Nema zime za srpsko veslanje

Najbolji srpski veslači na zasluženoj su pauzi, mada ih već prvih dana 2023. godine očekuje početak priprema za narednu sezonu. Pravi trenutak da se podsetimo najuspešnijih takmičara nedavno završene sezone 2022.

Nema zime za srpsko veslanje. Sezona samo što je počela, bljesnulo je evropsko zlato naših najboljih juniora, Dedića i Luledžije. Usledila je organizacija prve ovogodišnje trke Svetskog kupa u Beogradu krajem maja, okićena bronzom seniorskog dvojca Vasić-Mačković, koji je klasu potvrdio i na trećoj regati istog takmičenja, sa još jednim trećim mestom na svetu. A onda, najveći uspeh u istoriji srpskog veslanja – juniori Luledžija i Dedić postaju i svetski prvaci! Pa, četvrto (Beđik-Filipović) i šesto (Mačković-Vasić) mesto seniora na Evropskom prvenstvu, pa još jedno četvrto (Mačković-Vasić) na Svetskom šampionatu, a sve to pred sezonu u kojoj su Srbija i Beograd dobili veliku čast, kao organizatori Svetskog veslačkog prvenstva za seniore u septembru.

Najbolji srpski veslači na zasluženoj su pauzi, mada ih već prvih dana 2023. godine očekuje početak priprema za narednu sezonu. Pravi trenutak da se podsetimo najuspešnijih takmičara nedavno završene sezone 2022.

 

Najbolji seniori – dvojac Vasić, Mačković

 

Miloš Vasić i Martin Mačković, najbolji i najiskusniji veslači VK Partizan, ove sezone obogatili su svoju impresivnu kolekciju medalja sa najvećih međunarodnih takmičenja. Posle zlata na Svetskom kupu u Lucernu i bronze na Evropskom prvenstvu u Varezeu 2021. godine, ove sezone njihov dvojac stigao je do dva bronzana odličja, na izdanjima Svetskog kupa u Beogradu i Lucernu. Vasić je tako stigao do 13. medalje za 10 godina, uz tri učešća na Olimpijskim igrama (peto mesto u Tokiju 2020, sa Mačkovićem), a dvocifren učinak sada ima i Mačković, sa 10 medalja u prethodnih 8 godina, uz jedno peto mesto na Olimpijadi.

- Zadovoljni smo koliko-toliko, za početak, za prvu regatu u sezoni. Išli smo da pobedimo, ali tako je ispalo danas. U ovakvoj konkurenciji zadovoljni smo bronzom - izjavio je Mačković za naš sajt posle prve osvojene medalje ove sezone, na regati Svetskog kupa u Beogradu krajem maja.

Foto: VSS

Naoštrili su se Miloš i Martin pred treću trku Svetskog kupa u Lucernu. U jednoj od najbržih i najneizvesnijih trka na „jezeru bogova“ naš čamac je od početka do kraja bio u borbi za jedno od odličja. Srpski dvojac u sam završetak ulazi sa nekoliko metara prednosti u odnosu na Australiju, koja u tim trenucima dodaje gas i u ciljnu liniju ulazi poravnata sa Srbijom. Naš tim gubi srebro u foto-finišu, kojim je utvrđeno da je australijski dvojac (6:21,11) bio ispred našeg (6:21,16) za samo pet stotinki!

- Momci su izveslali sjajnu trku i na najbolji mogući način pokazali da na njih treba računati i na budućim takmičenjima - izjavio je posle trke za klupski sajt VK Partizan naš nekada proslavljeni reprezentativac, a sada trener Mačkovića i Vasića, Nikola Stojić.

Foto: VSS

U avgustu je na Evropskom prvenstvu u Minhenu dvojac Vasić-Mačković osvojio šesto mesto, da bi krajem septembra usledio najveći veslački događaj ove sezone – Svetski šampionat u češkim Račicama. Naši veslači odlično su krenuli u finalnoj trci, dugo držali treće mesto i u finišu imali odlične izglede za novu medalju, ali ih u poslednjoj četvrtini ih prestižu Britanci Vin-Grifit i Džordž i osvajaju bronzu, a Mačković i Vasić ostaju četvrti na svetu.

