivo. Naredna faza priprema nas očekuje od 15. januara do 5. februara u mestu Montoro u Francuskoj, gde se nalazi jedan od centara u kojem trenira njihova reprezentacija. Nakon ovih priprema, u planu je da na olimpijskoj stazi Banjoles boravimo od 12. do 26. februara, a na kraju priprema učestvujemo na regati na kojoj će da nastupaju i članovi reprezentacije Španije. U martu ćemo opet, kao i prošle godine, da idemo na pripreme u Sabaudiju i nastupimo na regati u Pjediluku. Sve ove lokacije su izabrane isključivo zbog vremenskih prilika i potrebe za pravljenjem što veće kilometraže na vodi, što u Tivtu tokom januara i februara može da bude problematično. Nakon ovih priprema i pripremnih regata ulazimo u takmičarski period.

Nastup Jovane Arsić na Olimpijskim igrama je, naravno, u prvom planu. Na kojim će još takmičenjima da bude akcenat u 2024. godini?

- Za sezonu 2024 glavni cilj je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, ali pre toga, da probamo da što više veslača kvalifikujemo za to takmičenje. Muški deo tima će da nastupi na evropskim kvalifikacijama u Segedinu od 25. do 28. aprila samo u skifu, a ostale posade na finalnim olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu od 19. do 21. maja. To će biti prioritet za prvi deo sezone, dok će za Jovanu u prvom delu sezone glavni cilj da bude Evropsko prvenstvo u Segedinu krajem aprila. Nakon toga, slede pripreme za Olimpijske igre u Parizu kako bismo tamo postigli istorijski rezultat.

Očekivano, mnogo je velikih ciljeva zacrtao Nikola Stojić, pa smo sigurni da znamo šta su mu želje za 2024. godinu. Ipak, bolje je da čujemo njega.

- Veslačima i kolegama u 2024. želim puno uspeha, zdravlja, lepih trenutaka i da nam se svima najveće želje ispune – poželeo je Nikola Stojić, trener seniorske reprezentacije Srbije.

Pridružujemo se.

Zdravu, srećnu i uspešnu Novu godinu želi vam vaš Veslački savez Srbije!

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

Foto: VK Partizan