Veslački Savez Srbije dobio novo rukovodstvo

Osvajanje olimpijske medalje i vraćanje poverenja članica okosnica je rada novog rukovodstva Veslačkog Saveza Srbije.

Vanredna sednica Skupštine VSS

Vanredna sednica Skupštine Veslačkog saveza Srbije (Foto: VSS)

Izabrani novi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora

Veslački klubovi iz Srbije održali su u četvrtak 20. avgusta 2020. u Beogradu vanrednu sednicu Skupštine Veslačkog saveza Srbije na kojoj su izabrali novo rukovodstvo saveza. Za predsednika saveza izabran je Miljan Popović iz Veslačkog kluba „Smederevo“ koji je tokom svoje aktivne veslačke karijere bio višestruki državni prvak. Za potpredsednike saveza izabrani su Željko Pantović iz Veslačkog kluba „Danubius 1885“ iz Novog Sada, Boris Savić iz Veslačkog kluba „Grafičar“ iz Beograda i Vladan Kovačević iz Veslačkog kluba „Crvena Zvezda“ iz Beograda.

Obraćajući se članovima Skupštine novi predsednik Veslačkog saveza Srbije, Miljan Popović, je obećao da će svoj četvorogodišnji mandat usmeriti ka razvoju veslačkog sporta, veslačkih klubova i Veslačkog saveza Srbije kako bi se stvorili uslovi da naši takmičari postižu vrhunske sportske rezultate na balkanskim, evropskim i svetskim prvenstvima, a posebno za učešće i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. 

Vanredna sednica Skupštine VSS

Foto: VSS

Kao predsednik Veslačkog saveza Srbije u svom radu striktno ću se pridržavati statutarno-pravnih akata Saveza, ali ću u cilju razvoja i modernizacije saveza predložiti izmene i dopune postojećih kao i izradu novih pravilnika i Programa rada organa Veslačkog saveza Srbije, istakao je Popović.  On je dodao da će vratiti poverenje klubova u Veslački savez Srbije kroz transparentnost i profesionalnost u radu saveza, kao i ravanopravnosti svih članica, što je po njegovim rečima u poslednjim godinama bio jedan od problema u delovanju dosadašnjeg rukovodstva.

Osim toga novo rukovodstvo Veslačkog saveza Srbije radiće timski sa ostalim organima saveza pre svega sa članovima Izvršnog i Nadzornog odbora, kao i sportskom komisijom, na stvaranju veće baze sportista u veslačkim klubovima, zatim na razvoju stručnih programa i organizaciji kontinuirane edukacije za trenere i sportske radnike u veslačkim klubovima, većoj prisutnosti studentskog veslanja, boljem pozicioniranju Veslačkog saveza Srbije kod Međunarodne veslačke federacije (FISA), kao i kvalitetnijem učešću predstavnika VSS-a u sportskim komisijama i drugim bitnim sportskim telima u Republici Srbiji – čulo se na Skupštini Veslačkog saveza Srbije.

Vanredna sednica Skupštine VSS

Foto: VSS

Kako bi se što pre normalizovao stanje u savezu i krenulo sa realizacijom redovnih i posebnih aktivnosti na istoj vanrednoj sednici Veslačkog saveza Srbije su izabrani i novi članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. U Izvršni odbor saveza koji po novom Statutu broji 7 članova izabrani su predstavnici veslačkih klubova koji su u protekle tri godine (2017, 2018. i 2019) zabeležili najviše bodova odnosno čiji veslači su osvojili najbolje rezultate u tom periodu na svetskim, evropskim i državnim prevnstvima. To su pre svega „Partizan“ i „Crvena Zvezda“ iz Beograda, „Smederevo“, „Danubius 1885“ iz Novog Sada, „Grafičar“ iz Beograda i „Galeb“ iz Zemuna, dok je sedmi član izvršnog odbora izabran žrebom kako i propisuje Statut, i to mesto pripalo je „Limanu“ iz Zemuna. Takođe je izbaran i novi tročlani Nadzorni odbor Veslačkog saveza Srbije u kojem se sada nalaze predstavnik „Palića“ iz Subotice, „Save“ iz Beograda i „Jezave“ iz Smedereva.

Vanrednoj sednici Veslačkog saveza Srbije prisustvovalo je 11 od ukupno 16 redovnih članica saveza i dve pridružene članice. Prisutni su bili predstavnici Partizana, Crvene Zvezde, Smedereva, Danubiusa 1885, Grafičara, Galeba, Palića, Begeja 1883, Zreneksa 1995, Beogradskog univerziteta i Jezave, dok predstavnici Tamiša, Čuruga, Save, Limana i Pirota, kao i dve pridružene članice Drina i Srebrno jezero nisu prisustvovali ovoj vanrednoj sednici Skupštine. Većina odluka na vanrednoj sednici Skupštine Veslačkog saveza Srbije doneta je apsolutnom većinom glasova prisutnih članova, a neke čak i jednoglasno, te se može konstatovati da su novoizabrani rukovodioci Veslačkog saveza Srbije dobili podršku apsolutne većine članica saveza.

Vanredna sednica Skupštine VSS

Foto: VSS

Podsećamo, prethodno su veslački klubovi iz Srbije, na takođe vanrednoj sednici Veslačkog saveza Srbije održanoj 15. juna 2020. u Beogradu, većinom glasova usvojili novi Statut saveza na osnovu čega su se stekli uslovi za izbor novih članova organa upravljanja savezom. Predstavnici klubova koji su inicirali izmenu Statuta Veslačkog saveza Srbije i sada promenu rukovodstva i tada su istakli da je njihov cilj vraćanje Veslačkog saveza Srbije veslačkim klubovima, ravnopravnija zastupljenost klubova u organima i komisijama saveza, kao i transparentniji rad saveza uz stvaranje boljih uslova za razvoj veslačkog sporta u Srbiji, kao i boljih rezultata naših veslača na balkanskim, evropskim i svetskim takmičenjima uz mogućnost osvajanja i olimpijskog trona.