Ada Ciganlija domaćin Prvenstva Srbije

Za državno prvenstvo, koje se održava za vikend, prijavljeno je 350 veslačkih posada i više od 600 veslača i veslačica svih kategorija, a o regularnosti takmičenja brinuće 20 sudija po danu

Na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu predstojećeg vikenda održaće se Prvenstvo Srbije u veslanju za sve kategorije. Na prvenstvu Srbije učestvovaće 15 veslačkih klubova i dva sportsko – veslačka udruženja (Beograd, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Pančevo, Smederevo, Veliko Gradište, Čurug, Knić).

Prijavljeno je 350 veslačkih posada i više od 600 veslača i veslačica svih kategorija (pioniri, kadeti, juniori, seniori, studenti i veterani) koji će u dva dana takmičenja odmeriti snage u svim veslačkim disciplinama (skif, dubl, dvojac, četverac skul, četverac, četverac sa kormilarom, osmerac). Ukupno će se održati 40 finalnih trka (startova), odnosno po 20 na dan. Oba dana kvalifikacije su od 10:00 do 12:00 časova, a finala od 13:00 do 17:00 časova.

Najviše prijavljenih posada ima u disciplinama juniorski skif (JM1x) 21, kadetski skif (KM1x) 20, kadetski dubl skul (KM2x) 18, juniorski dubl skul (JM2x) 16, seniorski skif (SM1x) 14, seniorski dubl skul (SM2x) 13, kaderski četverac skul (KM4x) 12, veteranski skif (V1x) 12, laki seniorski skif (LSM1x) 11, ženski kadestki dubl skul (KŽ2x) 11. Mnogobrojne su i pionirske posade (po 10 posada u trkama), pa će ovo biti jedno od najmasovnijih Prvenstava Srbije u veslanju u protekle dve decenije.

Najviše prijavljenih takmičarskih posada ima VK “Partizan” koji će pokušati da odbrani prošlogodišnju titulu državnog prvaka, zatim VK “Crvena Zvezda” koja je u ovoj sezoni najbolja na Kupu Srbije i Omladinskoj ligi Srbije. Odmah za njima, po broju takmičara su beogradski “Grafičar”, zrenjaninski “Begej 1883”, novosadski “Danubius 1885”, pančevački “Tamiš”, “Galeb” iz Zemuna, subotički “Palić”, “Smederevo”, beogradski Pobednik…

O regularnosti takmičenja brinuće čak 20 veslačkih sudija po danu, a Veslački savez Srbije se potrudio da obezbedi i više od potrebnih uslova podižući organizaciju domaćih takmičenja na nivou Svetskog prvenstva koje je nedavno održano na Savskom jezeru na Adi Ciganliji u Beogradu, gde će se za vikend održati Prvenstvo Srbije u veslanju.