Svetski kongres u Beogradu o budućnosti veslanja

Predsednik Rolan je istakao kao istorijsku moguću odluku da se obalsko veslanje uključi u olimpijski program za igre u Los Anđelesu 2028. godine

Foto: World Rowing

Beograd je, ponovo, svet! U najlepšem svetlu predstavili su se Srbija i njena prestonica od 3. do 10. septembra, tokom 51. Svetskog prvenstva u veslanju za seniore. Zavesa na takmičarski deo spuštena je u nedelju, ali to nije bio kraj najvećeg skupa najboljih veslača još od Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. U ponedeljak je, u Beogradu, održan Svetski veslački kongres 2023, uz učešće predstavnika iz 89 članica Svetske veslačke organizacije (FISA).

Kongres je otvoren video porukom Tomasa Baha, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je naglasio važnost veslanja za olimpijski pokret. Zatim su Žan-Kristof Rolan, predsednik FISA, i Vinsen Galjar, izvršni direktor FISA, predstavili različite strateške projekte, u okviru kojih je bilo reči o kalendaru takmičenja i planu razvoja obalskog (coastal ) veslanja. Predsednik Rolan je istakao kao istorijsku moguću odluku da se obalsko veslanje uključi u olimpijski program za igre u Los Anđelesu 2028. godine. Predsednica Takmičarske komisije, Eva Šanto, predstavila je glavne strateške prioritete, koji za cilj imaju da takmičenja klasičnog veslanja ostanu relevantni, atraktivni i komercijalno održivi.

Kongresu su se predstavili i domaćini narednih šampionata sveta, a to su Sent Katarins u Kanadi, domaćin Svetskog prvenstva u veslanju 2024. godine i kineski Šangaj, koji će najbolje veslače da ugosti 2025. godine.

Održani su i izbori za predsednike komisija Svetske veslačke federacije, pa je konačno potvrđeno imenovanje našeg Filipa Ljubičića za predsednika Komisije za dvoransko veslanje. Izabrani su i predsednici Komisije za obalsko veslanje, Komisije za opremu i tehnologiju, Komisije za sportsku medicinu, Komisije za rodnu ravnopravnost, raznolikost i inkluziju, kao i Omladinske komisije.

Dušan Kovačević, predsednik IO VSS

Na kraju, u članstvo Svetske veslačke federacije primljeni su Oman i Papua Nova Gvineja, pa krovna veslačka organizacija sada broji 159 članica. Pored toga, Azijska veslačka federacija primljena je kao priznata kontinentalna veslačka organizacija.