Kadetski četverac za primer

Jedino zlato Srbiji na Balkanskom šampionatu doneo je kadetski četverac u sastavu Todor Samouković, Lazar Đurđević, Milan Cvetković i Milan Stevanović, koji se ove sezone kalio i na Evropskom prvenstvu za juniore

Zlatni kadetski četverac skul

Završeno je i poslednje međunarodno veslačko takmičenje ove godine. Prethodnog vikenda je u rumunskom Pentelimonu održan Balkanski šampionat u veslanju, tradicionalna regata koja okuplja kadete i juniore iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije. Naši mladi veslači osvojili su ukupno pet medalja (po jedno zlato i srebro, uz tri bronze), što je našu reprezentaciju svrstalo na četvrtu poziciju generalnog plasmana, iza Grka, Rumuna i Turaka.

Srebrni kadetski dubl skul

Više od 30 srpskih veslača nastupilo je u Rumuniji u 14 posada, po 7 u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, a podsećanja radi, prethodne sezone smo na Balkanijadi u Višegradu osvojili 11 medalja (4 zlata) i takmičenje smo završili na trećem mestu. Koliko možemo da budemo zadovoljni ostvarenim reultatima, pitali smo Aleksandra Ivkovića, selektora mlađih kategorija Veslačkog saveza Srbije.

- U datoj situaciji, sa tri-četiri jake ekipe, ovo je realnost – mišljenje je selektora Ivkovića. – Veliki hendikep su nam bile povrede Sergeja Čipaka i Ognjena Dobrića, koji su bili dugo van trenažnog procesa. Čipak je odsustvoao čak tri meseca zbog upale tetive, ali smo ga vodili na Balkanijadu. Veslao je samo u skifu, gde je bio četvrti, a prošle godine nam je sa ovog takmičenja doneo dva zlata, u skifu i četverac skulu. Dobrić je, takođe, bio u posadi tog četverac skula, a ove godine je imao povredu ruke, pa saobraćajnu nesreću. On je u kadetskom skifu u Pantelimonu bio peti, a svakako može mnogo bolje.

Bronzani juniorski četverac

Jedino zlato Srbiji doneo je kadetski četverac u sastavu Todor Samouković, Lazar Đurđević, Milan Cvetković i Milan Stevanović, koji se ove sezone kalio i na Evropskom prvenstvu za juniore, na kojem je kao najmlađa posada u toj disciplini zauzeo osmo mesto.

- Naša najbolja posada na Balkanskom šampionatu. Momci tokom cele sezone pokazuju zrelost i kvalitet. Njihov napredak ove godine je fenomenalan. Ozbiljno se nameće i kadetski dubl skul koji čine Stefan Kuzmanović i Ognjen Levajac, koji je u Rumuniji osvojio srebro. Sve čestitke i ostalim osvajačima medalja, ali pohvale i svim članovima reprezentacije koji se nisu domogli pobedničkog postolja, a stoički su se držali i borili.

Bronzani juniorski dubl skul

Reprezentativna sezone je takmičenjem u Rumuniji završena, pa bismo voleli da čujemo kratak rezime iz ugla selektora kadeta i juniora, koji je ujedno i koordinator seniorske reprezentacije Srbije u veslanju.

- Najzadovoljniji sam najmlađima. Četverac sam već pomenuo, a tu je i Ognjen Dobrić koji prelazi u juniore naredne sezone. Kod juniora bih izdvojio Sergeja Čipaka, uz napomenu da je Lazaru Živanoviću nedostajao jači partner u čamcu za još bolje rezultate. Seniorima sam razočaran, jer je samo jedna olimpijska norma na nedavno završenom Svetskom prvenstvu premalo za Srbiju. Posebno sam neprijatno iznenađen dvojcem, koji je bio projektovan za finale, a završio je 18. na svetu. Sve je za veliku analizu, ali očigledno je neiskustvo trenera uticalo na ovakve rezultate seniora – nije mogao Aleksandar Ivković da sakrije razočaranje rezultatima naših najboljih i najiskusnijih veslača.

 

Bronzani kadetski osmerac sa kormilarom

Podsećamo, prvog dana takmičenja u Pantelimonu na pobedničko postolje prvi su se popeli Ognjen Levajac i Stefan Kuzmanović, koji su u kadetskom dubl skulu osvojili srebro. Posle njih, bronzana medalja pripala je srpskom juniorskom četvercu u sastavu Marko Dojčinović, Mateja Mitrović, Aleksa Veljkov i Danilo Đokić. Treće mesto i još jednu bronzu doneli su nam Lazar Živanović i Miloš Lavirac u juniorskom dubl skulu. Na kraju subotnjeg programa, veslali su kadetski osmerci, a naša posada osvojila je još jednu bronzu. Srpski osmerac bio je u sastavu Vanja Gosić, Strahinja Đurđević, Luka Maričić, Marko Latinović, Todor Samouković, Lazar Đurđević, Milan Cvetković, Milan Stevanović i Kosta Stanisavljević (kormilar).


 

Dejan ARANITOVIĆ

Foto: VSS