Olimpijske igre u Tokiju odložene za 2021. godinu zbog pandemije koronavirusa!

Olimpijske igre u Tokiju definitivno su odložene za 2021. godinu, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prihvatio predlog premijera Japana Šinzo Abea da se Igre odlože. Inače, bilo je predviđeno da Igre u Tokiju budu održane od 24. jula do 9. avgusta.

Olimpijski krugovi

Definitivno nećemo gledati najbolje sportiste sveta u Tokiju ove godine (Foto: pixabay.com)

- Predložio sam da se Olimpijske igre odlože za sledeću godinu uzimajući u obzir trenutne okolnosti u vezi sa pandemijom koronavirusa i predsednik MOK-a Tomas Bah je to 100 odsto prihvatio - rekao je Abe novinarima nakon video konferencije sa Bahom i organizatorima.

To je prvo otkazivanje Olimpijskih igara u vreme mira. Prethodno, Olimpijske igre nisu održane 1940. i 1944. godine zbog Drugog svetskog rata.

Svetska veslača federacija (FISA) podržala je odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta i japanskih vlasti o odlaganju Olimpijskih igara za godinu dana, kako bi bilo sačuvano zdravlje takmičara i svih uključenih u organizaciju OI, kao i opšte populacije, zbog sve veće opasnosti usled pandemije Kovida-19.

FISA će nastaviti da bude u stalnom kontaktu sa nacionalnim olimpijskim i paraolimpijskim komitetima, kako bi što je pre moguće pružila svima informacije u vezi sa postupanjima u narednom periodu.