U Beogradu održana II regata Kupa Srbije

Na Savskom jezeru danas je održana druga regata Kupa Srbije, na kojoj su pravo takmičenja imale sve kategorije veslača i veslačica - od pionira, preko kadeta i juniora, do naših seniorskih posada.

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

Posle prepodnevnih kvalifikacija na programu su bila finala, a prvi su u borbe za medalje ušli juniori. Prvo su u muškom dvojcu ubedljivu pobedu ostvarili Vuk Švabić i Aleksandar Kuzmanović iz Partizana, da bi potom u ženskoj konkurenciji, u finalu dubl skula, do pobede došla mešovati posada Galeba i Grafičara, u kojoj su veslale Anđa Simić i Ksenija Kaluđerović.

Na red su potom došla tri kadetska okršaja za medalje - u muškom skifu slavio je Luka Lončar (Danubius 1885), u muškom dvojcu Viktor Popović i Nikola Ljuna (Crvena zvezda), dok je u četverac skulu, u finalu kod kadetkinja, pobedu odnela posada Smedreva (Teodora Stevanovska, Jovana Vučić, Milica Mladenović i Milka Zdjelar).

Zaveslali su zatim regatnom stazom Ade Ciganlije i seniori, a pobedu u konkurecniji dubl skulova ostvarili su Marko Prodanović i Todor Stanković (Galeb), dok je njihov klupski drug Mihajlo Petrović slavio u finalu muških skifova kod juniora.

Došlo je posle toga vreme za budućnost srpskog veslanja - u finalne okršaje poslati su veslači i veslačice u pionrskoj konkurenciji. Najpre je u muškom skifu pobedio Miloš Lavirac (Begej 1883); u ženskom dubl skulu do zlata su došle Miljana Gluščević i Nevena Radić (Partizan); kod muškaraca u četverac skulu slavili su Milan Lađevac, Nemanja Petrović, Aleksa Kostadinović i Andreja Kostić (Sava); zlato u muškom četvercu s kormilarom pripalo je posadi Grafičara (Todor Samouković, Ivan Tomić, Vladimir Pavićević, Luka Sljepčević, kormilar Strahinja Đurđević); u ženskom skifu najbolja je bila Jana Bugarski (Partizan); u muškom dubl skulu slavili su Mihajlo Marković i Petar Perić (Tamiš), a u ženskom četverac skulu najbolja je bila posada Partizana (Maja Kostadinović, NađaVlajković, Mia Samardžija i Vanja Trninić).

veslanje

Foto: VSS/Anđela Nišević

U seniorskom skifu do zlata je došao Petar Zelić (Partizan), dok su u dubl skulu za juniore slavili Kerekeš Robert i Banjac Lazar (Danubius 1885).

Usledilo je potom nekoliko kadetskih finala - u muškom četvercu bolja od ostalih bila je posada Partizana (Ilija Ivković, Petar Todorov, Nikola Letić i Danilo Đokić), u muškom dubl skulu ekipa Danubiusa 1885 (Krstić Nikola i Čekić Aleksa), a u ženskom skifu Andrea Poleksić (Partizan).

U naredne dve trke, u juniorskoj konkurenciji, do zlata su došli - u muškom četvercu Petar Pantović, Nikola Vujčić,Aleksa Dobnikar i Mihajlo Petrović (Galeb), a u ženskom skifu Snežana Jakovljević (Begej 1883).

U četverac skulu kod kadeta slavili su Veljko Kmekić, Nemanja Luledžija, Luka Višacki i Mihailo Dedić iz Partizana, dok su njihove klupske drugarice Tamara Lakićević i Ljubica Tešmanović bile najbolje u dubl skulu kod kadetkinja.

Na kraju, u trci osmeraca u konkurenciji kadeta, najbolji su bili momci iz Partizana, drugo mesto pripalo je kombinaciji Save i Limana, dok je treća bila posada Danubiusa 1885.

Kompletne rezultate sa II regate Kupa Srbije pogledajte OVDE

Kup Srbije u veslanju 2020. - KADETI - Bodovna lista