Iz Kotora u nove pobede

Naši mladi veslači odradili su reprezentativne pripreme u Kotoru, od 6. do 26. februara, a pod budnim okom selektora za mlađe seniore, juniore i kadete, Aleksandra Ivkovića, prve ovogodišnje zaveslaje na vodi imalo je 11 veslača i 1 veslačica.

Bronzani juniorski četverac sa Evropskog prvenstva 2022.

Iz najvećeg zaliva Jadrana, do, nadamo se, novih velikih uspeha za srpsko veslanje. Naši mladi veslači odradili su reprezentativne pripreme u Kotoru, od 6. do 26. februara, a pod budnim okom selektora za mlađe seniore, juniore i kadete, Aleksandra Ivkovića, prve ovogodišnje zaveslaje na vodi imalo je 11 veslača i 1 veslačica. Po dobrim vremenskim uslovima, uz minimalne zdravstvene probleme, cilj je ostvaren – mladi srpski reprezentativci spremni dočekuju novu sezonu.

Za početak, zanimalo nas je da li je plan priprema ostvaren.

- Sproveli smo sve što smo planirali – otkriva Aleksandar Ivković, koji osim selektorske funkcije za mlađe kategorije veslača, obavlja i zadatak koordinatora za seniore. – Imali smo po četiri veslača u svakoj kategoriji, vreme nas je poslužilo, dosta smo u Kotoru trenirali na vodi, tako da je sa te strane sve u redu, a samo je Sergej Čipak imao manji zdravstveni problem. Pripremni period traje od decembra do marta, a tek u martu ulazimo u takmičarski ili predtakmičarski period. Malo ranije ćemo da uđemo u takmičarski period zato što sam napravio takav plan da izborna regata bude sedam nedelja pred Evropsko prvenstvo za juniore, da vidimo sa čim raspolažemo, pa onda idemo u Zagreb da vidimo kako je to na internacionalnoj regati. Tek posle toga ću da donesem konačnu odluku ko ide na Evropski šampionat.

Da li su rezultati jedino merilo za poziv u reprezentaciju?

- Kao selektor odgovoran sam za rezultat, mogu da pozovem bilo koga, ali sam programski napravio vremenske norme koje su neophodne da se ispune. Norme su napravljene tako da ko ih ispunjava, taj je vrlo blizu finala, ako ne i osvajanju medalja na velikim takmičenjima. Jake su, rigorozne norme. To je napravljeno iz razloga da bi samo kvalitet išao na velika takmičenja, da ove mlađe koji se razvijaju, da ih uputimo u što bolji, kvalitetniji trening, a ja kao selektor imam pravo da ako neko nije ispunio normu, a ja procenim da to vredi, da ide na Evropsko ili Svetsko prvenstvo, Balkanski šampionat. Ranije su norme bile slabije, pa su ih ispunjavali lakše, a rezultati na takmičenjima su izostajali. Sada smo sigurni, koliko je to u sportu moguće, da će oni koji ispune normu imati velike šanse za zapažene rezultate na takmičenjima.

Da li ima novih lica u reprezentaciji?

- Mlađi senior, Rastko Ratajac iz Danubiusa, on je momak koji je bio u juniorskoj reprezentaciji, bez nekih većih uspeha, radi ozbiljno dobro, pozvao sam ga na reprezentativne pripreme i dosta očekujem od njega, pa ćemo to da pratimo. U planu nam je četverac za mlađe seniore, koji bi mogao da bude dobra priča, ako veslače posluži zdravlje i ostalo, mada mi se ovih dana javio jedan od njih, Predrag Cvetković, da je polomio ruku. Malo će da ispadne iz treninga, ali Predrag je ozbiljan sportista, tako da mislim da će se vratiti brzo, treniraće na biciklu.

Veslači Partizana su pripreme sproveli u Atini, da li imate uvid u njihov rad?

- Najviše sarađujem sa Goranom Todorovićem, koji trenira mlađe kategorije u Partizanu. Oni rade svoj program koji forsira Nikola Stojić, koji zna šta radi sa svoje strane. Uostalom, prethodne sezone su juniori Partizana postali evropski i svetski prvaci. Na ergometrima su sad su bili dobri, tu negde izjednačeni sa momcima koji treniraju u reprezentaciji, osim Mihajla Dedića, koji je svetski prvak. Luledžija se u prvoj godini mlađih seniora odlično snašao. Dobro radi, bio je malo prehlađen i opet je imao vrhunski rezultat. Tako da, Nemanja je odličan.

Luledžija i Dedić, svetski i evropski juniorski prvaci 2022.

Pomenuli ste Ergometrijadu, kako je prošlo takmičenje u Zrenjaninu?