Na kraju sezone, prve nedelje oktobra, održano je Prvenstvo Srbije u veslanju, na kojem Miloš Vasić nažalost nije mogao da učestvuje, dok je Martin Mačković osvojio tri zlatne medalje za svoj Partizan, u disciplinama dvojac, dubl skul i četverac, čime je potvrdio da je bez premca u seniorskoj kategoriji.

 

Evropski i svetski prvaci – juniorski dvojac Dedić, Luledžija

 

Juniori, sa takmičarskom ozbiljnošću i ponašanjem svojstvenim seniorima. Tako je krajem jula, nakon osvajanja svetskog, drugog ovogodišnjeg zlata za Srbiju, trener Goran Todorović opisao Nemanju Luledžiju i Mihajla Dedića, mlade veslače Partizana. Ali, da krenemo redom...

Foto: privatna arhiva

Ovaj dvojac „sastavljen“ je početkom 2022. godine, a od početka se suočavao sa problemima. Virusi su obarali jednog, pa drugog veslača, baš negde pred izbornu trku za Evropsko juniorsko prvenstvo, a možda im je upravo to i probudilo inat, jer, kako kažu, šta nas ne „slomi“, ojača nas. Dedić i Luledžija su očigledno ojačali, otišli su u Vareze, veslali i pobedili! Zlato na grudima, „Bože pravde“ na usnama, san svakog sportiste.

- Osećaj je neopisiv. U našoj generaciji to niko je očekivao, pa ni mi. Svi smo oduševljeni zbog tog uspeha - izjavio je za portal Nova.rs Nemanja Luledžija, koji je prve zaveslaje načinio tek 2018. godine.

- Celo to iskustvo je neponovljiv osećaj i stvarno sam prezadovoljan. Mnogo sam ponosan na nas, pošto smo odradili veliki posao. Izveslali smo jednu dobru trku i uprkos svemu što nam se izdešavalo u prethodnom periodu, izašli smo jači i to nas je još više podstaklo da radimo i budemo bolji. Moram da kažem da je osećaj na podijumu, kada je krenula himna, stvarno nezaboravan – opisao je Mihajlo Dedić svoja razmišljanja nakon osvojenog zlata.

Neponovljiv osećaj, kazao je tada Mihajlo. Neiskusno, rekli bismo, srećom. Jer, samo dva meseca kasnije osećaj se ponovio. Ponovo Vareze, ponovo Nemanja i Mihajlo, ponovo zlato za Srbiju. Svetsko, a naše!

Srpski juniorski tandem zabeležio je u finalu najbolje vreme na čitavom šampionatu (6:29.64), a ispostavilo se da je to samo oko sekunde slabije od svetskog juniorskog rekorda.

- Svesni smo bili njihovih individualnih sposobnosti, baratali samo činjenicama, brojkama sa treninga. Čvrsto smo verovali u uspeh. Znali smo da ko god da nam je od rivala na sekundu razlike u poslednjih 500 metara finala – gotov je – otkrio nam je letos Goran Todorović sa kakvom verom je srpski dvojac otišao u Italiju.

Foto: privatna arhiva

Da su Nemanja Luledžija i Mihajlo Dedić sazdani od „šampionskog materijala“, siguran je i Aleksandar Ivković, selektor juniorske reprezentacije Srbije.

- Skoro 30 godina bavim se trenerskim poslom i tvrdim da je finale dvojca bez kormilara jedna od najbržih trka koju sam video. Tolika koncentracija kvaliteta na jednom mestu, 10-12 posada koje ravnopravno konkurišu za medalje, to je jedan viši nivo veslanja – rekao je Ivković.

