Šljukic svetski viceprvak u skifu, osmerac treći na svetu

Andrija Šljukić osvojio srebrno medalju u finalu skifa na Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju (Litvanija). Osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošića evropskom zlatu iz Minska pridodao i svetsku bronzu. Aleksandar Beđik i Igor Lončarević četvrti dvojac bez kormilara na svetu

Srpski veslački sport je još jednom ove sezone blesnuo na međunarodnoj sceni. Posle Evropskog prvenstva za juniore u Minsku (zlato, srebro i bronza), Evropskog prvenstva za seniore u Sevilji (zlato) i Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Otenšajmu (bronza) i na četvrtom velikom takmičenju u 2013. srpska trobojka se ponosno vijorila na jarbolu. Na Svetskom prvenstvu za juniore, koje je u nedelju 11. avgusta 2013, završeno u Trakaiji (Litvanija) srpski podmladak je bogatu riznicu veslačkih medalja uvećao za još dva odličja. Na diplomskom u juniorskoj konkurenciji (od 2014. postaju mlađi seniori) titulom svetskog viceprvaka okitio se Andrija Šljukić u skifu. Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošića koji su tako „beloruskoj“ tituli evropskih prvaka u osmercu pridodali i svetsku bronzanu medalju. Iako nije uspeo da stigne do podijuma i dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lončarević, koji na kraju bio četvrti u konkurenciji 28 najboljih svetskih posada, zaslužuje aplauz za nastup u Litvaniji.

Zadovoljni smo nastupom svih naših posada u Litvaniji. Svi momci su dali svoj maksimum, prikazali izvanredne trke i na kraju, u ogromnoj konkurenciji, doneli Srbiji srebro i bronzu. Iako smo u rezultatskom smislu prezadovoljni, s obzirom na izdanja Šljukića u skifu i osmerca, ostaje mala žal što odličja nisu bila sjajnija. Oba ova čamca su bila izuzeto blizu zlata iako su i osvajanjem ovim medalja postigli perfektne rezultate. Osmerac je u najboljoj trci u istoriji svetskih juniorskih prvenstava ostao bez najsjajnijeg odličja u poslednjim milimetrima. Bio sam u liniji cilja, tri metra pred kraj i dalje su imali prvu poziciju, a sve dok nisu izašli rezultati na semaforu niko nije mogao ni da nasluti ko je trijumfovao. Prava šteta. Vodili su gotovo tri četvrtine trke ali su na kraju došli do bronze koja je, u svakom slučaju, ogroman rezultat. Iako nisu osvojili odličje prezadovoljni smo i nastupom Beđika i Lončarevića. U finalu su postigli svoje najbolje vreme ove sezone, pobedili evropske prvake i viceprvake Austrijance, odnosno Čehe, od kojih su izgubili u Minsku, i tako ispunili očekivanja – ocenio je nastup juniora u Trakaiju selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Šljukić je nešto slabije startovao u završnoj borbi na šampionatu, ali je već posle prvih 500 metara izbio na treću poziciju, iza čamaca Poljske i Kube. U drugu polovinu trke ušao je kao drugi sa nešto više od tri sekundi zaostatka za Poljakom. Tada se naš veslač dao u poteru za čamcem Poljske. Mic po mic je smanjivao zaostatak ali je protivnik uspeo da u poslednjih 100 metara odbije napad tako da je Šljukić s vremenom 7:01,49 postao svetski viceprvak. Poljak Vegrincki se dokopao zlata (6:59,69), dok je bronzano odličje pripalo evropskom prvaku iz Minska bugarskom Azerdejdžancu Jotovu (7:09,54). Četvrto, peto i šesto mesto pripalo je čamcima Norveške (7:12,95), Kube (7:18,62) i Češke (7:19,83).

