VELIKI JUBILEJ: Pre 40 godina, na današnji dan, naš dubl skul osvojio srebro na OI u Moskvi

Pre tačno 40 godina, na današnji dan, osvojeno je najsjajnije odličje za srpsko veslanje u istoriji najvećih sportskih takmičenja na svetu - na Olimpijskim igrama u Moskvi, u dubl skulu, srebrnu medalju osvojili su Zoran Pančić i Milorad Stanulov!

Zoran Pančić i Milorad Stanulov

Zoran Pančić i Milorad Stanulov na pobedničkom postolju u Moskvi 1980. godine (Foto: VSS)

Pančić i Stanulov, naravno, kao i ostale posade sa ovog prostora, te 1980. godine su se takmičili pod zastavom Jugoslavije.

Finale dubl skulova bilo je izuzetno uzbudljivo, a naši veslači imali su najveće rivale u posadi Istočne Nemačke, koju su činili Joahim Drajfke i Klaus Krepelin. Drajfke i Krepelin su i u prvoj trci kvalifikacija veslali protiv Pančića i Stanulova - tu trku dobili su ubedljivo (6:54,69 minuta), dok su takmičari iz Jugoslavije bili drugi (7:04,57) i tako završili u repesažu.

Srebrna medalja dubl skula iz Moskve 1980.

Srebrna medalja koju su osvojili naši veslači na Olimijskim igrama (Foto: VSS)

U prvoj trci repesaži naš dubl skul je osvojio prvo mesto i tako sebi utro put do finala, koje je bilo izuzetno uzbudljivo. Najveću borbu, kao i u kvalifikacijama, vodili su Istočni Nemci i Jugosloveni, dok je opasno pretila i posada iz Češke, u sastavu Zdenjek Pecka-Vaclav Vočoska. Ipak, na kraju su prvi kroz cilj prošli Drajfke i Krepelin, u vremenu 6:24,33 minuta, dve sekunde ispred srebrnih Pančića i Stanulova (6:26,34), dok je treće mesto pričalo Česima (6:29,07)

Dakle, posle tačno 40 godina, sećamo se sjajnog rezultata - do sada najboljeg za srpsko veslanje na olimpijskim igrama... Zoran Pančić i Milorad Stanulov i sada se nalaze u dobroj formi, ostvareni porodično i profesionalno, i stoje kao uzor i podstrek generacijama koje sada veslaju i koje dolaze, da se uz veliki rad i odricanja može stići do zvezdanih visina.

Zoran Pančić je danas aktuelni potpredsednik Veslačkog saveza Srbije

Veslački savez Srbije našim osvajačima srebra iz Moskve 1980. još jednom zahvaljuje i želimo im da u dobrom zdravlju proslavljamo još mnogo ovih godišnjica i da se zajedno radujemo nekim novim olimpijskim medaljama... 

U prestonici Rusije osvojena i brozna!

Ta davna 1980. godina bila je sjajna za jugoslovensko veslanje - u Moskvi je, osim srebra Pančića i Stanulova, osvojena i bronza. Treće mesto na Olimpijskim igrama osvojili su, u dvojcu sa kormilarom, Zlatko Celent, Duško Mrduljaš i kormilar Josip Reić (posada "Gusara" iz Splita).

Još jedna posada iz Jugoslavije takmičila se u finalu OI pre 40 godina - šesto mesto zauzeo je naš četverac skul, sa posadom koju su činili Milan Arežina, Darko Zibar, Dragan Obradović i Nikola Stefanović.

Zoran Pančić i Milorad Stanulov

 Naši srebrni olimpijci, Zoran Pančić i Milorad Stanulov (Foto: VSS)