Sezonu iz snova Mihajlo i Nemanja pretvorili su u javu. Ali, ni to nije sve od ovog dvojca, jer su u oktobru, na državnom prvenstvu, osvojili novo zlato u svojoj disciplini, ovog puta za matični klub, Partizan. Mihajlo Dedić je ovoj medalji dodao još dve najsjajnije, veslajući tada za crno-beli juniorski dubl skul, ali i seniorski četverac.

 

 

MVP Prvenstva Srbije – junior Matija Rajković

 

- Treniram, na suvom – odgovorio je Matija Rajković, junior Grafičara, na naše prvo pitanje, kako provodi vreme nakon završetka sezone.

Nismo ni očekivali drugačiji odgovor od mladića koji je poneo titulu „em-vi-pija“ na ovogodišnjem Prvenstvu Srbije u veslanju, sa zlatnim medaljama osvojenim u tri kategorije, skifu i četverac skulu za juniore i skifu za lake seniore. Matija je ove sezone osvojio i srebro sa juniorskim četvercem na Balkanijadi u Višegradu, dok je na najvećim međunarodnim takmičenjima zabeležio osmo mesto na Evropskom prvenstvu i deveto na Svetskom šampionatu, u disciplini dubl skul za juniore.

Foto: privatna arhiva

Pokušali smo da saznamo kako se to postaje MVP državnog prvenstva u veslanju. Korak po korak...

- Krenuo sam u februaru 2016. godine. Trenirao sam fudbal kao i svako drugo dete kod nas, u jednom trenutku mi je to dosadilo, a pošto je moj tata kao mali trenirao veslanje, on me je odveo da probam, da vidim da li će to da mi se svidi i eto, ostao sam – opisao nam je Matija svoj prvi kontakt sa veslanjem, kojim se bavi sada već šest i po godina.

A deca, k’o deca, svi bi u Partizan ili Zvezdu...

- Samo prvi trening sam odradio u Partizanu, brzo sam se prebacio u Grafičar. Samim tim što ima dosta manje dece nego u Zvezdi i Partizanu, treneri se više posvećuju pojedincima, što je jedan od razloga zašto sam izabrao Grafičar.

Očigledno je Matija napravio dobar izbor. Rad sa trenerom Stevanom Stojanovićem u Grafičaru doneo je rezultate. Stigao je i poziv za reprezentaciju, a ove sezone u dresu Srbije nastupio je na tri međunarodna takmičenja.

- Svakako sam zadovoljan ovom sezonom, mada smo mogli bolje Evropskom i Svetskom prvenstvu, ali imali smo raznih poteškoća i povreda koje su nas sputavale. Posle toga je sve bilo dobro, državno prvenstvo, tri zlata koja smo i ciljali. Zadovoljan sam svojim uspehom i napretkom u odnosu na prethodnu sezonu.

Veslao je Matija ove sezone skoro sve, dubl skul, četverac, skif. Zanimalo nas je ima li omiljenu disciplinu.

- Lepo sam se uklopio sa Vukom Mudrinićem u dubl skulu. Četverac je, isto tako, bio posledica nekog uklapanja. Ipak, skif veslam zato što volim, lepo ga pokrećem, dobar sam u njemu i zato ga toliko forsiram.

A kada se završe treninzi, šta sledi?

- Ne izlazim nešto, ne privlači me. Izađem sa drugarima u kafić, sa devojkom se viđam redovno, stižem nekako sve. Školu i veslanje uklapam kako stignem, uveče učim, a planiram neki dobar fakultet u Americi. To mi je plan od kako sam krenuo da veslam. Nadam se da će se ispuniti. Iz Pensilvanje su mi rekli da pošaljem aplikaciju, a imam kontakte i sa Filadelfijom i još nekim slabije rangiranim fakultetima.

Foto: privatna arhiva

Amerika nije baš blizu, hoće li biti vremena za Srbiju, Grafičar?

