Seniori i kadeti zatvorili Prvenstvo Srbije: Posle dva dana okršaja Partizan pobrao lovorike

Beograd je ovog vikenda ugostio najbolje veslače i veslačice na najjačem domaćem takmičenju u sezoni, u atmosferi kakvu do sada nikada nismo imali, ni mi, ni čitav svet - usred pandemije koronavirusa, bez publike, uz nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju ruku i održavanje fizičke distance. Ipak, to nije sprečilo takmičare da nam u prestonici Srbije prirede pravi praznik veslanja.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Posle dva dana Prvenstva Srbije najbolje rezultate, pa samim tim i pobedu u generalnom plasmanu, ostvarili su veslači i veslačice Partizana, a sudeći po onome šta su i ostali takmičari prikazali na regatnoj stazi Savskog jezera, za budućnost našeg veslanja ne treba mnogo da brinemo.

I drugi dan Prvenstva Srbije počeo je kvalifikacionim trkama, da bi od 12 časova počele borbe za medalje. Finala su otvorile kadetkinje u četverac skulu, u kojem su trijumfovale Ljubica Tešmanović, Jelena Erić,Tamara Lakičević, Andrea Poleksić iz Partizana.

Kompletne rezultate drugog takmičarskog dana Prvenstva Srbije u veslanju 2020. možete da pogledate OVDE

Usledila su potom još dva kadetska finala - najpre je Matija Rajković iz Grafičara osvojio zlato u skifu, da bi u dvojcu bez kormilara do najsjajnijeg odličja došli Viktor Popović i Nikola Ljuna iz Crvene zvezde.

Na red su potom došli naši najbolji takmičari, pa smo u tri naredne trke gledali seniorska finala. Najbolje u četverac skulu bile su Jovana Arsić, Milica Slijepčević, Maša Bezbradica i Katarina Ćirić iz Crvene zvezde, dok su naredna dva finala dobili veslači Partizana - prvo Aleksandar Beđik u skifu, a zatim Miloš Vasić i Martin Mačković u dvojcu bez kormilara.

veslanje

Miloš Vasić i Martin Mačković (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Ponovo su u centar paženje došli kadeti, a takmičari u ovoj konkurenciji veslali su naredne dve trke - najpre je u skifu pobedila Svetlana Milošević iz Čuruga, da bi zatim do zlata došli i Andreja Jevtić i Predrag Cvetković iz Crvene zvezde u dubl skulu.

U konkurenciji dvojaca bez kormilara kod seniorki najbolja je bila kombinacija Čuruga i Grafičara, koju su činile Ljiljana Jošić iz bačkog i Milica Vodogaz iz beogradskog kluba. U skifu kod seniorki, očekivano, zlato je otišlo u ruke reprezentativke Jovane Arsić, koja nas je prošlog vikenda predstavljala na Evropskom prvenstvu u Poznanju, a kojoj je ovo bilo drugo, ispostaviće se kasnije, ne i poslednje zlato na ovogodišnjem Prvenstvu Srbije.

Najuzbudljivija trka

Muški kadetski četverci izveslali su najuzbudljiviju trku drugog dana Prvenstva Srbije, a na kraju je 69 stotinki odlučivalo pobednika u finalu. Kroz cilj su prvi prošli veslači Crvene zvezde (Viktor Popović, Nikola Ljuna, Filip Milanović i Đorđe Ilić) u vremenu 6:50,92 minuta, dok su srebro osvojili momci iz Grafičara (Miloš Simić, Zoran Bosnić, Ognjen Srebrić i Matija Rajković) u vremenu 6:51,61. Treće mesto u ovoj izuzetnoj trci pripalo je veslačima Danibiusa 1885 (Nemanja Kesić, Vukašin Ivanić, Aleksa Čekić i Nikola Krstić).

Naredna trka, finale dubl skula, donela nam je paradu seniorskih reprezentativaca koji su se takmičili na EP u Poznanju, ali su sada veslali u izmenjenim posadama. Do zlata su stigli Aleksandar Beđik i Martin Mačković iz Partizana - Beđik je u Poljskoj veslao u skifu, dok je Mačković veslao u dubl skulu, ali sa Aleksandrom Filipovićem iz Smedereva. Filipović je, pak, ovde veslao sa Dušanom Slavnićem iz Crvene zvezde, i sa njim osvojio bronzu, dok je do srebra stigla mešovita posada Viktor Pivač (Grafičar) i Vukašin Pivač (Zreneks). Viktor Pivač je, s druge strane, na seniorskom prvenstvu Evrope veslao sa Veselinom Savićem (Smederevo) u dvojcu bez kormilara.

Ovo praktično znači da smo na Prvenstvu Srbije imali, kako je i najavljeno iz stručnog štaba reprezentacije, probu posada i pokušaj stvaranja ekipa koje bi mogle da osvoje još neku olimpijsku normu, pa će biti izuzetno uzbudljivo pratiti koje kombinacije bi mogle da budu napravljene i koji čamci će onda dobiti priliku da se bore za vizu za Tokio kroz olimpijske kvalifikacije koje nas očekuju naredne godine.

veslanje

Jovana Arsić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

U nastavku današnjeg takmičenja usledilo je finale skifova za lake veslače, gde je očekivano pobedio još jedan reprezentativac, učesnik EP u Poznanju - Miloš Stanojević iz Tamiša.

Dva kadetska finala koja su usledila donela su nove radosti - prvo za pobednice dubl skula Mariju Jakovljevic i Svetlanu Milošević iz Čuruga, a potom i za Strahinju Pavišića, Nemanju Luledžiju, Luku Višackog i Mihajla Dedića iz Partizana, najbolje takmičare u četverac skulu.

Ponovo je došao red na seniore da izađu na regatnu stazu Savskog jezera, a pobeda Jovane Arsić i Ive Lazić u dubl skulu ujedno je značila i osvajanje treće zlatne medalje za Arsićevu u današnjim trkama. U četverac skulu za seniore najbolji su bili veslači Partizana (Nenad Beđik, Aleksandar Beđik, Miloš Vasić i Martin Mačković), da bi u ovoj konkurenciji tačku na "i" u današnjem takmičenju stavili Dejan Jezdimirović (Drina) i Petar Zelić (Partizan) pobedom u dubl skulu za lake veslače.

Ipak, kako je i red na najjačim veslačkim takmičenjima, borbu za odličja zaključila je trka osmeraca - u kadetskoj konkurenciji zlato su osvojili Strahinja Pavišić, Veljko Kmekić, Petar Todorov, Nikola Letić, Mihajlo Dedić, Nemanja Luledžija, Luka Višacki, Danilo Đokić i kormilar Karlo Radoš iz Partizana.

Tabelu generalnog plasmana na Prvenstvu Srbije 2020. možete da pogledate OVDE