Pregled 7. dana: Britancima najviše zlatnih medalja

Meksikanci prvi put na Olimpijskim igrama zahvaljujući lakom dubl skulu. Britanski paraveslač zlatom ukrasio proslavu 39. rođendana. Najviše odličja do sada su osvojili Velika Britanija i Italija, po sedam, dok Holandija i Sjedinjene Američke Države imaju po pet medalja

Zlatni Britanski mešoviti PR2 dubl skul

Pretposlednjeg dana Svetskog prvenstva u Beogradu na programu su bile trke u D, C, B i A finalima. Takmičenje je kranulo D i C finalima, kojima se određivao konačan poredak veslača u pojedinim disciplinama.

Uzbudljiviji deo takmičarskog dana počeo je B finalima, u kojima smo u nekim disciplinama dobili nove putnike na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Prvo od takvih B finala održalo se u disciplini ženski dvojac, u kojoj je Italija kao poslednja u današnjoj trci ostala bez vize za Francusku. Pobedio je dvojac Grčke, a za njim su u cilj ušli čamci Španije, Velike Britanije, Litvanije i Češke. Pet mesta na Olimpijskim igrama bilo je i u B finalu muškog dvojca, u kojem su „izvisili“ Danci, bronzani na igrama u Tokiju, a plasirali su se pobednički dvojac Španije, kao i Australija, Novi Zeland, Italija i Hrvatska.

Posle dvojaca, veslali su veslačice i veslači u lakom dubl skulu, a samo pobednici B finala mogli su da se raduju putu u Pariz. Kod veslačica su najbolje i najsrećnije bile Irkinje, a kod muškaraca Meksikanci, koji su prva posada iz te zemlje koja će imati priliku da učestvuje na Olimpijskim igrama. U ženskom i muškom četvercu takođe je samo pobeda u B finalu vodila u Pariz, a pobede su ostvarile najpre veslačice Novog Zelanda, ostavivši Irkinje, bronzane iz Tokija, bez plasmana na najveću sportsku smotru na planeti. Kod muškaraca radovali su se Rumuni, posebno zbog toga što su u poslednjih 500 metara B finala četveraca zaostajali dve sekunde za Švajcarcima. Za kraj, i pobednici B finala četverac skula slavili su „rezervacije“ za Pariz, Nemice u ženskoj, a Rumuni u muškoj konkurenciji.

Radost mnogih veslača zbog plasmana na Olimpijske igre je još trajala, a na scenu su stupili oni kojima su osmehe na lica donele osvojene medalje. Mešoviti PR2 dubl skul Britanije prvi je stigao do zlata, a Loren Rouls i Greg Stivenson, koji su pre nekoliko dana postavili najbolje svetsko vreme u ovoj disciplini, na najbolji način su mogli da proslave današnji Gregov 39. rođendan. Srebro su osvojili Kinezi, a bronzu Poljaci. Drugo zlato ponovo je otišlo Britancima, ovog puta u disciplini mešoviti PR3 četverac sa kormilarom, a zaniljivo je da ova posada nije pretrpela nijedan poraz tokom sezone u kojoj je veslala šest trka na velikim takmičenjima. Drugi su bili Amerikanci, treći Nemci.

- Bila je ovo duga nedelja – izjavio je za sajt Svetske veslačke federacije dvostruki slavljenik, Britanac Greg Stivenson. – Koliko god je bilo dobro pobeđivati na putu do finala, što i jeste bila naša ambicija, pokušavali smo da pustimo tenziju da se stiša. Da budemo kao početnici, da zapamtimo kako da veslamo i da to dobro odradimo. Sada mogu da kažem, upravo to me je motivisalo. Bilo je dobro trkati se na taj način, jer ko zna šta nas čeka naredne godine. 

Ženski dvojac je danas u reprezentaciji Holandije dobio nove svetske šampionke koje su stazu na Savskom jezeru izveslale za 07:20:52. Za samo dve sekunde i par stotinki iza njih stigle su Australijnke koje su uzele srebro, izveslavši za 07:22:90, dok će kući bronzanu medalju iz Beograda poneti Rumunke, koje su stazu savladale za 07:24:33. U finalnoj trci u disciplini muški dvojac zlatnu medalju osvojila je posada Švajcarske sa vremenom 06:51.09. Srebrnu medalju osvojili su Britanci sa vremenom 06:53.46, dok su treći i bronzani na Adi danas bili veslači Irske koji su 2000 m staze izvesalali za 06:54.22. 

U finalnoj trci u dubl skulu za lake veslačice reprezentativke Velike Britanije su osvojile zlato sa vremenom 07:19:23, dok kući srebro nose Amerikanke koje su bile sporije za nepune tri sekunde sa vremenom 07:22:89. Bronza je otišla u ruke reprezentacije Rumunije sa vremenom 07:23:70. Finalna trka u disciplini muški dubl skul za lake veslače završila se sa sledećim poretkom: prvo mesto na šampionati i zlatnu medlaju osvojila je posada Irske sa vremenom  06:32.09. Srerbnu medalju osvojila je posada Švajcarske sa vremenom 06:35:38, dok je bronzu osvojila reprenzentacija Italije, izveslavši stazu na Savskom jezeru u vremenu 06:34:77. 

Finale u disciplini ženski četverac poredak je sledeći: repreznetacija Holandije u trećoj stazi osvojila je zlato sa vremenom 06:41:82. Drugo mesto na šampionatu i srebna medalja otišla je u ruke Rumunki koje su stazu izveslale ua 06:43:29, a za njima su kao bronzane dame na cilj staze stigle Britnake sa vremenom 06:44:31. U trci za medalje u disciplini muški četverac reprezentacija Velike Britanije osvojila je zlatnu medalju sa vremenom 06:04:35. Srebro su do sledećeg šampionata za sebe rezervisali veslači Sjedninjenih Država sa vremenom 06:06:37, dok je treće mesto i bronzana medalja otišla Novozelanđanima, koji su stazu izveslali za 06:08:44. 

Zlatni četverac Holandije

U trci za medalje u disciplini ženski četverac skul borile su se reprezentacije Australije, Kine, Velike Britanije, Holandije, Švajcarske i Rumunije. U finalnom plasmanu na Svetskom šampionatu u  Beogradu zlatnu medalju i prvo mesto osvojile su veslačice Velike Britanije sa vremenom 06:29:70. Srebro je otišlo u ruke Holanđankama koje su izveslale za 06:30:37, dok je bronza pripala Kineskinjama koje su stazu prešle u vremenu 06:35:05. U finalu discipline muški četverac skul borile su se posade Švajcarske, Velike Britanije, Holandije, Poljske, Italije i Nemačke. U ukupnom plasmanu poredak je sledeći: prvo mesto i zlatnu medlaju osvojili su velači Holandije sa vremenom 05:52:33. Srebrna medalja i drugo mesto otišlo je posadi Italije koja je izveslala stazu u vremenu 05:54:58, iza kojih je kao bronzana stigla ekipa Poljske sa vremenom 05:55:75. 

Najviše odličja do sada su osvojili Velika Britanija i Italija, po sedam, dok Holandija i Sjedinjene Američke Države imaju po pet medalja. Po broju zlatnih odličja vode Britanci sa pet, a slede Holanđani sa četiri i Italijani sa tri.


  

Foto: VSS