Dve bronze za Srbiju na Prvom svetskom kupu

Najbolje plasmane ostvarili su Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik, koji su u velikom finalu u disciplini dubl skul osvojili treće mesto i Nikolaj Pimenov, koji je zauzeo istu poziciju u skifu za seniore

Filipovic Bedjik Svetski kup Zagreb

Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik (Foto: VSS)

Jezero Jarun u Zagrebu bilo je proteklog vikenda stecište svetske veslačke elite u seniorskoj konkurenciji. U glavnom gradu Hrvatske, održan je prvi ovogodišnji Svetski kup, a koliko je takmičenje bilo masovno najbolje govori podatak da je na njemu nastupalo više od 230 veslača iz 29 zemalja, kao i da su među njima bili svetski šampioni i osvajači olimpijskih medalja.

Našu zemlju predstavljalo je osam takmičara: Miloš Vasić, Martin Mačković, Jovana Arsić (učesnici Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine), Nikolaj Pimenov, Viktor Pivač, Dušan Slavnić, Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik.

Najbolje plasmane ostvarili su Aleksandar Filipović i Aleksandar Beđik, koji su u velikom finalu u disciplini dubl skul osvojili treće mesto i okitili se bronzanom medaljom. Isti plasman ostvario je i Nikolaj Pimenov u disciplini skif za seniore. On je treću poziciju zauzeo u neverovatnoj i neizvesnoj trci, ali i u izuzetno jakoj konkurenciji. Treba reći da je u ovoj trci učestvovao i aktuelni svetski šampion Nemac Oli Zajdler.

Filipović i Beđik su s vremenom 06:22.23 osvojili su bronzanu medalju iza drugoplasiranih Španaca (06:20.53) i Hrvata, braće Martina i Valenta Sinkovića koji su 2000 metara izveslali za 06:16.74.

- Mislim da je medalja bila očekivana s obzirom na konkurenciju u Zagrebu. Zadovoljan sam rezultatom kada se on uporedi sa onim koje je postigla hrvatska posada koja je u veoma dobroj formi i Špancima koji su bili drugi na Svetskom prvenstvu prošle godine. Možda nisam očekivao da ćemo tokom trke biti tako blizu Špancima s obzirom na to da nismo u “pravim” treninzima i trkačkoj formi. Očekujem da ćemo kroz sezonu biti još kvalitetniji i da ćemo moći da se borimo za jednu od medalja na predstojećem Evropskom prvenstvu, ali i na ostalim takmičenjima koja slede – rekao je po povratku iz Zagreba Aleksandar Beđik.

Gotovo identične utiske sa takmičenja u Zagreba imao je i Aleksandar Filipović.

- Konkurencija je, da tako kažem, bila solidna. Nedostajali su Italijani, Francuzi, Irci, ali su tu bili Španci i Hrvati koji su sjajni. Zadovoljan sam kako smo veslali s obzirom na to da smo većinu trke bili tik uz Špance. Popravili smo rezultat u odnosu na prošlu godinu i to je nešto što nam daje optimizam da možemo da postignemo još bolje rezultate na takmičenjima koja nas očekuju – kazao je Filipović.

Nikolaj Pimenov na pobedničkom postolju (Foto: VSS)

Iako se nisu domogli medalja, na takmičenju u Zagrebu odlično su se pokazali i Viktor Pivač i Dušan Slavnić koji su u disciplini dubl skul za seniore zauzeli peto mesto. Isti plasman ostvarili su i Martin Mačković i Miloš Vasić u disciplini dvojac za seniore.

Jovana Arsić, naša jedina predstavnica u ženskoj konkurenciji zauzela je šesto mesto u disciplini skif za seniorke.

Slobodno može da se kaže da su srpski veslači postigli odličan uspeh, ako se u vidu ima da je Svetski kup u veslanju, u neku ruku pandan grend slem turnirima u tenisu. Jedina razlika je ta što u veslanju ima tri Svetska kupa, a u tenisu četiri najveća turnira.

Takmičare iz Srbije ove godine očekuje još jedan Svetski kup. Naime, ako su ove godine bila planirana tri Svetska kupa u Zagrebu, Varezu (Italija,16-18. jun) i u Lucernu (Švajcarska, 7-9. jul), biće održan samo onaj u Švajcarskoj.

Rezultati ostvareni na Prvom svetskom kupu ove godine i te kako ohrabruju pred nastavak sezone u kojoj naše najbolje veslače očekuju velika iskušenja: najpre na Evropskom prvenstvu koje će se krajem maja održati na Bledu, a potom i na najznačajnijem ovogodišnjem takmičenju - Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Beogradu na Adi Ciganliji od 3. do 10. septembra.


 

PRVA REGATA SVETSKOG KUPA 2023 U ZAGREBU - REZULTATI 

PRVA REGATA SVETSKOG KUPA 2023 U ZAGREBU - FOTO GALERIJA