Prva Beogradska daljinska regata na Savi

Ovo takmičenje okupiće više od stotinu veslača i veslačica, a gledaoci će imati priliku da vide 11 trka sa 43 posade. Osim domaćih klubova učestvuje i CSKA iz Sofije

Na reci Savi u Beogradu u subotu, 11. novembra, od 10:00 do 12:00 časova održaće se veslačka Beogradska daljinska regata pod nazivom “The Head of the Sava River”.

Ovo takmičenje okupiće preko stotinu veslača i veslačica u preko 40 takmičarskih posada.

- Takmičari će veslati trku dužine 4 km i ovo je prvi put da se daljinska regata održava na reci Savi u Beogradu. Ako uzmemo u obzir da je uobičajno da se trke veslača i veslačica u kategorijama seniora, juniora i kadeta održavaju na stazi dužine 2.000 metara, dok pioniri i veterani veslaju stazu dužine 1.000 metara, a da će u okviru Beogradske daljinske regate veslači i veslačice svih kategorija, pa čak i pioniri, u subotu veslati trku u dužini od 4.000 metara na otvorenoj reci i to pri vremenskim uslovima koji nisu idealni za veslanje, onda slobodno možemo da kažemo da su takmičari koji su se prijavili za učešće na ovoj regati i te kako hrabri. Ovo će biti novo iskustvo za njih, a svakako doživljaj i nadamo se lepo sportsko dešavanje za sve nas – istakao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Osim što se daljinska veslačka regata prvi put održava u Beogradu, ovaku vrstu takmičenja prvi put i organizuje Veslački savez Srbije.

- Daljinske regate nisu novina i već dugi niz godina se održavaju na rekama u većim evropskim ali i gradovima širom naše planete. Izuzetno su popularna, jer osim što je doživljaj veslati četiri i više kilometara to je ujedno i lepa prilika da se takmičari upoznaju sa rekama i gradovima kroz koje te reke protiču. Za nas, ovo je veliki izazov koji će se, nadamo se, pretvoriti  u lepo iskustvo i atraktivnu promociju srpskog veslanja, grada Beograda i reke Save. Osim što će lepota naše prestonice moći da se doživi tokom trke iz veslačkog čamca, isto tako će značajne znamenitosti moći će da se vide i tokom turističkog obilaska glavnog grada Srbije. Ovog puta tu priliku će imati veslači i veslačice iz Beograda, Novog Sada, Subotice i Zrenjanina, ali i takmičari iz Sofije iz Bugarske koji su uspeli u kratkom roku da se prijave, organizuju i dođu na našu regatu. Moram da priznam da smo kasno počeli sa organizacijom ovog takmičenja i da verovatno zbog toga ove godine nećemo imati veći broj učesnika iz inostranstva, koji obično u velikom broju posećuju ovakve veslačke regate, ali ujedno želim da najavim da će već sledeće godine to će biti sasvim druga priča. Već sada imamo najave dolaska takmičara iz Belgije, Nemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Grčke, Turske, kao i sa Kipra koji su nam uputili čestitke zbog početka organizacije daljinskih regata u Beogradu i odmah rezervisali svoje mesto na Beogradskoj daljinskoj regati za 2024. godinu. To je dokaz da su ovakva takmičenja veoma atraktivna i da imaju veliku perspektivu, a mi smo uvereni da ćemo na ovaj način Beograd, a posebno reku Savu, još snažnije označiti na svetskoj mapi veslačkih dešavanja i značajnih sportskih manifestacija – objasnio je Vladimir Antić.

Podršku svim veslačkim takmičenjima, pa tako i ovoj regati, dali su Ministarstvo sporta Republike Srbije i Grad Beograd, a organizator i domaćin regate, Veslački savez Srbije, se potrudio da budu na Beogradskoj daljinskoj regati budu obezbeđeni svi potrebni uslovi za bezbedno održavanje takmičenja.

- Iako nam je ovo prvo iskustvo ove vrste, a znajući da je to ujedno i veliki izazov, ništa nismo prepustili slučaju kada je u pitanju bezbednost takmičara i tu smo dali sve od sebe da ono bude na najvišem nivou. Zato se ovom prilikom posebno zahvaljujem Lučkoj kapetaniji u Beogradu koja nam je dala saglasnost za održavanje takmičenja i u okviru svojih nadležnosti obavestila sve učesnike rečnog saobraćaja na Savi o pravilima saobraćaja tokom održavanja takmičenja. Ogromnu zahvalnost iskazujemo i Spasilaštvu na vodi Crvenog krsta Srbije koji će i ovog puta sa spasilačkim timovima i čamcima brinuti o bezbednosti veslača i veslačica na vodi. Specijalno hvala upućujemo Spasilačko-ronilačkoj jedinici srpske Žandarmerije, koja će sa svojim timovima i specijalnim brodovima takođe obezbediti da takmičari bezbedno završe trku, a ujedno profesionalno brinuti o takmičarskim posadama na reci Savi, kao i rečnoj policiji koja će sa svojim timom biti sastavni deo tog bezbednosnog prstena. I na kraju, ali i te kako bitno, želim da se zahavlim sudijama i trenerima beogradskih i novosadskog veslačkog kluba koji će sa preko 10 motornih čamaca biti prisutni na ruti takmičenja i pre svega brinuti o bezbednosti takmičara, ali i pravilnom kretanju takmičarskih veslačkih posada. Iskoristiću ovu priliku da zamolim sve učesnike rečnog saobraćaja da se u subotu na potezu od donjeg špica Ade Međice do pontona na vodi na Beogradu na vodi, u dužini od 4.000 metara, kao i u rukavcu kod mosta na Adi suzdrže od vožnje skuterima, čamcima sa vanbrodskim motorima, brodovima, baržama i slično, te da svi zajedno budemo deo uspešno održane prve Beogradske daljinske regate i time kao dobri domaćini i uspešni organizatori pošaljemo lepe slike glavnog grada Srbije i reke Save – istakao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.

Takmičarske posade startovaće na svaki minut od 10:00 do 12:00 časova. Start je kod donjeg špica Ade Međice, a cilj kod pontona na vodi u blizini Kule Beograd kod Beograda na vodi. Nakon trke organizovaće se svečana ceremonija dodela medalja na Adi Ciganliji, a biće proglašen i ukupni pobednik prve Beogradske daljinske regate “The Head od the Sava River”.