Zima, zima - e, pa šta je

Novo izdanje Veslačkog triatlona zakazano je za subotu, 23. decembra, a u prostorijama VK Danubius 1885 takmičari će najpre da odmere snage na ergometrima i trenažnim biciklima, dok će trčanje da “odrade” na otvorenom

Ko kaže da veslači ne mogu da se takmiče i zimi? I te kako mogu, što najbolje znaju u Veslačkom klubu Danubius 1885, koji skoro deset godina u zimskom periodu organizuje Veslački triatlon, takmičenje koje je ove sezone prvi put uvršteno u zvanični kalendar Veslačkog saveza Srbije. Novo izdanje neuobičajenog nadmetanja mladih veslača zakazano je za subotu, 23. decembra, a u prostorijama VK Danubius 1885 takmičari će najpre da odmere snage na ergometrima i trenažnim biciklima, dok će trčanje, ako vremenske prilike to budu dozvolile, da “odrade” na otvorenom.

Jedan od idejnih tvoraca Veslačkog triatlona, Danilo Lučić, trener u VK Danubius 1885, ispričao nam je kako je nastalo ovo takmičenje.

- Osnovna ideja bila je da organizujemo nešto zanimljivo tokom zimskog perioda – otkrio nam je Danilo Lučić. – Veslačima nedostaje izlazak na vodu, kao i takmičenja, pa smo mi u Veslačkom klubu Danubius pre skoro deset godina osmislili triatlon, u kojem se pored veslanja, takmičari nadmeću u vožnji bicikla i trčanju. Ideja je lepo prihvaćena, pa je Veslački triatlon postao tradicija, a od ove godine prvi put se našao u kalendaru matičnog Veslačkog saveza.

Do ove sezone na Veslačkom triatlonu takmičili su se samo pioniri i kadeti, a sada im se pridružuju i juniori. Kakav je odziv klubova i takmičara, s obzirom na to da je u toku veslački “raspust”?

- Do sada smo imali veliki odziv, a ove sezone očekujemo još više veslača. Većina naših klubova će sigurno da uzme učešće, a očekujemo bar stotinak, možda i do 150 takmičara, što je i nama organizatorima izazov. Naime, za kvalitetno takmičenje odjednom može da vesla ili vozi bicikl grupa od najviše desetoro veslača. Napominjem da kadeti i juniori treba da pređu 3 kilometra na ergometru, 7 kilometara na biciklu, uz 5 kilometara trčanja, a više nego ozbiljan napor očekuje i pionire, kojima je cilj na 2, 6 i 4 kilometra.

Iskoristili smo priliku da upitamo kako su u VK Danubius 1885 zadovoljni proteklom sezonom, budući da su završili u “zlatnoj sredini” na skoro svim domaćim takmičenjima.

- Šesto mesto u Omladinskoj ligi, šesti u Kupu Srbije, slično i na Državnom prvenstvu, pa mogu da kažem da smo relativno zadovoljni. Imali smo smenu generacija, odlaske nekih trenera, ali uz masovnost koju imamo, lokaciju na kojoj smo u Novom Sadu i veoma dobre uslove za trening, morali bismo da beležimo bolje rezultate – iskreno je Danilo Lučić ocenio sezonu veslača svog Veslačkog kluba Danubius 1885.

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: VK Danubius 1885