Juniorski četverac prethodnica olimpijcima

Naš čamac na Svetskom prvenstvu u Tokiju na stazi na kojoj su dogodine borbe za olimpijsku slavu

Nikola Kolarević (Grafičar), Dušan Stefanović (Danubijus 1885), Slavko Savić (Crvena zvezda) i Nikola Soldatović (Smederevo) na beogradskom aerodromu uoči dalekog puta

Od 7. do 11. avgusta u Tokiju se održava 53. svetski juniorski šampionat. Biće to peti put uzastopce, a dešavalo se i ranije, da su veslačke nade prethodnica olimpijcima, budući da su sledeće godine u prestonici Japana Igre 32. olimpijade.

I naše najbolje veslače očekuju bitke za olimpijske karte, već na Svetskom seniorskom prvenstvu u Lincu (25. avgust – 1. septembar), a o iskustvima sa staze govoriće im juniorski četverac u sastavu Nikola Soldatović (Smederevo), Nikola Kolarević (Grafičar), Slavko Savić (Crvena zvezda), koji je lane u češkim Račicama bio u dubl skulu, i Dušan Stefanović (Danubijus 1885), jedini srpski čamac u Tokiju. S njima je trener Aleksandar Smiljanić.

Žreb je u utorak, 6. avgsuta, u 15 časova po lokalnom (8 č po našem). Prijavljeni su i četverci Španije, Velike Britanije, Nemačke, Grčke, Italije, Rumunije, Indije, Australije i SAD.

Dve kvalifikacione trke su u četvrtak, u 3.10 i 3.15 po našem, a repesaž sutradan u 3.05. Polufinalne trke u ovoj disciplini nema. B finale je u subotu, u 4.05, a finale u nedelju u 4.