Pobednički kraj Filipovićeve i Obradovićeve

Ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović pobedio u B finaliu i tako Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj Koreji završio na visokom sedmom mestu. Nenad Beđik i Nikola Stojić treći, Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić i Goran Jagar peti u B finalu dvojaca bez kormilara, odnosno četverca bez kormilara. U nedelju dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović vesla za plasman od sedmog do 12. mesta

Srpski ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović na trijumfalan način je završio svoje učešće na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. Pretposlednjeg dana šampiona, u subotu, 31. avgusta ujutru, naš čamac je s vremenom 7:17,73 ubedljivo pobedio u B finalu i tako u ukupnom plasmanu zauzeo visoko sedmo mesto. Filipovićeva i Obradovićeva su posle nešto slabijeg starta i trećeg mesta posle prvih 500 metara potpuno preuzele kontrlolu na stazi. Na prolasku kroz polovinu trke su bile druge i odmah nakon toga su pretekle Nemice i izbile na čelo, koje su suvereno čuvale do kraja prošavši kroz cilj sa gotovo sedam sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Nemačku (7:24,37). Treće mesto u B finalu pripalo je Ukrajini (7:29,25), četvrto Italiji (7:31,02), peto Rusiji (7:33,55), a šesto Australiji (8:34,04).

Ženski dvojac je u B finalu izveslao izvanrednu trku od početka do kraja a ogromna prednost koju je imao u odnosu na drugoplasiranu Nemačku najbolji je dokaz da je ovaj čamac imao kvalitet i za finale, a prava je šteta što nije veslao za medalju. Filipovićeva i Obradovićeva su na kraju osvojile visoko sedmo mesto na svetu što je odličan rezultat ako se ima u vidu da su prvi put u karijeri nastupale u dvojcu bez kormilara i da su u ovaj čamac sele tek pre dve nedelje – istakao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Muški dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić osvojio je deveto mesto u Čungjuuu. U B finalu ove discipline naši momci su s vremenom 6:42,93 zauzeli treće mesto iza posada Velike Britanije (6:39,54) i Južnoafričke Republike (6:41,08). Četveto, peto i šesto mesto pripalo je čamcima Nemačke (6:45,45), Argentine (6:46,07) i Mađarske (6:51,50). Beđik i Stojić su odlično startovalo. Već posle prvih zaveslaja su izbili na prvo mesto koje su čuvali sve do poslednjih 300 metara. U samom finišu prvo su ih pretekli Britanci a u poslednjih nekoliko desetina metara i Južnoafrikanci.

– Beđik i Stojić očigledno nisu uspeli da u Čungjuu održe formu sa Evropskog prvenstva u Sevilji gde su ubedljivo postali šampioni Starog kontinenta. I u Južnoj Koreji su bili blizu finala, međutim, na kraju su veslali B finale u kojem su trećim mestom završili takmičenje, u izuzteno jakoj konkurenciji, kao deveti na svetu – kazao je Ilić.

Četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar je s vremenom 6:22,34 bio peti u B finalu tako da je ukupnom plasmanu šampionat završio na 11. mestu. Prvo mesto u borbi za plasman od sedmog do 12. mesto osvojila je Belorusija (6:15,62), drugo Španija (6:17,26), treće Hrvatska (6:18,03), četvrto Rumunija (6:22,23) a šesto Nemačka (6:26,65). Naš teški četverca je posle prvih 500 metara bio šesti. U narednih 500 metara je pretekao Nemce a u samom finišu je za dlaku izgubio od Rumunije okršaj za četvrto mesto tako da je kroz cilj prošao kao peti.

– Teški četverac je na kraju osvojio 11. mesto u izjednačenoj konkurenciji. Možda je mogao i koje mesto više, međutim, ovo je trenutno realan rezultat ovog čamca – rekao je Ilić.

Osmog, poslednjeg, dana šampionata, 1. septembra, tačku na svoj nastup na prvenstvu staviće dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. Od 6,30 č po našem vremenu Marjanović i Filipović veslaju u B finalu ove discipline gde će im protivnici biti čamci SAD, Danske, Velike Britanije, Kube i Australije.