Pregled 3. dana: Rekord Britanaca, Sofija bez polufinala

Britanski paraveslački mešoviti PR2 dubl skul Rouls i Stivenson sa 8 minuta i 57 stotinki postavio novo najbolje vreme na svetu u ovoj disciplini. Sofija Kocanović nije uspela da se plasira u polufinale

Britanski mešoviti PR2 dubl skul

Treći dan Svetskog prvenstva u Beogradu ponovo započinju paraveslači. Prva disciplina na programu je muški PR1 skif, a iz četiri grupe samo prvoplasirani takmičari idu direktno u polufinale. To je najpre pošlo za rukom Italijanu Periniju, šampionu Evrope i srebrnom sa prethodnog Svetskog šampionata. Najbrže vreme (9:06.48) zabeležio je Australijanac Hori u trećoj grupi, a pobednici su bili još Britanac Pričard i Ukrajinac Poljanski. U ženskom PR1 skifu vožene su dve kvalifikacione trke, iz kojih su pobednice obezbedile finale i odlazak na Paraolimpijske igre u Parizu, a to su Izraelka Samjuel i Norvežanka Skarstejn. Još dve karte za Pariz obezbedili su mešoviti parovi u PR2 dubl skulu pobedama u grupi i plasmanom u finale u ovoj disciplini, a to su Irska i Britanska posada. Britanski par Loren Rouls i Greg Stivenson stigao je na cilj za 8 minuta i 57 stotinki, što je novo najbolje vreme na svetu u ovoj disciplini. 

- Prosto neverovatno, tako emotivno je bilo danas uraditi ovo sa ovim tipom – oduševljeno je Loren Rouls za sajt Svetske veslačke federacije opisala pobedu i novo najbolje vreme na svetu u mešovitom PR2 dubl skulu sa Gregom Stivensonom. – Radili smo zaista naporno, a pre godinu dana čak nismo ni veslali zajedno, jer je trebalo da imam operaciju, a ovaj momak je u Mančesteru pokušavao da radi na singlu. Kad pomislim da smo samo godinu dana kasnije rezervisali mesto u Parizu, zaista sam ponosna na ono što smo uradili.

Sofija Kocanović

Danas smo sa nestrpljenjem čekali našu Sofiju Kocanović, koja vesla u disciplini skif za lake veslačice. Sofija je učešće na Svetskom prvenstvu obezbedila kroz Razvojni program (Development Program) Svetske veslačke federacije (FISA), a prvog dana takmičenja bila je četvrta u svojoj kvalifikacionoj grupi, sa vremenom 8:42.22. Naša veslačica nije uspela da se domogne polufinala kroz repesaž, jer je završila na petoj poziciji (8:41.69) druge grupe, pa je narednih dana očekuju trke za plasman (najpre polufinale C ili D). 

Posle lakih veslača, na stazu su izašli mešoviti PR3 četverci sa kormilarom u repesažu, posle kojeg znamo još dve posade koje će na Paraolimpijske igre 2024. godine, Australija i Kina. 

Usledile su četiri trke repesaža u ženskom dvojcu, posle kojih smo dobili novih osam polufinalista, a najbrže su bile predstavnice Republike Irske. 

Olimpijske šampionke, lake veslačice dubl skula, Rodini i Cesarini iz Italije, domogle su se polufinala kroz repesaž, kao i srebrne iz Tokija 2020. godine Francuskinje Tarantola i Bove. Iz druge grupe u istoj disciplini prošle se Grčka i Švajcarska. Preostale polufinaliste saznali smo i u muškom i ženskom četvercu, a u muškom smo imali prvu primenu foto-finiša na ovom Svetskom prvenstvu. Naime, u drugoj trci repesaža muških četveraca, Južna Afrika je osigurala treće mesto i polufinale stigavši na cilj dve stotinke ispred Poljske.

Kvalifikacije ženskih osmeraca

Veslačka poslastica dana bile su kvalifikacije u muškom i ženskom osmercu. Britanci, aktuelni svetski prvaci, pobedili su u svojoj grupi ispred Holanđana, a do finala su iz druge grupe stili Australija, pobednik poslednje regate ovogodišnjeg Svetskog kupa i Sjedinjene Američke Države. U kvalifikacijama ženskog osmerca ulogu favorita opravdale su Rumunke, svetske šampionke, a direktno su u finale prošle još samo veslačice iz SAD-a. 

Treći dan na Svetskom prvenstvu zatvorili su veslači u kategorijama u kojima je najmanje prijavljenih posada, pa su one automatski u finalu. U pitanju su tri paraveslačke i dve discipline za lake veslačem a oni su danas veslali takozvane preliminarne trke, bez rezultatskog značaja. 

 

********************************* 

Estonci imaju “super deke“ 

 

Član estonskog četverac skula, Tonu Endrekson, ima 44 godine, a danas je u repesažu izborio polufinale sa svojim kolegama. Endrekson je veteran sa pet nastupa na olimpijskim igrama i pet bronzanih medalja sa svetskih šampionata. Sa njim čamac deli i Alar Raja (40), tri puta olimpijac i nosilac četiri svetske bronze.

*********************************

 

 

 

Sve trke uživo možete da pratite putem LIVE TRACKER linka na sajtu Svetske veslačke federacije:

https://worldrowing.com/event/2023-world-rowing-championships/

 

Ulaznice za Svetsko prvenstvo možete da kupite preko sledećeg linka:

https://tickets.rs/tour/svetsko_prvenstvo_u_veslanju_2023_854

 

 

 

Foto: VSS