- Veslanje na ergometrima je fizička priprema pre svega, mada mi radimo dosta i tehničkih stvari na ergometrima, ali fizička priprema pokazuje pre svega i gorivo sa kojim raspolažemo za predstojeću sezonu. Dosta dobri su rezultati iz Zrenjanina, mada je potrebno oko 6.10 da bi junior bio konkurentan za te najviše rezultate, za medalju, ali opet to ne znači da će osvojiti medalju, to mora i tehnički da bude kompletna stvar.

Seniora je bilo najmanje na Ergometrijadi?

- Malo je bilo seniora, mi imamo malo seniora u zemlji. Moj projekat je taj da od tih momaka, kadeta, napravimo buduće seniore, time se najviše bavim. Manje se bavim seniorima B, pokušavam da napravim ovaj četverac, izašao je od juniora prošle godine, plus Rastko Ratajac. Imam par momaka u Americi, od kojih jedan junior želi da nastavi, a neki ne žele da nastave da treniraju za reprezentaciju i klub, već samo koliko im je potrebno za školovanje tamo. To je problem kod nas i u celom svetu, manje dece dolazi na naš sport, idu na sportove koje prate preko televizije non-stop. A izuzetno je naporan sport. Tako dolazimo do manjka seniora, ali ono što Srbija može je na svake 2-4 generacije da plasira dvojicu dobrih, dobrih sportista, za svetski vrh. Trudimo se da bude tako. Imamo dece sada vrlo kvalitetne, koja rade dobro i svi ovi momci, ovih 12, plus još 4-5 momaka koji su mlađi, koji su kadeti, koji nisu bili na ovim pripremama, isto su odličnog kvaliteta, od njih očekujemo ono što su postigli Vasić i Mačković. Inače, juniori i kadeti sa kojima sam sada radio, su taj kvalitet koji je Vasić bio u mlađim kategorijama, a Vasić je u skifu bio u finalu svetskog prvenstva, 500 metara je vodio u toj trci, ali zbog peha nije stigao do medalje. Ali svakako je bio vrhunski kao junior. To je  jedan veliki podatak i mislim da, ustvari, siguran sam da pravimo odličnu priču, jer imamo sve više kvalitetnih sportista po klubovima, što ranije nije bio slučaj. Radimo na tome da svi klubovi rade po jednom programu, koji je, opet pravljem, za vrhunski razultat, i da vidimo ko može da prati taj program.

Amerika je, znači, obećana zemlja za veslače?

- Veliki broj klinaca koji odu za Ameriku se ne vraća. Tamo je malo drugačije, ima tamo i zahtevnih programa. Ima i mnogo momaka koji osvajaju medalje na velikim takmičenjima, američki univerziteti im daju stipendije i oni završavaju školu, ali veslaju i za reprezentaciju. Za decu je to ostvarenje sna, možda i cilj, da studira na prestižnim univerzitetima u Americi, to je za svaku porodicu velika stvar. Što se našeg sporta tiče, ne slažem se da je to dobra stvar. Ali izuzetna stvar za našu decu koja mogu da napreduju, da idu dalje. Izuzetno je zahtevan i naporan sport, mnogo odricanja, a nemaš baš mnogo... Možeš ti i da živiš od veslanja, ali nisu česti primeri. Postoji tu i velika pomoć države, Ministarstva sporta, ali nisu to milionski ugovori. Ali država je prepoznala problem, pa zahvaljujući medaljama na evropskim i svetskim prvnestvima ti dobijaš nacionalno priznanje, što nije malo, veće je nego nečija penzija. To je velika pomoć i ima pozitivan uticaj.

 Selektor Aleksandar Ivković

Za kraj, šta sledi najboljim mladim veslačima?

- Prva regata, kontrolna, izborna je regata, nakon toga Internacionalna regata u Zagrebu. Posle toga se spremamo za Evropsko prvenstvo. Planiramo da izborna regate bude 1. i 2. aprila, zavisi od vremena – završio je Aleksandar Ivković opservaciju svega do sada učinjenog u mlađim reprezentativnim kategorijama.

 

 

***********************************

NA PRIPREMAMA U KOTORU BILI SU SLEDEĆI VESLAČI

Kvartet iz Grafičara

 

Matija Rajković (Grafičar), Predrag Cvetković (Crvena zvezda), Zoran Bosnić (Grafičar) i Rastko Ratajac (Danubius) (mlađi seniori), Sergej Čipak (Palić), Lazar Živanović (Smederevo), Marko Marić (Danubius) i Milica Mladenović (Smederevo) (juniori) i Jovan Marinković (Smederevo), Ognjen Dobrić (Grafičar), Lazar Đurđević (Grafičar) i Milan Cvetković (Crvena zvezda) (kadeti).

***********************************


Dejan ARANITOVIĆ