Seniori u petak putuju na Svetski šampionat

Na Svetskom prvenstvu za seniore u Južnoj Koreji (25. avgust 1. septembar 2013) Srbiju će predstavljati dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Nikola Stojić, dubl skul Marko Marjanović, Aleksandar Filipović, ženski dvojac bez kormilara Ivana Filipović, Iva Obradović i četverac bez kormilara Miloš Tomić, Radoje Đerić, Miloš Vasić, Goran Jagar

Seniorska veslačka reprezentacija Srbije u petak, 16. avgusta 2013, u 13 časova sa beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”, preko Dubaija i Seula putuje za Čungju (Južna Koreja) koji će od 25. avgusta do 1. septembra biti domaćin Svetskog prvenstva. Na najjačem i najznačajnijem veslačkom takmičenju u 2013, kojim će ujedno biti stavljena tačka na međunarodnu sezonu u ovoj godini, Srbiju će predstavljati 10 takmičara u četiri čamca.

U disciplini dvojac bez kormilara imaćemo predstavnike u obe konkurencije. Evropski prvaci iz Sevilje Nenad Beđik i Nikola Stojić ogledaće se u konkurenciji 21 najbolje svetske posade, dok će osvajačica zlata u skifu na Mediteranskim igrama u Turskoj Iva Obradović veslati sa Ivanom Filipović, s kojom je u Plovdivu 2011. postala vicešampionka Starog kontinenta u dubl skulu. U konkurenciji ženskih dvojaca bez kormilara prijavljeno je 14 čamaca. U dubl skulu za svetske medalje boriće se 18 posada među kojima su i Marko Marjanović i Aleksandar Filipović, srebrni sa MI u Turskoj. Četvrtu srpsku posadu u Južnoj Koreji činiće četverac bez kormilara koji je pretrpeo jednu izmenu u odnosu na Evropsko prvenstvo u Sevilji. Umesto Miljana Vukovića u čamcu će se, pored Radoja Đerića, Miloša Vasića, osvajača bronze u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Austriji, i Gorana Jagara, naći i iskusni Miloš Tomić (33), prošlogodišnji “lakić”. Pored našeg u Čungjuu će veslati još 16 najboljih svetskih teških četveraca.

– Svi reprezentativci su po planu odradili završne pripreme za šlagort sezone. Nismo imali većih zdrastvenih problema i maksimalno spremni putujemo u Južnu Koreju. Ostaje nam kada stignemo još nedelju dana aklimatizacije i adaptacije budući da je vremenska razlika između Srbije i Južne Koreje šest sati. Konkurencija je žestoka ali verujem u naše posade i očekujem da u Čungjuu, pre svega, postignu svoja najbolja ovogodišnja ostvarenja. Za koji plasman bi to bilo dovoljno ostaje da se vidi – kazao je Nebojša Ilić, selektor veslačke reprezentacije Srbije pred put u Južnu Koreju.

Pored Ilića u stručnom štabu srpske reprezentacije biće i treneri posada Saša Mimić, Dejan Guslov i Oleksandr Fedotov kao i fizioterapeut Branko Todorović. Na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, prvom u ovoj zemlji a, takođe, prvom na azijskom kontinentu posle osam godina i SP u Japanu 2005, učestvovaće 871 takmičara iz 73 zemalja. Uporedo će biti održano i Svetsko prvenstvo za osobe sa invaliditetom na kojem će učestvovati gotovo 100 takmičara.