Zlato za srpski četverac

Ovog vikenda se u rumunskom Pantelimonu održava Balkanski šampionat u veslanju. Zlatna medalja je peto odličje za Srbiju u dosadašnjem toku takmičenja

Ovog vikenda se u rumunskom Pantelimonu održava Balkanski šampionat u veslanju, a sjajne vesti sa ovog takmičenja stigle su u nedelju ujutru, kada je naš kadetski četverac stigao na cilj finalne trke kao prvi, osvojivši zlato za Srbiju. Na čuvenoj Balkanijadi učestvuju kadetske i juniorske posade iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Severne Makedonije, Rumunije, Turske i Srbije, a našu zemlju predstavlja petnaest posada i tridesetak takmičara.

Prvo zlato za Srbiju stiglo je u uvodnoj trci nedeljnog programa, kada su se na stazi, pored našeg, našli četverci Turske, Rumunije, Grčke i Hrvatske. Naša posada, u sastavu Todor Samouković, Lazar Đurđević, Milan Cvetković i Milan Stevanović, pobedila je sa vremenom 6:18.22, što je za oko tri i po sekunde brže od drugoplasiranih Turaka, dok je treća na cilj stigla Rumunija.

Zlatna medalja je peto odličje za Srbiju u dosadašnjem toku Balkanskog šampionata, jer su naši veslači već prvog dana bili prilično uspešni. U subotu su se na pobedničko postolje prvi popeli Ognjen Levajac i Stefan Kuzmanović, koji su u kadetskom dubl skulu osvojili srebro, iza Rumuna, a ispred Grka. Posle njih, bronzana medalja pripala je srpskom juniorskom četvercu u sastavu Marko Dojčinović, Mateja Mitrović, Aleksa Veljkov i Danilo Đokić. Treće mesto i još jednu bronzu doneli su nam Lazar Živanović i Miloš Lavirac u juniorskom dubl skulu. Na kraju subotnjeg programa, veslali su kadetski osmerci sa kormilarom, a naša posada osvojila je još jednu bronzu. Srpski osmerac bio je u sastavu Vanja Gosić, Strahinja Đurđević, Luka Maričić, Marko Latinović, Todor Samouković, Lazar Đurđević, Milan Cvetković, Milan Stevanović i Kosta Stanisavljević (kormilar). 

U ukupnom plasmanu, po broju zlatnih medalja, Srbija je zauzela četvrtu poziciju, sa po jednom zlatnom i srebrnom, uz tri bronzane medalje. Najbolji su bili Grci, sa ukupno 16 odličja, od čega 8 najsjajnijih, a ispred nas u bili i Rumunija (15 medalja, 7 zlatnih) i Turska (16 medalja, 4 zlata). Grčka je bila najbolja i po broju osvojenih poena (87), a iza nje su se plasirali Rumunija i Turska sa po 80 bodova, Srbija sa 45 i Hrvatska sa 38 poena.


BALKANIJADA 2023 - REZULTATI 

BALKANIJADA 2023 - FOTO GALERIJA

 

 

D. A.

Foto: VSS