Blistavo veče Zvezdine dece

Prethodnog vikenda, na zrenjaninskoj Peskari, najmlađi takmičari beogradskih crveno-belih potvrdili su ono što se znalo tokom čitave sezone – najbolji su veslači u pionirskoj kategoriji

Zlatna deca! Pioniri su u svakom smislu blago Veslačkog kluba Crvena zvezda, pobednika Omladinske lige Srbije za 2023. godinu. Prethodnog vikenda, na zrenjaninskoj Peskari, najmlađi takmičari beogradskih crveno-belih potvrdili su ono što se znalo tokom čitave sezone – najbolji su veslači u svojoj kategoriji. Treći zaredom pehar u ovom takmičenju dobili su na obali Begeja u smiraj dana, a povečerje u banatskoj ravnici „poremetili“ su Zvezdini klinci i njihovi treneri, koji su blistali od sreće, ali i od silnih zlatnih medalja. Bilo je to blistavo veče koje nagoveštava i te kako svetlu budućnost.

Osvojena Omladinska liga Srbije, pet zlatnih medalja na nedavno održanom Prvenstvu Srbije, rekli bismo da su pioniri bili udarna pesnica Crvene zvezde ove sezone. Šta o tome misli Igor Lončar, trener crveno-belih pionira?

- Pioniri VK Crvena zvezda ove godine su definitivno daleko premašili sva očekivanja i oduševili sve nas u klubu – nije krio koliko je zadovoljan svojim klincima Igor Lončar.  - Smatram da je zdrava atmosfera u kojoj deca rade ključna za njihovu motivaciju i želju za treningom, a na kraju i za takmičenjem. Što se tiče uspeha pionirskih ekipa tokom sezone, rekao bih da su imali dobar model ispred sebe i lokomotivu koja vuče tim, a to su njihove starije klupske kolege - kadeti. Kontinuitet u pobedama tokom trka Omladinske lige Srbije samo su dokaz želje za takmičenjem i dobar zalog za sledeći izazov, a to je kadetsko veslanje.

Ko je od pionira i pionirki bio najbolji i najkonstantniji tokom sezone?

- Što se tiče pionirskog tima, ne mogu da ne istaknem momke sa kojima radim već dve godine i od kojih je svako zaslužio da ponese kapitensku traku tima, a to su: Petar Veselinović - prvak države u skifu, Stefan Andrić i Vasilije Tulimirović - prvaci u dublu, Kosta Stanisavljević i Nikola Tomašević, prvaci u četverac skulu, koji su čvrstim i stabilnim zaveslajima omogućili svojim kolegama, još uvek početnicima u veslanju, Luki Ćiriću i Kosti Veličkoviću, da se bez problema priključe ekipi. Uz ovu ekipu momaka, ne mogu da zaobiđem lepši deo pionirskog tima, a to je Nađa Dutina, koja je dominirala u skifu tokom cele sezone i na kraju uokvirila priču zlatnom medaljom na Prvenstvu Srbije. Za kraj, možda i najprijatnije iznenađenje ove sezone bili su momci pionirskog osmerca, koji su predanim i požrtvovanim radom i fokusiranim veslanjem tokom finala na Prvenstvu Srbije, kada se trka "lomila", uspeli da iznesu zadatak do kraja i donesu još jednu pobedu našem klubu. Osmerac je inače radio pod mentorskom palicom novog mladog trenera takmičarskog tima - Miljana Vuksanovića, koji već duže vreme radi u našoj školi veslanja i ovom pobedom je samo dokazao da je neko kome apsolutno može da se poveri posada osmerca, za koju je potreban veoma temeljan rad. Raduje me činjenica da već za sledeću godinu imamo nekolicinu pionira koji su ove godine pobrali zlatne medalje na Državnom prvenstvu, kao i dečake i devojčice koji su tik uz njih.

Ko od ovih dečaka i devojčica prelazi u kadete i šta mogu u starijoj konkurenciji? A ko ostaje u pionirima i može li Crvena zvezda u najmlađoj konkurenciji ponovo da bude ovako dominantna?

- U onaj deo ekipe koji prelazi u kadetsko veslanje imam apsolutno poverenje i verujem da će brzo da se prilagodi kadetskom treningu. Ti momci i devojke su mi za ovo vreme koje se družimo puno puta dokazali da su spremni za izazove i da se ne boje hvatanja u koštac sa napornim radom. Kao što svi znamo, prelazak iz pionira u mlađe kadete je uvek pipav posao i zahteva stručnost i temeljan rad trenera, ali takođe i strpljenje i stalni razgovor sa veslačima, kroz koji treba isticati postepen napredak i predočiti im probleme koji ih čekaju. Šampioni su, imaju najbolju moguću polaznu tačku. Samo strpljivo, stepenik po stepenik, pametno i bez straha od poraza, jer to je sastavni deo života svakog sportiste.

Mali osvrt na Prvenstvo Srbije, u kojem se po rezultatima tokom sezone očekivala neizvesnija borba sa večitim rivalom VK Partizan. Da li ste razočarani time što su crno-beli uspeli da odbrane naslov prvaka?

- Što se tiče Prvenstva Srbije, mogu da kažem da smo posebno zadovoljni rezultatom kadetskog tima, koji je dominaciju tokom sezone dokazao i osvajanjem Kupa Srbije. Nažalost, nismo mogli da računamo na jednog od naših najboljih kadeta, Milana Stevanovića, koji je imao peh tokom zagrevanja za trku u skifu, u kojoj je bio favorit za zlatnu medalju. Milan je inače štroker kadetskog četverca koji je ove godine osvojio zlatnu medalju na Balkanijadi. Istakao bih i četverac skul  za juniorke, gde su naše devojke Sara Petrović i Sofia Milivojević, takođe članovi reprezentacije, uspele da odnesu pobedu potpomognute dvema kadetkinjama, Lanom Marinković i Ankom Milićević. Sofia i Sara inače sjajno rade i beleže odlične rezultate, iako su dobar deo pripremnog perioda propustile zbog povreda. Svakako su deo tima u koji i te kako verujemo u narednom periodu. Seniorski tim biće pojačan dogodine Vukom Nektarijevićem, momkom koji je sa svojim godinu dana mlađim partnerom Pavlom Durkovićem izveslao u četvercu sjajnu trku, ne odustajući ni jednog zaveslaja za svojim daleko iskusnijih klupskim kolegama, Dušanom Slavnićem i Viktorom Pivačem. U "ljutoj" borbi četverac je ostao za 1.6 sekundu iza ekipe Partizana, u kojoj je veslao naš najuspešniji seniorski dvojac. Nakon održanog Prvenstva Srbije svakako da stručni tim kluba ima vremena da sumira utiske, napravi strategiju za narednu sezonu. Mogu da kažem da kod jednog dela tima postoje velike indikacije za ostvarenje vrhunskog rezultata sledeće sezone.

Da li je rano za okvirni plan za narednu sezonu, barem kada su pioniri u pitanju?

- Što se tiče pionirskog tima naredne sezone, plan je isti, a to je četvrta u nizu titula u Omladinskoj ligu Srbije, a kao klub napadamo poziciju broj jedan na Prvenstvu Srbije – potvrdio je Igor Lončar, trener pionira Crvene zvezde, ono što svi sportisti odlično znaju, da bez najviših ambicija, nema ni najboljih rezultata.

 

 

 

Dejan ARANITOVIĆ

 

Foto: VSS