FISA otkazala dva Svetska kupa i Evropske OI kvalifikacije zbog koronavirusa!

Zbog naglog širenja Kovida-19 (koronavirus), kao i sve većeg broja prijavljenih novih slučajeva obolelih od ove bolesti širom sveta, reakcija vlada da zaustave širenje virusa i povećanog broja mnogih zabrana (putovanja, saobraćaja, rada u kancelarijama...) na globalnom nivou, doneto je i niz odluka koje će, nažalost, uticati i na veslače i veslanje.

Koronavirus

Epidemija koronavirusa odložila održavanje veslačkih takmičenja u Italiji (Foto: pixabay.com)

Naime, Izvršni komitet Svetske veslačke federacije (FISA), Italijanska veslačka federacija, kao i gradovi Sabaudija, Vareze i Gavirate, uz organizacione komitete takmičenja koja su bila na programu u Italiji tokom aprila i maja 2020. godine, odlučili su da OTKAŽU:

1. Prvi Svetski kup (10. - 12. aprila u Sabaudiji),

2. Evropske olimpijske i paraolimpijske kvalifikacije (27. - 29. aprila u Varezeu)

3. Drugi Svetski kup (1. - 3. maja u Varezeu)

4. Finalnu paraolimpijsku kvalifikacionu regatu (8. - 10. maja u Gavirateu)

Koronavirus

Zbog epidemija Kovida-19 uvedene su mnoge zabrane širom sveta (Foto: pixabay.com)

Pri tome, treba istaći da su Prvi i Drugi svetski kup u potpunosti otkazani i uopšte neće biti održani u ovoj godini.

Što se tiče Evropskih OI kvalifikacija, FISA je istakla da će mesto održavanja ovog takmičenja, umesto Varezea, biti naknadno određeno, ali uz napomenu da se razmatra i promena sistema kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020, ako ne bude moguće održavanje ove regate.

Ove godine na Adi Ciganliji planirana su dva velika veslačka takmičenja (Foto: VSS)
 
Takođe, iz FISA su naveli da će u vezi sa razvojem situacije sa širenjem koronavirusa i njegovim uticajem na veslačka takmičenja biti u čestom kontaktu sa organizacionim komitetima u Lucernu, Beogradu i Poznanju, gradovima u kojima su takođe tokom 2020. godine planirana takmičenja evropskog i svetskog nivoa. 

Da podsetimo, naš glavni grad treba da bude domaćin Juniorskog evropskog prvenstva (30. i 31. maj), kao i Evropskih univerzitetskih igara (22. - 24. jula).

KOMPLETNU ODLUKU FISA O OTKAZIVANJU TAKMIČENJA U ITALIJI MOŽETE DA PROČITATE OVDE