Četiri srpske posade u B finalima Evropskog prvenstva u Poljskoj

Na Evropskom prvenstvu za seniore u Poznanju naši takmičari su danas učestvovali u pet trka - četiri polufinala i jednom C finalu. Sve posade koje se veslale u polufinalima plasirale su se u B finala, što znači da će se u sutrašnjim trkama boriti za plasman od 7. do 12. mesta na šampionatu Starog kontinenta.

viktor pivač i veselin savić

Viktor Pivač i Veselin Savić ostali su bez A finala za 20 stotinki (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Prvi je na regatnu stazu od srpskih predstavnika izašao Miloš Stanojević, u skifu za lake veslače. U C finalu Stanojević je zauzeo treću poziciju, što znači da je takmičenje na Evropskom prvenstvu završio na 15. mestu.

Pravu dramu videli smo u polufinalu dvojaca bez kormilara, u kojem su Veselin Savić i Viktor Pivač ostali bez plasmana u borbu za medalje za samo 20 stotinki. U trci u kojoj su tri najbrža čamca išla u finale, njih dvojica su zauzeli četvrto mesto sa vremenom 6:30,23 minuta, dok su trećeplasirani Holanđani sa 6:30,03 minuta prošli dalje. U finalu su i Rumuni (6:27,87) i Španci (6:29,08), dok našim momcima predstoji borba u B finalu, za plasman od 7. do 12. mesta, u trci koja je na programu sutra u 8.40 časova.

Potom je na stazu jezera Malta izašao i naš dubl skul, u kojem odnedavno veslaju Aleksandar Filipović i Martin Mačković - reč je o posadi koja je formirana neposredno pred Evropsko prvenstvo. Njih dvojica su napravili dobar rezultat samim plasmanom u polufinale, u kojem su danas osvojili peto mesto, što znači da će i oni sutra da veslaju u B finalu - njihova trka počinje u 8.50 časova.

Aleksandar Filipović i Martin Mačković

Aleksandar Filipović i Martin Mačković ušli su zajedno u čamac tek pred početak EP (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Finale je izmaklo i našoj jedinoj veslačici na EP, Jovani Arsić, koja je u polufinalu skifa bila četvrta. Ona će tako sutra u B finalu, od 9.25 časova, veslati za plasman od 7. do 12. mesta.

Poslednji je boje Srbije danas branio Aleksandar Beđik u skifu, koji je na kraju kroz cilj prošao kao šesti, što znači da i njemu sleduje trka B finala, sutra, u nedelju od 9.30 časova.

Ovde bi se moglo zaključiti i da rezultati koje su napravili Vasić i Pivač u dvojcu, kao i Jovana Arsić u skifu, predstavljaju odlično ostvarenje, ako se uzme u obzir koliko su brze grupe imali, kao i činjenicu da su oni praktično prvi put veslali rame uz rame sa najboljim ekipama sveta i da su se prvi put umešali u svetsku A elitu.