- Za reprezentaciju sam svakako planirao da nastupam 2023, s obzirom na to da su takmičenja pre početka školske godine. Takođe, i u narednim sezonama, kalendar je takav da mogu da se vratim preko leta u Srbiju i da nastupam za reprezentaciju. U planu su mi reprezentativne pripreme na Srebrnom jezeru, zakazane su za 2. januar, mada nisam siguran koliko je to ostvarivo zbog škole. A prvo takmičenje će sigurno da bude ergometrijada u martu, kada ću da debitujem kao mlađi senior.

Za kraj, poruka nekim novim klincima. Zašto baš veslanje?

- Veslanje nije ono što svi misle da jeste, da razvija samo ruke. Veslanje je mnogo više od toga, pre svega se razvija um, onda i snaga, veslanje trenira tu neku rutinu, požrtvovanost. Ako neko misli da poradi na sebi, ne mora da se takmiči na nekom visokom nivou, dovoljno je da dolazi na treninge svakog dana i to je već dovoljno veliki napredak – poruka je najkorisnijeg veslača Prvenstva Srbije u veslanju za ovu godinu, Matije Rajkovića.


 

Budućnost srpskog veslanja – juniori i kadeti

 

Prošla sezona bila je veoma uspešna i za veslače u juniorskoj i kadetskoj selekciji. Članovi juniorskog četveraca (Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović) okitili su se bronzanom medaljom na Evropskom prvenstvu koje je u maju održano u Italiji.

Zoran Bosnić, član bronzanog četverca, proteklu sezonu ocenjuje kao najuspešniju u dosadašnjoj karijeri.

- Generalno sam jako zadovoljan sezonom i smatram je jednom od najuspešnijih sezona u svojoj veslačkoj karijeri. Nadam se da ću na takmičenjima koja me očekuju u ovoj godini, postizati još bolje rezultate i uspehe – kaže Bosnić.

Ovaj mladić postavio je pred sebe veoma jasne ciljeve.

- Cilj mi je da studiram u Sjedinjenim Američkim Državama, veslam za reprezentaciju Srbije i odem na Olimpijske igre. Takođe, trudiću se da ove sezone učestvujem na Evropskom i Svetskom prvenstvu za seniore mlađe od 23 godine, a daću sve od sebe da osvojim medalju na ovim takmičenjima. Uvek sam imao podršku trenera Stevana Stojanovića i slobodno mogu da kažem da me je on i usmerio na ovaj put – iskren je član posade četverca.

Bronzani juniorski četverac (Foto: privatna arhiva)

Bosnić pohađa Četvrtu beogradsku gimnaziju. Naglašava da su profesori uvek imali razumevanja za njegove sportske obaveze. Tokom školovanja je, iskreno priznaje, bilo uspona i padova, ali su se ove turbulencije uvek dobro završavale.

- Preporučio bih mladima da se bave veslanjem jer ovaj sport, pored mnogih drugih benefita,  omogućava da se odete u SAD na studije, a i izuzetan je i za razvijanje muskulature – zaključuje Bosnić i poziva sve mlade da se oprobaju u veslanju.

I Filip Milanović prethodnu sezonu ocenjuje kao veoma uspešnu, pre svega zbog toga, što mu je ovo bila prva godina da se takmiči u juniorskoj konkurenciji i što je na velikom takmičenju, kakvo je bilo Evropsko prvenstvo, osvojio bronzanu medalju.

- Nakon osvajanja odličja osećao sam se neverovatno. To je za mene bio nezamisliv uspeh s obzirom na to da se, ako tako mogu da kažem, od nas kao posade nije mnogo očekivalo. Bio sam srećan što se sav uloženi trud isplatio. Isplatilo se i gotovo svakodnevno ustajanje u četiri ili pet sati, ali i sati provedeni u treningu. Socijalni život u tom periodu gotovo i da nisam imao – iskren je Milanović.

Plan mu je, otkriva, da ove godine izbori plasman za učešće na Svetskom prvenstvu za juniore koje će biti održano u Parizu i postigne što bolji rezultat.

