Velika je stvar za naš sport što je veslanje na olimpijskim igrama šesti put uzastopno

I posle Svetskog prvenstva u Otenshajmu Nebojšu Ilića, koordinatora programa za seniore i mlađe seniore, raduje što su naši čamci zapaženi na najvećoj pozornici i dok još nisu dosegli pun kapacitet svojih mogućnosti

Na 49. svetskom seniorskom šampionatu u Otenshajmu kraj Linca ubrana je olimpijska kvota za dvojac i nada da to nije i jedina karta za Tokio 2020.  Dogodine su dopunske kvalifikacije, a očekivanja su da naše veslanje, koje je na igrama letnje olimpijade zastupljeno svaki put od Sidneja 2000, može biti i brojnije.

Ostvarili smo glavni cilj. Šesti put uzastopno Veslački savez Srbije ima predstavnika na olimijskim igrama što je samo po sebi impresivan kontinuitet i dokaz da spadamo u sam vrh olimpijskih sportova u zemlji – zapaža Nebojša Ilić, koji je u vrednu trenersku zbirku uneo i šestu olimpijsku zvezdicu, budući da je posle Sidneja bio u stručnom timu i u Atini 2004, Pekingu 2008, Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. 

Kartu za Tokio su čekirali Martin Mačković i Miloš Vasić, veslajući u B finalu žustro do pobede iako bi u Zemlju izlazećeg sunca pošli i da su zauzeli bilo koje drugo mesto osim poslednjeg šestog.

Čestitam Martinu i Milošu što su postigli visok plasnam na Svetskom prvenstvu. Njih dvojica u ovoj sezoni zaista imaju odlična ostvarenja, a tandem su tek od aprila budući da smo zbog povrede Nenada Beđika bili prinuđeni na izmenu sastava u dvojcu. Mačković je kao zamena šansu iskoristio. Vasić i on su za ovo kratko vreme uspeli da u raznim trkama nadmaše sve posade iz svetskog vrha osim Novozelanđane. Svakako da ostaje žal što se u Otenshajmu nisu domogli i finala, ali s obzirom na to koliko su zajedno i koga su sve pobedili, njihov rezultat je zaista impozantan.

Nebojša Ilić je uveren da dvojac ima još prostora za napredovanje, a tako vidi i budućnost četverca (Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik, Viktor Pivač), koji je u B finalu zauzeo peto mesto.

Siguran sam da je četverac mogao i među prvih osam posada, odnosno i među dve najbolje u B finalu, koje su obezbedile olimpijsku normu samo da su nam neke stvari bile naklonjene. Beđik je mesec dana kuburio s povredom, Savić se vratio posle pauze od dve godine, Pivač je propustio ceo zimski period priprema jer je bio u Americi... S obzirom na vreme koje nam je ostalo za predan rad, četverac se vrlo dobro ukomponovao. Videćemo kakva će biti konkurencija na dopunskim kvalifikacijama, ali faktički četverac je treći iza čamaca koji su uzeli olimpijsku kartu, a deliće se još dve, tako da ima realne šanse da ode u Tokio.

Skifista Aleksandar Filipović je veslao u C finalu u najbrojnijoj disciplini na Svetskom prvenstvu (44 učesnika). Njega dogodine očekuju i evropske olimpijske kvalifikacije na kojima će se deliti tri karte, a zatim na svetskim još dve. Ohrabrenje je što je pokraj Linca pobedio u svojoj kvalifikacionoj trci.

Filipović je u prvoj trci bio fenomenalan. U četvrtfinalu je na žalost izgubio ritam, ali skif je izuzetno komplikovan i zahtevan. Ako se uzme u obzir da je bio bolji od polovine učesnika i da šansu ima i u evropskim kvalifikacijama, i od njega može da se očekuje zapažen rezultat jer ima prostor za napredak – sumirao je Nebojša Ilić učinak.  

Koordinator programa za seniore i mlađe seniore je zahvalio saradnicima na pomoći za stručni napor na najznačajnijem i najdužem takmičenju ove godine.

–  Zahvaljujem se Aleksandru Ivkoviću na pomoći u radu i s dvojcem i s četvercem, Lazu Pivaču, koji je pomagao u radu četverca, doktoru Milanu Babiću i fizioterapeutima Marku Bundalu i Vladimiru Raduloviću.

Nebojša Ilić dodaje da posebnu zahvalnost duguje čuvenom italijanskom veslačkom treneru Đovaniju Postiljoneu, koji je deo sportskog sektora Veslačkog saveza Srbije.

Naročito želim da istaknem značaj saradnje sa stručnjakom svetske klase Đovanijem Postiljoneom, koja ne samo da je dala plodove u ovoj sezoni nego je izuzetno važna za dalji razvoj našeg veslačkog sporta. Veoma sam zadovoljan saradnjom s njim i uveren sam da će se to tek odraziti na napredak naših reprezentativaca.