U Poznanju sutra počinje Evropsko prvenstvo za seniore, Srbija nastupa sa pet posada

Poznanj će od 9. do 11. oktobra biti domaćin seniorskog Evropskog prvenstva, na kojem će se, usred pandemije koronavirusa, takmičiti više od 570 veslača i veslačica iz 31 zemlje. Na šampionatu Starog kontinenta učestvuje i Srbija, koju će naši takmičari predstavljati u pet posada - ženskom i muškom skifu, muškom sifu za lake veslače, kao i muškom dvojcu i dubl skulu.

Evropsko prvenstvo u Poznanju 2020.

Foto: VSS

U petak, 9. oktobra, pre podne su na programu su kvalifikacione trke, u kojima prvi na regatnu stazu od naših veslača izlaze Veselin Savić i Viktor Pivač, koji u prvoj kvalifikacionoj grupi u dvojcu bez kormilara od 9.45 časova veslaju protiv reprezentativaca Belorusije, Danske, Hrvatske i Holandije. Prve tri posade obezbediće plasman u polufinala, dok će ostali ići u repesaž.

Potom će svoju bitku za polufinale voditi naš dubl skul, u kojem Aleksandar Filipović i Martin Mačković od 10.15 časova, veslaju u drugoj kvalifikacionoj grupi uz selekcije Litvanije, Belorusije, Slovenije, Finske i Irske. U ovoj disciplini plasman u polufinale je obezbeđen za dve prvoplasirane posade, dok će ostali ići u repesaž.

Treći srpski čamac koji će startovati u kvalifikacijama u Poznanju je laki skif, u trci koja počinje u 10.35 časova. Miloš Stanojević u prvoj kvalifikacionoj grupi za rivale ima veslače iz Hrvatske, Poljske, Češke, Mađarske i Švedske. Dva najbolja čamca idu u polufinala, ostali će se za to boriti kroz repesaž.

Zatim dolazi trenutak da i jedina dama u našem timu na ovom EP pokaže koliko je spremna - Jovana Arsić će u skifu, u drugoj kvalifikacionoj grupi, od 11.35 časova veslati protiv devojaka iz Nemačke, Holandije, Francuske i Irske za jedno od prva tri mesta, koja vode direktno u polufinale. Ostalim posadama sleduje repesaž, kroz koji će pokušati da obezbede plasman u nastavak takmičenja.

Poslednji od srpskih veslača koji će izaći na regatnu stazu u kvalifikacijama je Aleksandar Beđik, koji se takmiči u skifu. On će u četvrtoj grupi, čiji start je zakazan u 12 časova, za rivale imati reprezetativce Španije, Litvanije, Grčke i Danske. U ovoj disciplini konkurencija je žestoka i direktan plasman u polufinale obezbeđen je samo za prvoplasiranog, dok svi ostali prolaz u narednu rundu takmičenja moraju da traže kroz repesaž.

- Svi naši takmičari su zdravi i osećaju se dobro. Ulaze spremni u prve internacionalne takmičarske trke u sezoni i došli su u Poznanj da izveslaju najbolje što mogu. Dubl skul je nova, najmanje uveslana posada, ali i oni su tu da pokažu šta mogu. Mi smo imali interne regate, i kontrolne regate, ali nismo imali internacionalna takmičenja... Ali, tako je i sa ostalim veslačima i veslačicama na ovom Evropskom prvenstvu - nije realno praviti neka predviđanja i govoriti o nekim očekivanjima, ali je realno očekivati da naša ekipa pokaže koliko može u ovom trenutku - rekao je Aleksandar Ivković, koordinator za mušku i žensku seniorsku reprezentaciju.