- Što se tiče škole, bilo je jako izazovno uskladiti je sa treninzima. Pohađao sam Šestu beogradsku gimnaziju i bilo je mnogo profesora koji su me podržavali i izlazili mi u susret prilikom ocenjivanja. I u klubu sam imao potpunu podršku. Treneru Milošu Tomiću sam mogao da se obratim u vezi sa svim problemima sa kojima sam se susretao (ocene, sportke povrede….) – kaže Milanović.

Kao i većina drugih veslača i on bi ovaj sport preporučio onima koji razmišljaju šta da treniraju.

- Pored fizičke spremnosti, tokom veslanja se stiču sposobnost prilagođavanja uslovima i dobra dnevna rutina – iskren je Milanović.

Izuzetne uspehe u kadetskoj konkurenciji ostavrio je i Sergej Čipak. Prethodna sezona bila mu je poslednja među kadetima, a ocenjuje je kao najbolju, ali i kao najtežu.

- U prethodnoj sezoni smo osvojili mnoga takmičenja. Otvorili smo je zlatom u dubl skulu za kadete na Otvorenom prvenstvu Zagreba. Kasnije sam na sva tri kupa Srbije osvojio zlato u skifu za kadete. Na drugom i trećem kupu, osvojio sam zlato u četvercu skul za kadete. Posle toga nas je čekala tradicionalna internacionalna regata na Bledu gde smo, takođe, ubedljivo osvojili zlato u četvercu skul i skifu za kadete. Posle Bleda smo osvojili i Vojvodina Open u istim disciplinama. Nakon ovog takmičenja usledilo je Svetsko prvenstvo za juniore u Varezeu – nabraja postignute uspehe Čipak.

Sergej Čipak na Bledskom jezeru (Foto: privatna arhiva)

Rezultat koji je postigao na Svetskom prvenstvu za juniore, kako kaže, bio mu je ujedno najveći uspeh prošle sezone jer se takmičio sa najbolima na svetu.

- Na Svetskom prvenstvu smo Matija Rajković iz Grafičara i moja malenkost u disciplini dubl skul za juniore osvojili 9. mesto. Na Balkanijadi sam se vratio da veslam u svojoj kadetskoj kategoriji i, kao što smo i očekivali, osvojili smo zlato u skifu i četvercu skul za kadete sa Lazarom Živanovićem, Markom Marićem i Ognjenom Dobrićem. Nakon Balkanijde usledilo je Prvenstvo Srbije koje je održano u Beogradu i na kojem sam osvojio zlato u skifu za kadete, i dve bronze u skifu za juniore i dubl skulu za kadete – nastavlja sa nabrajanjem uspeha Čipak.

Ovaj vredni mladić, priznaje da je zadovoljan rezultatima od prethodne sezone, ali ne želi da se zadrži na njima. Trudi se, otkriva, da uvek ide ka boljem, a da bi ostavrio zacrtane ciljeve svakodnevno ulaže sve viš truda.

- Jedini cilj ove sezone je da nadmašim prošlu sezonu i da dam od sebe najviše što mogu. Prvi korak ka tome je izborna regata za Evropsko prvenstvo koja mi je trenutno u najvećem fokusu – iskren je ovaj mladić i navodi da je jako teško uskladiti sportske obaveze i školu. Kaže da mu se često dešava da ne uspe da uskladi učenje i veslanje, pa da mora da se snalazi kroz ispite.

- Imam sreće što moja škola ima mnogo razumenvanja i podrške za ono čime se bavim i zaista sam im zahvalan zbog toga. I u svom matičnom klubu na Paliću imam potpunu podršku od trenera, uprave i drugih sportista – ističe Sergej.

Za veslanje kaže da je jako težak sport i da ne misli da je za svakoga. Ipak, preporučuje svima da probaju da ga treniraju, da vide kako sve funkcioniše i malo osete veslačku atmosferu.


 

Dejan ARANITOVIĆ