Još dve srpske posade u polufinalu

Dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar pobedom, odnosno drugim mestom u repesažima plasirali se među 12 najboljih posada na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji. U noći između utorka i srede dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović vesla u repesažu ove disicipline

Posle Ivane Filipović i Ive Obradović u dvojcu bez kormilara još dve srpske posade plasirale su se u polufinale Svetskog prvenstva za seniore u Južnoj Koreji. U utorak rano ujutru dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar bili su na visini zadatka u repesažima ovih disciplina i tako se domogli bitke za finale koja je na programu u noći između srede i četvrtka po sredeevropskom vremenu. Evropski prvaci Beđik i Stojić su sa vremenom 6:26,10 bili ubedljivi u trećoj grupi repesaža i zajedno sa drugoplasiranom Nemačkom (6:27,11) probili su se među 12 najboljih na svetu. Iza prva dva čamca kroz cilj su prošle Rumunija (6:30,42) i Kanada (6:34,13) koje će se boriti za plasman od 13. do 21. mesta.

– Beđik i Stojić su izveslali repesaž po planu. Posle 1.500 metara, tj. sve dok su bili maksimalno u trci, imali su najbolje vreme od svi repesažnih grupa. Posebno raduje činjenica da su na današnjoj trci korigovali sve tehničke probleme koji su se pojavili tri dana pred šampionat. Sa dobrim zaveslajem ulaze u polufinale i ako ponovo isto izdanje imaće lepe izglede da se plasiraju u finale – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Naš dvojac je od početka trke kontrlolisao situaciju na stazi. Iako je posle prvih 500 metara bio na drugoj poziciji tada je malčice dodao gas, izbio na čelo, i to mesto sigurno sačuvao do kraja. Iz prve grupe repesaža u polufinale, u koje su se direktno iz kvalifikacija plasirale Španija, Italija, Novi Zeland i Francuska, otišle su Holandija (6:25,97) i Argentina (6:26,47), iz druge Poljska (6:25,02) i Velika Britanija (6:26,12) a iz četvrte Južnoafrička Republika (6:35,43) i Mađarska (6:37,17).

Srpski teški četverac je do 12 najboljih stigao drugim mestom u prvoj grupi repesaža koje je osvojio s vremenom 6:01,71, iza prvoplasiranih Hrvata (6:00,44) a ispred trećeplasiranih Rumuna (6:02,96) koji su, takođe, overili plasman u polufinale. Četvrta Indija (6:08,42) i peta Norveška (6:17,94) idu u utešna polufinala. Tomić, Đerić, Vasić i Jagar su sigurno došli do mesta koje je donosilo nastavak puta ka medaljama. Posle prve „hiljadarke“ bili su na trećem mestu ali su, odmah, po ulasku u drugu polovinu staze izbili na drugo mesto na kojem su i završili trku. Iz druge grupe repesaža u polufinale, u kojem su već čekali Australija, Belorusija, Holandija, Italija, SAD i Velika Britanija (najuspešniji iz kvalifikacija), plasirale su se Češka (5:57,71), Španija (5:58,66) i Nemačka (5:58,76).

– Četverac je ispunio ono što se od njega i očekivalo. Naši momci su se držali dogovora od početka do kraja i ispunili plan da budu ispred Rumuna. Budući da se radi o novoj posadi, pošto je Miloš Tomić novo ime, za sada je ispunjen cilj – istakao je Ilić.

Četvrtog dana šampionata na stazi će se od srpskih posada naći samo dubl sklu Marko Marjanović, Aleksandar Filipović koji će u sredu, 4,03 časa posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, veslati drugoj grupi repesaža sa posadama Češke, Namibije, SAD, Danske i Kine za jedno do tri mesta koja vode u polufinale. U prvoj grupi repesža su Pakistan, Južna Koreja, Australija, Argentina i Kuba.

– Imamo stoprocentni učinak do sada. Sve posade koje su bile u prilici došle su do polufinala u izuzetno jakoj konkurenciji u Čungjuu. Ostaje još i trka repesaža dubl skula Marjanović, Filipović posle čega se pripremamo za naredne, još teže i veće, izazove u Južnoj Koreji – rekao je Ilić.