Tomić i Marjanović se nadaju dobrom rezultatu

Članovi četverca bez kormilara i dubl skula Miloš Tomić, odnosno Marko Marjanović govorili o Svetskom prvenstvu koje u nedelju, 25. avgusta 2013, počinje u Južnoj Koreji. Miloš Tomić: Imamo pravo ali i razlog da se nadamo dobrom rezultatu. Marko Marjanović: Konačno ne zavisimo od sreće već samo od nas samih

U noći između subote i nedelje po srednjeevropskom vremenu na velelepnoj regatnoj stazi na jezeru Tangeum u Čungjuu startuje najveće i najznačajnije veslačko takmičenje u 2013. – Svetsko prvenstvo za seniore u Južnoj na kojem će se do 1. septembra na medalje boriti 871 takmičar iz 73 zemlje. Među njima je i srpska desetorka raspoređena u četiri čamca – muški i ženski dvojac bez kormilara, dubl skul i četverac bez kormilara. Svi naši reprezentativci gotovo uglas poručuju da su spremni za sve teške izazove koji ih očekuju u osam dana planetarnog šampionata.

Miloš Tomić uz Radoja Đerića, Miloša Vasića i Gorana Jagara čini posadu teškog četverca koji je od svih čamaca koji će nas predstavljati u Južnoj Koreji poslednji sklopljen. Upravo je Tomić novo ime u odnosu na Evropsko prvenstvo u Sevilji i na celu prošlu sezonu kada je umesto njega veslao Miljan Vuković.

– Četverac bez kormilara je pretrpeo jednu izmenu u odnosu na neka prethodna takmičenja pošto sam ja umesto Vukovića uvršćen u sastav. Odlično smo se ukolopili za kratko vreme, atmosfera je na najvišem nivou i bez obzira što ćemo u Južnoj Koreji startovati bez ijedne zajedničke zvanične trke imamo pravo ali i razlog da se nadamo dobrom rezultatu. Odlično smo radili u prethodnom periodu, što u Srbiji što ovih nedelju dana u Čungjuu. Iz dana u dan se sve bolje uveslavamo, na poslednjem test treningu imali smo zadovoljavajući rezultat, i nadam se da ćemo biti pravi već u kvalifikacijama – kazao je Tomić i dodao – Pošto će nam kvalifikaciona trka biti prva zvanična rezultat u njoj može mnogo da nam znači za nastavak takmičenja. Kada bismo uspeli da se direktno plasiramo u narednu rundu stekli bismo dodatno samopouzdanje. To nikako ne znači da bismo u suprotnom klonuli duhom jer i ako budemo veslali repesaž on bi mogao da nam znači sa strane uveslavanja za nastavak šampionata.

U disciplini četverac bez kormilara prijavljeno je 17 posada.

– Konkurencija će biti jaka i mnogo posada će ravnopravno konkurisati za finale. Dosta čamaca je pretrpelo izmene u odnosu na Olimpijske igre u Londonu prošle godine. U svakom slučaju ove godine su se, prema rezultatima na svetskim kupovima i Evropskom prvenstvu u Sevilji, izdvojili Amerikanci, Australijanci, Italijani, Holanđani, Nemci, Rumuni... – istakao je Tomić koji je od ove godine prešao u “teškaše” budući da je pre toga dugo bio “lakić” – Iskren da budem odahnuo sam. Više nemam tako strog način ishrane i ne moram da vodim račun o svakom zalogaju. Uživam u hrani iako, naravno, kao svaki sportista, i dalje moram da vodim računa o tome. Zaboravio sam kakav je osećaj biti gladan...

Dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović je jedina srpska posada koja će u Južnoj Koreji startovati u noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu. Iskusniji član ovog čamca Marjanović nada se dobrom rezultatu na šlagortu sezone.

– Filipović i ja smo imali promenljivu sezonu u kojoj nam je forma, ipak, u drugom delu išla samo uzlaznom linijom. Trenutno smo u samom špicu i čamac ide najbolje otkako smo zajedno seli u njega. Najbolji dokaz toga jesu odlični rezultati koje smo postizali na treninzima. Paklen rad u pripremama na Bledskom i Srebrnom jezeru, a potom i ovde u Južnoj Koreji, u samom finišu priprema, dao je rezulate. Smatram da smo maksimalno spremni i da prvi put ove sezone sve zavisi samo od nas samih. Sreća kao faktor, koja je uvek poželjna, nije nam neophodna za dobar plasman pod uslovom da i na samom takmičenju budemo na svom nivou – rekao je Marjanović i dodao o samoj konkurenciji u Čungjuu gde je prijavljeno 18 dubl skulova – Ova disiciplina je izuzetno specifična. Ima mnogo ujednačenih čamaca i sigurno je da više od polovine prijavljenih posada može do finala. Ostaje da se vidi ko će se najbolje snaći i ko će u datom momentu imati najviše inspiracije na stazi.

Poput selektora Nebojše Ilića i Marjanović ima samo reči hvale na račun domaćina prvog svetskog prvenstva u Južnoj Koreji, i prvog na azijskom kontinentu posle osam godina i šampionata u Japanu.

– Za sada sve je bilo pod konac i slobodno mogu da kažem da će ovo, sudeći po svemu, biti najbolje organizovano svetsko prvenstvo na kojem sam ja učestvovao. U tom smislu već je prevazišlo i Olimpijske igre u Londonu. Predusetljivi domaćini, brojni volonteri i svo ostalo osoblje maksimalno se trude da udovolje svakom zahtevu sportista. Staza je besprekorna, transport takođe, i zaista svi detalji koji su na nekim prethodnim prvenstvima bili loši ovde su dovedeni do savršenstva – smatra Marjanović koji je osvrnuo i na ne baš povoljne vremenske uslove u Čungjuu, prevshodno na visoku vlažnost vazduha – Vrhunski sportisti su naviki da se takmiče na raznim kontinentima i prilagođavanje na uslove koji vladaju u određenim oblastima spadaju u “rok službe”. Sve reprezentacije su došle ranije zbog neophodnosti adaptacije i smatram da specifični vremenski uslovi ne mogu da utiču na rezultat.