Uhvati ritam

Pravimo bazu za ono što nas očekuje naredne sezone. Veliki obim rada, velika minutaža, u zatvorenom krugu ljudi, to je ono što smo planirali – rekao je Aleksandar Ivković, selektor kadetske i juniorske reprezentacije naše zemlje, sa priprema u Kotoru

Kada bi njih pitali, oni bi stalno veslali. Ni zimsko vreme ne predstavlja prepreku našim najboljim mladim veslačima, koji prethodne tri nedelje provode na prvim pripremama za prestojeću sezonu. Perfektno vreme i mirne vode jedinog fjorda Mediterana ponovo su bile idealna destinacija srpskim reprezentativcima, kojima je glavni zadatak u Kotoru bio da – uhvate ritam.

Na čelu ekspedicije Veslačkog saveza Srbije bio je Aleksandar Ivković, selektor kadetske i juniorske reprezentacije naše zemlje, a po njegovom planu i programu radilo je ukupno 17 veslača.

- Hvatamo ritam, pravimo bazu za ono što nas očekuje naredne sezone – odgovorio je Aleksandar Ivković na pitanje koji je glavni cilj ovih priprema. – Veliki obim rada, velika minutaža, u zatvorenom krugu ljudi, to je ono što smo planirali. Vreme nas je poslužilo, pa smo svakog dana bili na vodi, a to je dnevno bilo po četiri-pet sati treninga.

U kakvom sastavu mlada srpska veslačka reprezentacija ulazi u novu sezonu?

- Uglavnom su tu stare snage, ali ima i par novih lica. Najiskusniji su momci iz četverca koji su aktuelni prvaci Balkana i osmi na prethodnom Evropskom prvenstvu, Stevanović i Cvetković iz Zvezde i Đurđević i Samouković iz Grafičara, a tu su i Čipak iz Palića, Živanović iz Smedereva, Lavirac iz Begeja, Rajković iz Grafičara. Sa nama su i novi potencijalni reprezentativci iz Crvene zvezde, Smedereva, Grafičara, kao i potencijalni seniorski reprezentativci Dušan Slavnić i Viktor Pivač iz Zvezde. Sa svojim veslačima su u Kotor stigli Stevan Stojanović, jedan od trenera Grafičara, kao i Miloš Tomić, predsednik i trener mlađih kategorija Crvene zvezde.

Dok veslači polako hvataju ritam, selektor Ivković, koji je ujedno i koordinator seniorske reprezentacije Srbije, razrađuje planove za sezonu 2024, u koje je ove godine „uskočila“ najveća svetska sportska smotra – Olimpijske igre u Parizu.

- Naravno, u prvom planu Veslačkog saveza Srbije je nastup Jovane Arsić na Olimpijskim igrama, a podsećam da postoje još dve šanse da se našoj najboljoj veslačici pridruži još neko iz muškog dela tima. Najpre na evropskim kvalifikacijama u mađarskom Segedinu, krajem aprila, a zatim u Lucernu sredinom maja, posle čega će da budu poznati svi putnici za Pariz. Što se juniora tiče, njima će najvažniji da bude nastup na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, početkom juna, a tu je i Svetsko prvenstvo u Kanadi za juniore i mlađe seniore, koje se održava u avgustu, nakon Olimpijskih igara. Kada su kadeti u pitanju, najvažniji je Balkanski šampionat, a neki će da dobiju šansu i na Evropskom juniorskom prvenstvu.

Sve nas je obradovala informacija da će reprezentacija Srbije naredne sezone da bude još jača, jer su svetski i evropski juniorski prvaci u dvojcu iz 2022, Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, koji su tokom 2023. započeli studije u Sjedinjenim Američkim Državama, najavili da se priključuju nacionalnom timu.

- Upravo tako. U ove sjajne momke ne sumnjam, jer znam da na Berkliju imaju savršene uslove za rad, tako da verujem da će da pokažu koliko mogu na Svetskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u Kanadi.

Kalendarska i veslačka godina su stigle do kraja, pa je vreme da nešto poželimo za 2024.

- Svima, pre svega, želim dobro zdravlje, porodicama na prvom mestu, kao i svojoj, a veslačima da svi daju svoj maksimum, pa će onda sve želje lakše da im se ostvare – poručio je Aleksandar Ivković, selektor juniorske i kadetske reprezentacije Srbije.

Prvi korak u pripremama za novu sezonu je načinjen, a naredni je već zakazan za januar, na istom mestu, u Crnoj Gori. Korak, po korak. Jer, kao što „Parni valjak“ kaže – niko nam ništa ne može, uhvati ritam!

 

 

NA PRIPREMAMA U KOTORU BILI SU SLEDEĆI VESLAČI

Šestorica iz Zvezde

 

Matija Rajković (Grafičar), Miloš Boškov (Tamiš) (mlađi seniori), Milan Cvetković (Crvena zvezda), Milan Stevanović (Crvena zvezda), Stefan Kuzmanović (Crvena zvezda), Ognjen Levajac (Crvena zvezda), Sergej Čipak (Palić), Lazar Živanović (Smederevo) i Miloš Lavirac (Begej) (juniori) i Lazar Đurđević (Grafičar), Todor Samouković (Grafičar), Strahinja Đurđević (Grafičar), Vanja Gosić (Grafičar), Marko Jančikin (Tamiš), Jovan Marinković (Smederevo), Luka Maričić (Crvena zvezda) i Bogdan Janjić (Crvena zvezda) (kadeti).

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

Foto: veslački klubovi