Na Srebrnom jezeru održane izborne trke za kadete, juniore i seniore B

Srebrno jezero domaćin je najboljim srpskim veslačima u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora (do 23 godine starosti), koji se nadmeću za mesto u reprezentacijama kojima predstoje šampionat Balkana i evropska prvenstva. Trke su održane u skladu sa svim trenutnim zdravstvenim propisima i uz pridržavanje svih preventivnih mera za sprečavanje širenja zaraze korona virusom.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je bilo poprište žestokih okršaja (Foto: VSS/Anđela Nišević) 

Kako ističu u našem stručnom štabu, uslovi za veslanje na Srebrenom jezeru danas su bili vrlo dobri, a ostvareni rezultati biće analizirani kad se završe sve provere, s obzirom na to da mlađi seniori i sutra izlaze na vodu.

- Danas smo imali izbornu trku za kadete i juniore za Balkansko prvenstvo, zakazano za kraj avgusta u Rumuniji, a juniorima je ovo bila izborna trka i za Evropsko prvenstvo koje treba da se održi u Beogradu krajem septembra. Za seniore B ovo je nadmetanje za članstvo u reprezentaciji koja bi trebalo da se takmiči na šampionatu Evrope u Duizburgu početkom septembra. Prva na redu je, dakle, Balkanijada, ali mi zbog zdravstvene situacije u čitavom svetu sa korona virusom još ne znamo da li će ona i biti održana 29. i 30. avgusta u rumunskom Jašiju... Bez obzira na to, mi proveravamo sve potencijalne reprezentativce kao da će biti održana, jer želimo da nastave da rade i treniraju u najbezbednijim mogućim uslovima i u dobrom zdravlju i dobroj formi dočekaju takmičenja kad god ona budu održavana - kaže Dejan Guslov, član Sportske komisije Veslačkog saveza Srbije, koji se sa veslačima nalazi na Srebrenom jezeru.

Srebrno jezero

Uslovi za veslanje na Srebrnom jezeru danas su bili vrlo dobri (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Što se tiče utisaka koji su danas naši najbolji veslači i veslačice u pomenutim kategorijama ostavili, Sportska komisija nije želela da preuranjuje sa ocenama, pogotovo što sve provere još nisu odrađene.

- Same trke kao trke su praktično imale dva dela - u prvom delu smo imali uslovno rečeno malo povoljnije uslove, "sa vetar", koji je pomagao veslačima, a u drugom delu su uslovi na stazi takođe bili dobri, bilo je mirno vreme bez vetra koji bi pomagao, ali je to uslovilo da postoji određena razlika između vremena. Ne bih sad da komentarišem kvalitet trka i po disciplinama, i tek će uslediti analaza tih rezultata, pa će se tako i praviti plan za Balkanijadu - istakao je Guslov.

Srebrno jezero

Borba za najdraži dres (Foto: VSS/Anđela Nišević)

Kad je reč o Balkanijadi, ovo je bila izborna trka i za kadete i za juniore, s tim što juniorima ipak predstoji i mnogo jače takmičenje ove godine - EP u Beogradu, zakazano za 26. i 27. septembar.

- Da, ovo danas je juniorima bilo bitno za prvenstvo Balkana, ali će oni imati još jednu trku, treću izbornu, na osnovu koje će se doneti konačan sastav oko reprezentacije za Evropsko prvenstvo. Ta trka, odnosno provera, bi trebalo da bude održana za tri nedelje, krajem avgusta.

Srebrno jezero

Foto: VSS/Anđela Nišević

Na kraju, mlađi seniori su takođe danas izlazili na vodu Srebrnog jezera, ali i prepodne sa ostalima i popodne sami.

- Seniori B su danas imali dve trke, oni rade po drugom principu. Njima predstoji i još jedna, treća trka, koja je planirana za sutra. To znači da ćemo na osnovu te tri trke videti da li je neko ispunio normu za prvenstvo Evrope u Nemačkoj, i u kojoj disciplini. Kada se sve sabere i budemo imali rezultate svih trka, napravićemo analizu i na osnovu toga će biti doneta odluka o ekipama koje su ispunile norme - zaključio je Dejan Guslov.

Rezultate izbornih trka na Srebrenom jezeru možete da pogledate OVDE

 

Srebrno jezero Foto: VSS/Anđela Nišević