Evropsko prvenstvo je završeno, počinje operacija Tokio 2021.

U Poljskoj je u nedelju, 11. oktobra, završeno Evropsko prvenstvo za seniore, na kojem je učestvovalo i pet posada iz Srbije. Još pre odlaska u Poznanj znalo se da je ovo praktično kontrolno takmičenje za naše veslače i veslačice za Olimpijske igre u Tokiju, koje su odložene zbog pandemije koronavirusa i treba da budu održane naredne godine.

ep poznanj 2020

Aleksandar Ivković (desno) daje poslednje instrukcije našem dubl skulu (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Naša reprezentacija u Poljskoj je imala četiri plasmana u B finala i jedan plasman u C finale, što je, kroz olimpijski projekat "Tokio 2021.", komentarisao i koordinator za mušku i žensku seniorsku reprezentaciju Aleksandar Ivković.

- Kada se sagleda učešće naših takmičara na Evropskom prvenstvu, ostvareni su solidni rezultati. Nisu možda baš sto odsto ispunjeni ciljevi - sa dvojcem bez kormilara u kojem su veslali Veselin Savić i Viktor Pivač smo išli na viši plasman, cilj je bio finale i eventualna borba za medalje. Oni su nesumnjivo pokazali da vrede, ali u glavnoj trci, polufinalu, ostali su bez te borbe za medalje. Ekipa koja nas je pobedila na kraju je bila četvrta, a to je bio neki naš cilj pred Evropsko prvenstvo, plasman na treće ili četvrto mesto u finalu - ističe Ivković.

ep poznanj 2020

Viktor Pivač i Veselin Savić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Dvojac bez kormilara, inače, ima već obezbeđenu olimpijsku normu za Tokio - ostaje samo pitanje posade koja će nas predstavljati u Japanu. Zato su u Poznanju izuzetno značajne bile trke naših skifova, i muškog i ženskog, jer će Srbija imati šansu da kroz kvalifikacione trke sledeće godine izbori kvote za još posada za OI, a upravo su skifovi posade na koje računamo. 

ep poznanj 2020

Jovana Arsić (Foto: VSS/Anđela Nišević)

- Glavni cilj i za Jovanu Arsić i za Aleksandra Beđika, koji su se na prvenstvu Evrope takmičili u skifovima, jeste plasman na Olimpijske igre. Oni jesu bili u okviru normi, bili su među tri najbolje evropske ekipe, koliko je ostalo neraspoređenih olimpijskih kvota za Evropu, ali su kroz trke u Poljskoj pokazali i da su napredovali i da su na putu da ostvare taj željeni plasman u Tokio.

ep poznanj 2020

Aleksandar Beđik (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Mogućnost za pravljenje još neke od ekipa koje bi konkurisale za odlazak na Olimpijske igre javila se i pravljenjem nove posade pred EP - dubl skula, u kojem su veslali Aleksandar Filipović i Martin Mačković.

- Sam dubl skul je napravljen iz nekoliko varijanti. To nije bila uveslana ekipa, imali su sedam do deseta dana treninga pred takmičenje. Oni nisu bili uveslani i nisu mogli više od B finala, iako su se odlično borili - evenutalno jedno mesto gore-dole. Sa njima smo išli da vidimo dokle možemo da "dobacimo", pa da kasnije razmišljamo evenutalno o dubl skulu, ali možda i o četvercu za Tokio. Prioritet su ipak, zbog Olimpijskih igara, bili dvojac i skifovi.

ep poznanj 2020

Martin Mačković i Aleksandar Filipović (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Evropsko prvenstvo je praktično bilo prvo i poslednje međunarodno takmičenje na ovom niovou za seniore u sezoni, čiji je "izgled" i dinamiku diktirala pandemija koronavirusa. Prvi skener za Olimpijske igre je napravljen, sada slede novi izazovi.

- Prvenstvo Evrope je, uslovno rečeno, proteklo u "jurenju" normi, u pravljenju što boljih ekipa za Tokio. Dvojac je pokazao da može da se bori sa najboljima, ali je trenutno daleko od medalje. Okrećemo se tome da obezbedimo još jednu do dve olimpijske norme. Seniorima predostoji Prvenstvo Srbije sada za vikend, a zatim će dobiti dve nedelje pauze. Posle pauze počinju treninzi i pripreme za Olimpijske igre naredne godine, računajući i kvalifikacije kroz koje treba proći za obezbeđivanje dodatnih normi za najveće sportsko takmičenje - zaključio je Ivković.