Divan dan za Jovanu, Pimenov vodio pa stao

Najbolja dama srpskog veslanja osvojila olimpijsku vizu na svoj rođendan. Srpski skifista vodio u B finalu do pred kraj trke, pa neobjašnjivo stao

Domaći „teren“, velika očekivanja, a na kraju, samo jedna viza za Pariz. Poslednjeg dana Svetskog prvenstva u Beogradu sve oči bile su uprte u naša dva skifa, koja su se u B finalima borila za olimpijske vize. U ženskom, najbolja srpska veslačica, Jovana Arsić, uspela je da osvoji treću poziciju, poslednju koja je garantovala put na Olimpijske igre naredne godine. Nema sumnje, najlepši mogući „poklon“ za njen današnji, 31. rođendan. Nikolaj Pimenov, novi reprezentativac Srbije, izveslao je odlične tri četvrtine svog B finala, ali je u odlučujućoj deonici ostao bez snage, pa i bez svoje karte za Pariz.

Sjajno je Nikolaj Pimenov započeo poslednju trku na ovom šampionatu. Poveo je od starta, a za petama su mu bili Bugarin Vasiljev i Belorus Zalatij. Prvi je prošao kroz liniju na 500 metara, a do polovine trke blago je uvećao prednost u odnosu na Bugarina i Belorusa, a veoma blizu bio je i Japanac Arakava. Nastavio je Pimenov sjajno da vesla, pa je i u poslednju četvrtinu ušao kao vodeći, mada su najbliži pratioci tada imali samo oko sekunde zaostatka. I baš kada smo očekivali pojačavanje tempa u završnici, Nikolaj je jednostavno stao, ostao bez snage. Redom su ga prestizali ostali rivali, pa je u cilj stigao tek šesti. Bez vize za Olimpijske igre, ali bogatiji za jedno veliko iskustvo, ostaće zabeleženo da je u ukupnom poretku muškog skifa Pimenov bio 12. na Svetskom prvenstvu. Podsetimo, Nikolaj je ove sezone osvojio bronzanu medalju na I Svetskom kupu u Zagrebu, dok je na Evropskom šampionatu u Bledu bio deseti.

Još u šoku zbog čudne završnice muškog skifa, već u sledećoj trci navijali smo iz sve snage za našu Jovanu Arsić. Najbolja dama srpskog veslanja takođe je krenula najjače što je mogla, a u još jednoj veoma izjednačenoj trci bila je druga posle 500 metara, oko pola sekunde iza Austrijanke Lobnig, a ispred Švajcarkinje Jancen. Upravo su ove tri veslačice bile rame uz rane i na polovini staze, ali je Jovana uspela da preuzme vođstvo, a sledile su je rivalke iz Austrije i Švajcarske. U istom poretku ušlo se i u poslednjih 500 metara, kada je Austrijanka nezadrživo krenula napred, a na 250 metara do cilja Nemica Foster se uključila u borbu za tri pozicije koje vode na Olimpijske igre. Arsićeva je, čini se, stvari držala pod punom kontrolom, jer je znala da je četvrta rivalka ne može da je sustigne, a na cilj je ušla nepune tri sekunde posle pobednice iz Austrije, a samo pola sekunde iza Nemice. Svima u srpskom taboru pao je kamen sa srca. Imamo jednu olimpijsku vizu na takmičenju na kojem smo, iskreno, očekivali više. Osmeh na licu Jovane Arsić, nedugo posle završenog finala, dovoljno je govorio o tome koliko joj je plasman na Olimpijske igre ulepšao rođendan.

- Cilj Saveza i Olimpijskog komiteta je bio da se kvalifukujem na Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Parizu – rekla nam je dvostruka slavljenica, deveta na svetu, Jovana Arsić. - Malo sam pala posle polufinalne trke. Imali smo tehnički problem, ali sam uspela da dam maksimum i „izvučem“ trku. Bio mi je cilj da pobegnem protivnicama i da ne mogu da me stignu u poslednjih 500 metara. Drago mi je da sam uspela da usrećim trenera Nikolu Stojića, s obzirom na to da smo svi imali pad na ovom Svetskom prvenstvu. Nisam imala osećaj da se takmičim u Beogradu, sem dobacivanja pred trku ili sudija koje stoje sa strane, što nije uobičajeno. Jedini pritisak koji sam mogla da imam je onaj koji sam sama sebi mogla da stvorim. Po trkama koje sam veslala na ovom Svetskom prvenstvu, mislim da sledeće godine na Olimpijskim igrama mogu da se borim za medalju. Nisam bila u finalu ove godine, znamo trener i ja u čemu je bio problem. U pitanju je, da tako kažem, bila sreća. Dešava da se u sportu neke stvari „na poklope“. Meni problem ne predstavljaju snaga i izdržljivost, nego glava, odnosno koliko sam fokusirana tih osam minuta trke. 

Pomenula je Jovana da je uspela da usreći svog trenera, Nikolu Stojića, koji sigurno nije mogao da bude zadovoljan rezultatima koje su njegovi veslači ostvarili na ovom Svetskom prvenstvu. A šta kaže trener svih naših reprezentativnih posada, kako se oseća posle poslednje trke naših veslača? 

- Umorno, ali više psihički – nije se dvoumio Nikola Stojić oko odgovora. – Naravno, srećan zbog Jovane i ostvarene kvalifikacije za Olimpijske igre. Tri godine sam sa ovom ekipom, jesmo očekivali dve-tri olimpijske norme, ali ove posade su već godinama u finalima najvećih međunarodnih takmičenja, što niko ne može da izbriše. Videćemo, ima još prilika za Pariz, kroz kvalifikacije. Generalno, naravno da nisam zadovoljan dvojcem, koji je po kvalitetu trebalo da bude u finalu, a ni u B finale nije ušao. Osim Jovaninog rezultata, veoma sam zadovoljan koliko je napredovao Pimenov. Nikolaj je sa nama tek od decembra prošle godine, a posebno je pokazao napredak u prethodna dva meseca. Idemo dalje, najpre analiza urađenog na Svetskom prvenstvu, a onda rad na poboljšanju svih segmenata, pre svega psihičkog.

Pre skifista, na regatnu stazu izašao je naš dubl skul, u sastavu Aleksandar Filipović, Aleksandar Beđik. Srpski veslači su u C finalu zauzeli drugu poziciju, sa vremenom 6:20.37, čime su ukupnom poretku svoje discipline završili na 14. mestu. Pobednici njihove današnje trke bili su Amerikanci (6:12.55), dok su iza našeg čamca bili Litvanija, Češka i Poljska. Beđik i Filipović su ove sezone osvojili bronzu na Svetskom kupu I u Zagrebu, a na Evropskom šampionatu u Sloveniji bili su 11. posada u dubl skulu.

 

 

Foto: VSS