Dedić i Luledžija prvaci planete

Srpski dvojac bez kormilara, posle najsjajnijeg odličja na Evropskom šampionatu osvojenog u maju ove godine, izveslao zlato na Svetskom juniorskom prvenstvu u Varezeu

 Dedic Luledzija prvaci sveta

Svetski i evropski prvaci, srpski dvojac bez kormilara, Nemanja Luledžija i Mihajlo Dedić (Foto: VK Partizan, Instagram)

Dupla kruna za srpski dvojac! Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, naš dvojac bez kormilara, posle najsjajnijeg odličja na Evropskom šampionatu osvojenog u maju ove godine, izveslali su zlato na Svetskom juniorskom prvenstvu u italijanskom Varezeu, koje je nedelju završeno finalnim trkama u svim kategorijama. Srpski veslački tandem zabeležio je u finalu najbolje vreme na čitavom šampionatu (6:29.64), a iza sebe je ostavio posade Slovenije, Nemačke, Turske, Rumunije i Italije. „Bože pravde“ ponovo se orilo pobedničkim postoljem, u čast mladića koji potvrđuju da je pred njima blistava veslačka karijera .

Idemo redom. Kvalifikacije u disciplini dvojac bez kormilara bile su u sredu prve na programu Svetskog prvenstva za juniore i mlađe seniore, a u konkurenciji je bilo 15 čamaca. Naša posada veslala je u  prvoj kvalifikacionoj grupi, u kojoj je zauzela prvo mesto ispred Turske koja je vodila do polovine trke, sa najboljim vremenom u ovoj fazi takmičenja (6:38.33), čime je obezbedila direktan plasman u polufinale. Stazu je za manje od 6 minuta i 40 sekundi u kvalifikacijama prešao još samo dvojac iz Nemačke.

Polufinale je bilo na programu u subotu. Dedić i Luledžija veslali su u prvoj grupi, u kojoj su u startu imali mali zaostatak za Slovencima, a negde pred polovinu staze prestigli su ih i Italijani. U poslednjoj četvrtini trke posada Italije izbila je na prvu poziciji, Slovenija pala na drugu, a naš čamac je ostao na trećoj, što je bilo dovoljno za plasman u finale. Vreme 6:42.61 bilo je tek peto u obe polufinalne trke, pa izgleda da se se naši momci čuvali za ono najvažnije – borbu za medalje.

A najvažnije je sledilo u nedelju, malo posle podneva, kada su na stazu u srcu Lombardije izašli najbolji svetski dvojci. U jednom od šlagera završnog dana svetske smotre najboljih juniorskih veslača, srpski dvojac dobio je startni broj jedan. Poveli su Slovenci, u stopu su ih pratili Nemci, a za njima poravnate posade Srbije i Turske. U tom poretku počela je i druga četvrtina finalne trke. Turci ubrzo posustaju, a pojačavaju nemački i srpski dvojac, koji izbija na drugo mesto. Mihajlo i Nemanja kao da su čekali drugu polovinu trke da pokažu koliko mogu, jer munjevito kreću napred i pre kraja treće četvrtine prelaze u vođstvo, mada im Slovenci dišu za vrat. U poslednju deonicu naši veslači ulaze sa sekundom prednosti ispred Slovenije, a do cilja su uspeli i da je dupliraju. Startni broj jedan završio je prvi! Slavlje je moglo da počne. Evropski šampioni postali su i Svetski prvaci! Srpska trobojka odmah se našla u rukama naših veslača, a ubrzo su stigle i zlatne medalje. Uz „Bože pravde“, u njihovu čast, ponosno su stajali na sredini pobedničkog postolja. Mihajlo i Nemanja, svaka vam čast!

 

SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U VAREZEU - SVI REZULTATI

SVETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U VAREZEU - FOTO GALERIJA


Dejan ARANITOVIĆ