Iako sam postao svetski viceprvak nisam u potpunosti zadovoljan jer sam verovao da mogu i do zlata. Ipak, Poljak je danas bio bolji za dlaku a drago mi je da je baš on postao prvak jer se radi o izuzetnom veslaču i velikom čoveku. Odveslao sam finale kako smo se i dogovorili. Poljak mi je malo više pobegao posle prvih 1.000 metara ali to me nije obeshrabrilo. Odlučno sam ušao u drugu polovinu trke, smanjivao prednost ali nije bilo vremena da ga i skroz preteknem. Sjajna trka koju ću pamtiti čitavog života i koja mi daje veliki elan da nastavim da treniram i napredujem kao do sada i da dokažem svoj kvalitet i u starijim uzrasnim katgorijama – istakao je novi svetski vicešampion Šljukić.

Srpski osmerac je dobro startovao. Prvih 500 metara je izveslao treće vreme, iza Nemaca i Rumuna koji su najbolje povukli. Ipak, tada naši momci preuzimaju stvari u svoje ruke. Sledećih 500 metara prvo su pali Rumuni, a potom i Nemci i u drugu “hiljadarku” evropskli prvaci su ušli kao prvi. U tim trenucima su pokazali svu svoju snagu. Veslali su kao jedan, čvrsto državši čelnu poziciju, ali su u poslednjih stotinak metara izgubili dah. Nemci i Italijani su opasno nadirali i u poslednjem zaveslaju su pretekli naše momke koji su na kraju osvojili bronzanu medalju s vremenom 5:50,28. Svetski prvaci su postali Nemci Broše, Vafmnof, Bensman, Folert, Šulc, Leske, Kesner, Gebauer, kormilar Akosta, (5:50,05) a vicešampioni Italijani Maestrale, Girosa, Pifareti, Fiume, Seralunga, Tetamanti, Kaprina, Mućini, kormilar Rocek (5:50,06). Četvrto, peto i šesto mesto pripali su posadama Velike Britanije (5:51,81), Australije (5:54,32). i Rumunije (5:55,82).

Kao što smo i očekivali finale je bilo neizvesno do kraja. Držali smo se od početka dogovorene taktike. Nismo dozvolili Nemcima da nam odu prvih 500 metara, što je njihova najjača deonica. Izbili smo na čelo na 700-tom metru, gurali najjače u životu do sada i držali prvo mesto. Ipak, Nemci i Italijani ju jače finiširali. Mi smo malo pali u poslednjih 100 metara ali smo uprkos tome imali zlato gotovo sve do ulaska u cilj. Ipak, taj pad ali i nedostatak sreće koštao nas je sjajnijeg odličja iako je i bronza veliki uspeh – kazao je Aleksa Stanković štroker srpskog osmerca, jedine posade koja se ove godine okitila medaljama i na evropskom i na svetskom prvenstvu. – Cela ova godina ostaće nezaboravna u našim karijerama. Takođe, predstavlja ogroman motiv da nastavimo u istom ritmu i da pokušamo da ovaj osmerac prikažemo u najboljem svetlu i dogodine na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu.

Beđik i Lončarević su posle prvih 500 metara finala bili na odličnom četvrtom mestu sa manje od dve sekunde zaostatka za trećeplasiranim Slovencima. Na prolasku kroz prvu „hiljadarku“ su pali na šesto mesto a uz veliki napor su uspeli da u poslednju četvrtinu trke uđu kao peti. Nastavili su sa jakim ritmom što im je na kraju donelo skok za jedno mesto u konačnom plasmanu u kojem su s vremenom (6:40,72) ostali prvi ispod crte za postolje. Svetski prvaci su postali Nemci Grosman i Trebov (6:35,32), srebro su osvojili Grci Papasakelariou i Koskoridas (6:36,92) a bronzu Slovenci Rasmak i Ferlinc (6:38,22). Česi, evropski viceprvaci iz Minska, bili su peti (6:41,02), dok su šampioni Starog kontinenta Austrijanci bili poslednji (6:41,83).