Prvo takmičenje u sezoni širom cele Srbije: Korona diktira održavanje Ergometrijade 2021.

Predstojeće subote, 30. januara, sa početkom u 10 časova biće održano 30. Prvenstvo Srbije na veslačkim ergometrima (Ergometrijada 2021.). Organizator ovog državnog prvenstva je Veslački savez Srbije, a suorganizatori su veslački klubovi Zreneks 1995 i Begej 1883 iz Zrenjanina.

ergometri

Prošle godine vođeni su žestoki okršaji na Prvenstvu Srbije na ergometrima (Foto: VSS)

Iako je prvobitno planirano da se Ergometrijada održi u Kristalnoj sportskoj dvorani u Zrenjaninu, zbog mera predostrožnosti i zaštite sportista od moguće zaraze koronavirusom, Izvršni odbor Veslačkog saveza Srbije je doneo odluku da se ove godine takmičenje organizuje po klubovima, čime bi se efikasnije sprovele mere zaštite od kovida-19. U tom smislu ovo će biti prva on-line ergometrijada. Srbija nije pionir u ovome, jer se širom sveta zbog pandemije koronavirusa ove godine ergometrijade organizuju na isti način.

To konkretno znači da će istovremeno takmičenje početi u svim klubovima u Srbiji, a regularnost takmičenja pratiće akreditovane sudije i Veslački savez Srbije.

Prijavljeno je 428 takmičara iz 19 klubova, a nastupiće i pitomci Vojne akademije.

Prvenstvom Srbije na veslačkim ergometrima se otvara takmičarska sezona i od izuzetnog je značaja za veslače i veslačice jer od ukupnog plasmana zavisi rangiranje njihovih klubova i služi kao pokazatelj potencijala za predstojeću sezonu.

ergometri

Detalji sa Ergometrijade 2020. godine (Foto: VSS)

- Zbog epidemiološke situacije ovogodišnja Ergometrijada će biti održana po klubovima, u skladu sa svim zdravstvenim merama propisanim od strane Vlade Srbije kao i preporukama Kriznog štaba. Svi klubovi će se toga pridržavati kao i do sada, uz stalno korišćenje dezinfekcionih sredstava, nošenje zaštitnih maski, držanje fizičke distance... Klubovi se ovih mera pridržavaju i u trenažnom procesu, tako da ništa drugačije neće biti ni na Ergometrijadi - cilj je u potpunosti zaštititi zdravlje svih učesnika takmičenja i omogućiti im da ostvare najbolje rezultate na početku takmičarske sezone - istakao je Vladimir Milošev iz Zreneksa 1995.

S obzirom na to koliko je specifično održavanje prvog takmičenja u 2021. godini, specifična su i "domaćinstva" za pojedine klubove.

- Prvenstvo Srbije na ergometrima će biti održano u 11 klubova, odnosno neki od klubova se će takmičiti zajedno, na istom mestu. Na primer, Begej 1883 će biti domaćin takmičarima iz Zreneksa 1995, Crvena zvezda će biti domaćin Vojnoj akademiji, Partizan će biti domaćin Savi, Smederevo će biti domaćin Jezavi, Kovinu, Srebrnom jezeru i Vlajku, a Beogradski univerzitet će biti domaćin Pobedniku. Naravno, kao što je već istaknuto, sve uz striktno sprovođenje epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom - zaključio je Dane Lužaić iz Begeja 1883.