Srpski juniori spremni da “pokažu mišiće”

Briv La Galjard biće u subotu i nedelju domaćin Evropskog prvenstva u veslanju za juniore. Srbiju će na ovom međunarodnom takmičenju da predstavljaju dve posade, osmerac sa kormilarom i četverac

Osmerac sa kormilarom pred polazak u Francusku (Foto: VK Partizan)

Hrabro i jako, kao „Galjardi“. Predstojećeg vikenda, u srcu Francuske, mladi srpski veslači imaće priliku da „pokažu mišiće“ usred gradića čiji meštani decenijama ponosno nose „etiketu“ neustrašivih i nepobedivih. Briv La Galjard biće u subotu i nedelju domaćin Evropskog prvenstva u veslanju za juniore, uz učešće veslača iz 26 zemalja, koji će da se takmiče u ukupno 14 kategorija, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Srbiju će na ovom međunarodnom takmičenju da predstavljaju dve posade, osmerac sa kormilarom i četverac.

Naši juniori stigli su u Francusku tokom nedelje, da bi se adaptirali i odradili treninge na regatnoj stazi jezera Kos, koje zbog prirodnih lepota i uslova za veslanje nazivaju i „mali Lucern“. Četverac će u subotu pre podne prvi na megdan vršnjacima iz još osam evropskih zemalja, dok osmerac  ima dan više za pripreme, jer je u ovoj disciplini prijavljeno samo pet posada. Četverac je praktično kadetska postava i čini ga kombinacija veslača Grafičara (Lazar Đurđević, Todor Samouković) i Crvene zvezde (Milan Cvetković i Milan Stevanović), sa trenerima Stevanom Stojanovićem i Milošem Čudićem, dok je sastav osmerca dosta iskusniji, a čine ga juniori Partizana (Luka Lončar, Ilija Panić, Mateja Mitrović, Uroš Bogdanov, Luka Višacki, Mihajo Dedić, Marko Dojčinović, Danilo Đokić i kormilar Andrej Kovačević, sa rezervama Nemanjom Petrovićem i Dejanom Manojlovićem), predvođeni trenerom Goranom Todorovićem. Nažalost, na Evropskom prvenstvu nećemo videti naš dubl skul koji je ostavio najbolji utisak na izbornoj regati (Živanović iz Smedereva i Čipak iz Palića), jer se jedan od veslača tek oporavio od povrede.

Srpska ekspedicija radi pod budnim okom selektora za mlađe seniore, juniore i kadete, Aleksandra Ivkovića, kojeg smo zamolili za izveštaj sa lica mesta.

- Najvažnije, svi su zdravi i spremni za takmičenje – kratko je selektor Ivković prokomentarisao zdravstveni bilten srpskog veslačkog tima.

Kakva su očekivanja od naše dve posade, kakva im je konkurencija?

- Najviše se očekuje od osmerca, koji ima iskustvo sa prošlogodišnjeg Svetskog juniorskog prvenstva, kada je bio treći u B finalu. Prijavljeno je pet osmeraca, a najozbiljniji konkurenti biće nam Italijani i Rumuni. Što se četverca tiče, pokazao je puno tokom izbornog procesa, ali u pitanju je neiskusna postava, u kojoj ima veslača koji nisu nastupli ni na Balkanijadi, a kamoli na ovako velikom takmičenju. U pitanju su kadeti, koji su tu da se kale. Napominjem i da su juniorska prvenstva najkompleksnija takmičenja, jer može da se desi da posada za nešto više od 30 sati vozi i 4 trke.

Kakvi su uslovi na jezeru Kos?

- Dugo nisam bio ovde, ali rekao bih da jezero podseća na Lucern ili Bled. Staza je malo nezgodna za praćenje trka, zbog krivudave obale, ali su uslovi za takmičare odlični – rekao je Aleksandar Ivković, selektor mlađe seniorske, juniorske i kadetske reprezentacije Srbije.

Četverac na treningu u Francuskoj (Foto: VSS)

Fokus će, dakle, da bude na osmercu, koji već drugu sezonu sjajno „sa klupe“ predvodi trener Goran Todorović, a u čijem sastavu je jedan svetski i evropski juniorski šampion, Mihajlo Dedić. Podsećamo, Mihajlo je u dvojcu sa Nemanjom Luledžijom, prethodne sezone osvojio najpre evropsko, pa onda i svetsko juniorsko zlato, a do ogromnog uspeha vodio ih je upravo trener Todorović. Razlog više da čujemo njegove utiske pred ovo Evropsko prvenstvo.

- Prva asocijacija na veslanje je osmerac, trka Oksforda i Kembridža, tradicija – „iz topa“ je ispalio prve reči Goran Todorović, trener mlađih kategorija Partizana i osmerca juniorske selekcije Srbije. – Definitivno, najzahtevnija disciplina u veslanju, u svakom pogledu. Imali smo problema sa zdravljem dvojice veslača u prethodnom periodu, pa smo na nedavno održanom „Trofeju Beograda“ veslali sa „zadrškom“, čuvajući se povreda. Sada je sve kako treba i svi su maksimalno spremni za takmičenje. Što se konkurencije tiče, niti imam neka saznanja o rivalima, niti me to zanima. Bavimo se sobom, a tu smo da pokažemo šta i kako treniramo. Verujem ovim momcima, a znam da imam zbog čega.

Hrabro, jako i samouvereno. Srećno vam bilo, naši juniori!

 

SVE TRKE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA JUNIORE
MOŽETE DA PRATITE UŽIVO PUTEM SLEDEĆEG LINKA
 


********************************************

SRPSKI JUNIORI NA ISTOM MESTU OSVOJILI ZLATO

Briv srećan srpskim veslačima


Francuski Briv La Galjard je pre 14 godina takođe bio organizator Evropskog šampionata u veslanju za juniore, a srpskim veslačima ostao je u prelepom sećanju.

- Igor Lucić i Luka Đorđević su 2009. godine osvojili zlato u dvojcu, a na istom takmičenju je Milošu Vasiću, koji je sada seniorski reprezentativac, u skifu malo falilo da se domogne medalje – podsetio nas je selektor Aleksandar Ivković, preskočivši da se „pohvali“ da je upravo on bio trener pobedničkog dvojca.

********************************************


********************************************

BRIV BIO CENTAR POKRETA OTPORA TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA

„Galjardi“ prvi isprašili naciste

 

Briv La Galjard je, kao i mnogi drugi srednjevekovni gradići, dugo bio opasan zidinama. Meštani su generacijama navikli da pružaju otpor svim nezvanim gostima, a najupečatljiviji je onaj po kome su zaslužili nadimak “Galjardi”, koji u slobodnom prevodu znači hrabri, jaki, neustrašivi. Naime, Briv je prvo naselje u čitavoj Francuskoj koje su meštani sami oslobodili od nacista pred kraj Drugog svetskog rata, bez i najmanje pomoći savezničkih snaga.

********************************************


Dejan ARANITOVIĆ