Marjanović i Filipović u repesažu

Drugog dana Svetskog prvenstva za seniore u Južnoj Koreji od srpskih posada nastupio samo dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović. U noći između ponedeljka i utorka dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar veslaju za polufinale

Drugog dana Svteskog prvenstva za seniore u Južnoj Koreji na startnu liniju je od srpskih posada izašao samo dubl skul. Marko Marjanović i Aleksandar Filipović su u ponedeljak, 26. avgusta 2013, rano ujutru po srednjeevropskom vremenu sa rezultatom 6:30,12 zauzeli četveto mesto u prvoj grupi kvalifikacija pa će priliku za plasman u polufinale morati da traže kroz repesaž u sredu. Prva dva mesta koja su donosila direktan plasman među 12 najboljih iz ove kvalifikacione grupe osvojili su čamci Norveške (6:09,59) i Italije (6:12,90), dok će trećeplasirana Argentina (6:14,72), petoplasirana Kina (6:59,80) i šestoplasirani Pakistan (7:34,36), poput našeg čamca, u repesaž.

– Marjanović i Filipović su imali izuzetno jaku grupu u kojoj su Norvežani i Italijani već na startu šampionata pokazali da su najozbiljinji kandidati i za titulu. Uprkos tome naš čamac je bio u trci prvih 500 metara. Ipak, kada su naši momci ušli u drugu „hiljadarku“ bilo je očigledno da je bilo gotovo nemoguće da u takvoj konkurenciji dođu do jednog od prva dva mesta koja su vodila direktno u polufinale. Tada su usporili, donevši najbolje moguće rešenje u tom trenutku, i sa najmanjim mogućim utroškom energije završili trku. Svoju priliku za polufinale tražiće u sredu – ocenio je učinak dubl skula u kvalifikacijama selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Marjanović i Filipović su posle prvih 500 metara bili na trećem mestu, ali su na ulasku u drugu polovinu trke pali na četvrto i ta toj poziciji su ostali do kraja. Iz druge grupe kvalifikacija direktan plasman u polufinale izborili su čamci Velike Britanije (6:13,30) i Novog Zelanda (6:16,84), a iz treće posade Litvanije (6:11,49) i Nemačke (6:17,33), a iz treće

Trećeg dana šampionata na stazi će se od srpskih posada naći dvojac bez kormilara i četverac bez kormilara koji će u noći između ponedeljka i utorka po srednjeveropskom vremenu veslati u repesažima ovih disciplina. Za plasman u polufinale srpski dvojac Nenad Beđik, Nikola Stojić će se za jedno od dva mesta koja vode među 12 boriti od 3,49 č sa čamcima Nemačke, Rumunije i Kanade, dok će teški četverac Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar za proboj među 12 najboljih veslati u 4,59 časova sa Hrvatskom, Rumunijom, Norveškom i Indijom u grupi repesaža iz koje tri najbolja čamca nastavljaju borbu za medalje.

– Dvojac je u jakoj grupi i svakako će morati da odvesla maksimalno ukoliko želi da spreči iznenađenje. S druge strane četverac, mislim, da ne bi trebalo da ima prevelikih problema da osvoji jedno od prva tri mesta koja vode u polufinale – kazao je Nebojša Ilić.