Veslački savez Srbije zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu sporta na velikoj pomoći

Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije prebacilo je 20 miliona dinara bespovratnih finansijskih sredstava Veslačkom savezu Srbije u okviru podrške sportskim organizacijama koju je inicirala Vlada Republike Srbije, s ciljem očuvanja stabilnosti sistema sporta u olimpijskim i paraolimpijskim granama sporta, u uslovima potencijalnih rizika izazvanih vanrednom zdravstvenom situacijom zbog pandemije kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

veslanje

Foto: VSS

Veslački savez Srbije se zahvaljuje Vladi Srbije, posebno resornom Ministarstvu omladine i sporta, na ovoj pomoći ističući da je veslanje, kao i svaka druga grana sporta, i te kako pogodila kriza izazvana situacijom sa virusom korona. Rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije naglašava da će ovaj vid podrške pomoći veslačkim klubovima da lakše prebrode krizu i održe kontinuitet u trenažnom procesu sportista odnosno da će se zahvaljujući ovoj pomoći stvoriti uslovi za neometan i optimalan rad veslačkih stručnjaka i sportista, a posebno takmičara koji se pripremaju za narednu sezonu među kojima su i članovi veslačke reprezentacije Srbije koji pripremaju formu za učešće na Olimpijskim igrama.

Odlukom Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije usvojena je rang lista veslačkih klubova na osnovu bodova po postignutim rezultatima i nastupima na takmičenjima u prethodne četiri godine (2017-2020) na osnovu koje je odlučeno kojih 8 od 18 veslačkih klubova će dobiti po 2,5 miliona dinara bespovratne finansijske pomoći. To su prvih osam veslačkih klubova na toj bodovnoj listi: Partizan, Crvena Zvezda, Grafičar, Smederevo, Danubius 1885, Galeb, Čurug i Tamiš, a oni će ova finansijska sredstva moći da iskoriste za:

     1. zarade, honorare i stipendije licenciranih sportista u nadležnom nacionalnom sportskom savezu;
     2. zarade i honorare sportskih stručnjaka koji imaju izdatu dozvolu za rad od strane nadležnog nacionalnog sportskog saveza;
     3. iznajmljivanje i zakup objekata za obavljanje trenažnog i takmičarskog procesa;
     4. troškove učešća u međunarodnim takmičenjima i održavanje ispunjenosti uslova za učešće u međunarodnim takmičenjima u tekućoj i narednoj takmičarskoj sezoni;
     5. troškove prevoza i transporta;
     6. troškove nabavke opreme i rekvizita,

Rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije daće sve od sebe da se iznađe način da se pomogne i ostalim veslačkim klubovima - članicama Saveza koji takođe osećaju krizu uslovljenu pandemijom virusa korona, a sve u cilju opstanka veslačkih klubova i stvaranja uslova sa treniranje mladih. Prioritet u radu rukovodstva Veslačkog saveza Srbije je i razvoj vrhunskog veslanja i ostvarivanje vrhunskih rezultata. Veslački savez Srbije će nastaviti da usmerava pažnju na obezbeđivanje najboljih uslova za razvoj veslačkog sporta u klubovima, ali i uslova za pripremu reprezentativnih selekcija za nastup na Olimpijskim igrama i osvajanje olimpijske medalje. Organi Veslačkog saveza Srbije zahvalni su državnim organima na pomoći koju dobijaju i dalje će činiti napore ka proaktivnom načinu saradnje naročito sa predstavnicima Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta Srbije u cilju razvoja sporta, posebno veslanja.