Šampionat države iznedrio prve heroje: Podeljene medalje najboljim juniorima i pionirima

U Beogradu je danas počelo Prvenstvo Srbije u veslanju za sve kategorije, na kojem su se okupili najbolji veslači i veslačice iz naše zemlje. Poštujući mere Vlade Srbije i Kriznog štaba, a u cilju sprečavanja eventualnog širenja zaraze koronavirusom, prvog dana takmičenja na regatnu stazu Savskog jezera izašli su takmičari u juniorskoj i pionirskoj konkurenciji.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Posle prepodnevnih kvalifikacija okršaji za medalje počeli su tačno u podne. Finalna takmičenja su otvorili studentski osmerci i u toj trci slavili su veslači prve posade Crvene zvezde, dok su u uzbudljivoj borbi za drugo mesto takmičari Danubiusa 1885 bili bolji od trećeplasiranog Partizana.

Usledili su potom okršaji u juniorskoj konkurenciji, a najpre su u ženskom čeverac skulu do zlata došle Ljubica Tešmanović, Jelena Erić, Maša Bugarski i Andrea Poleksić iz Partizana. Kod juniora je prvo održano finale u skifu, u kojem je trijumfovao Dejan Jezdimirović iz Drine, dok je prvo mesto u dvojcu bez kormilara pripalo Partizanovim Dušanu Beliću i Ranku Samardžiji.

Na red su zatim došla pionirska finala, u kojem je do prvog mesta došla Jana Bugarski iz Partizana u skifu. U muškom četverac skulu najbolja je bila posada Save (Milan Lađevac, Nemanja Petrović, Aleksa Kostadinović, Andrija Kostić), a u dubl skulu ekipa Tamiša (Mihajlo Marković, Petar Perić).

Kompletne rezultate prvog takmičarskog dana Prvenstva Srbije u veslanju 2020. možete da pogledate OVDE

Stariji veslači i veslačice su ponovo izašli na stazu, pa je na programu Prvenstva Srbije bilo pet uzastopnih juniorskih finala, u kojima su nešto bolji od ostalih bili takmičari Grafičara, osvojivši dva zlata. Okršaji su započeli pobedom Smedereva u dubl skulu, u kojem su veslali Andrija Jevtić i Miroslav Jovanović, ali je zatim usledila dominacija i zlato Grafičara u četvercu bez kormilara (Đorđe Gruber, Igor Martinović, Nikola Kolarević, Darko Mališić).

Kod juniorki u skifu, nekih sat vremena pošto je uzela zlato u četverac skulu, ponovo se najsjajnijom medaljom okitila Maša Bugarski iz Partizana, dok su u dvojcu bez kormilara do prvog mesta stigle Ksenia Kaluđerović i Andrijana Mijailović iz Grafičara. Ovaj deo juniorskih finala završen je finalom u četverac skulu, gde su najbrži bili Jovan Ljuna, Predrag Cvetković, Nikola Stevanić i Boško Kostić iz Crvene zvezde.

Ono što su uradili juniori Grafičara u tih pet trka, ponovili su pioniri Partizana u narednih pet finala - osvojivši dva zlata. Ipak, sve je počelo pobedom najmlađih takmičara Crvene zvezde u četvercu sa kormilarom, u kojem su prvo mesto osvojili Milan Cvetković, Jovan Mirković, Bogdan Đurković, Filip Mitrić i kormilar Neven Kocanović.

Zlatnu medalju u finalu dubl skula za pionirke osvojile su crno-bele Miljana Gluščević i Nevena Radić, da bi u osmercu za pionire najbolju utreniranost pokazali veslači Danubiusa 1885 - Milan Stojčić, Damjan Vasić, Andrej Miladinović, Jovan Đurić, Slavko Ninković, Marko Marić, Luka Lejić, Miahilo Đokić, i kormilar Leo Milovanović.

Kompletne rezultate prvog takmičarskog dana Prvenstva Srbije u veslanju 2020. možete da pogledate OVDE

U pionirskom skifu najbolji je bio Miloš Lavirac iz Begeja 1883, dok su kod pionirki do zlata u četverac skulu došle Vanja Trninić, Nađa Vlajković, Mia Samardžija i Maja Kostadinović iz Partizana.

Prvi finalni dan Prvenstva Srbije u Beogradu zaključili su iskusniji takmičari, a opet su do najsjajnijih medalja došli veslačice i veslači iz Grafičara. Najpre su u dubl skulu kod juniorki, sat vremena pošto su osvojile zlato u dvojcu, do titule najboljih došle Andrijana Mijailović i Ksenia Kaluđerović, da bi na kraju takmičarskog dana prvo mesto u kraljici veslačkih disciplina, osmercu, osvojili i juniori Grafičara - Matija Rajković, Miloš Kolarević, Vojin Kovačević, Darko Mališić, Nikola Kolarević, Đorđe Gruber, Igor Martinović, Ognjen Srbinović i kormilar Aleksa Dimitrijević - među njima je takođe bilo takmičara koji su osvojili zlato u drugim disciplinama u prethodnim trkama.

Prvenstvo Srbije nastavlja se sutra, u nedelju 18. oktobra, trkama u konkurenciji seniora i kadeta. Kvalifikacije su na programu od 9 časova, a finala od 12 časova.